Női kézilabda-válogatott: Kim és a Szent Grál – képek!

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2018.09.26. 20:13
A szokásos és jól bevált futball, majd tömény dózis taktikából – így készül Kim Rasmussen irányításával a női kézilabda-válogatott, amely kétszer is megküzd Montenegróval.
Jó hangulatban készül Kim Rasmussen csapata – GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Szabó Miklós)
Jó hangulatban készül Kim Rasmussen csapata – GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Szabó Miklós)

 

És akkor előkerült a kézilabdaedzések bemelegítésének elmaradhatatlan kelléke, a futball-labda – rögtön kettő is.

ISMERŐS ARCOK
Szerdán a hétvégi két edzőmeccs másik résztvevője, Montenegró is megérkezett Győrbe. A balkániak közvetlenül a tavalyi világbajnokság előtt kinevezett svéd szakvezetője 17 fős kerettel jött hazánkba, köztük olyan ászokkal, mint Katarina és Andjela Bulatovics, Milena Raicsevics, Majda Mehmedovics vagy Jovanka Radicsevics, de a ferencvárosi Djurdjina Malovics, a kisvárdai Andrea Klikovac és a debreceni Jelena Deszpotovics is csapattag.

A decemberi, franciaországi Európa-bajnokságra készülő magyar női válogatott szerda délelőtti győri tréningjéről sem hiányozhatott a kézis gyakorlások Szent Grálja: hiába, a nagyobb méret megbabonázza a játékosokat, a kemény taktikai elemek terítékre kerülése előtt ki lehet kicsit zökkenni a megszokott játékszerből és kerékvágásból, a foci emellett a kézilabdázók hangulatát és fizikai állapotát is felpörgeti. Nem volt ez másként a Magvassy Mihály Sportcsarnokban, a pénteken és szombaton Montenegró ellen ugyanitt két felkészülési mérkőzést is vívó nemzeti együttes foglalkozásán sem. A játék előtt azonban még kocogással és nyújtással kezdődött az edzés, miközben az ETO sok nagy csatának helyet adó régi szentélyében halk, de pörgős zene szólt. A kerettagok jókedvűen rótták a métereket, miközben Kim Rasmussen szövetségi kapitány sztoikus nyugalomban, karjait összefonva ücsörgött az egyik kispadon, a pálya szélén. A foci közben is csak rövid időre állt fel helyéről a dán tréner, de szólni akkor sem szólt semmit, inkább visszaült a helyére és csak figyelt tovább.

Igazából nem is kellett mondania semmit, a pályán lévő 22 játékos pontosan tudta a dolgát, rutinosan csinálta a ráhangoló feladatokat, amelyek során kiderült, a balszélső Pelczéder Orsolya fejjel, az irányító Tóth Gabriella pedig lábbal is jól bánik a labdával. A pálmát viszont a Hornyák Dóra, Bíró Blanka duó vitte el: előbbi hét méterről, teli rüszttel leadott sistergős lövését utóbbi remek vetődéssel és reflexszel tolta félre. Mindkét mozdulatot megirigyelhetné néhány NB I-es labdarúgó...

MAGYAR GYÉMÁNTOK
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) összeállította annak a húsz fiatal tehetségnek a listáját, akik a következő évek kiemelkedő csillagai lehetnek – akár már az idei felnőtt Eb-n vagy éppen a 2020-as tokiói olimpián. Az EHF listáján szerepel a jelenleg a magyar felnőtt A- vagy B-válogatottal készülő Háfra Noémi (2. helyen), Suba Sára (6.), Klujber Katrin (8.), illetve bekerült Pál Tamara (11.) és Tóth Nikolett is (14.).

A tréning könnyed része ezzel azonban véget is ért, a helyzet komolyra fordulását pedig jól mutatta, hogy már Rasmussen is a pálya közepére pattanva, határozott mozdulatokkal és hangon irányított, néha egy-egy magyar szót vagy kifejezést beiktatva angolul magyarázott, miközben egy teleírt papírt szorongatott a kezében. Gyors, feszes és precíz támadóelemek és a védekezési taktika egész sorát vette át a csapat, külön-külön hangsúlyt fektetve az átlövésekre, a szélső és a beállós helyzetekre, illetve a szélről való befutásokra. Tömény volt az a közel másfél óra, amíg a széles taktikai repertoár volt a fókuszban, de a kerettagok láthatóan állták a sarat. Közben Siti Beáta másod- és Kristian Kristensen erőnléti edző is befutott, akik addig a csütörtökig szintén Győrben készülő B-válogatott tagjainak vezényeltek gyakorlást. A „nagyok” edzésének utolsó perceiben pedig a Kun Attila és a korábbi 126-szoros válogatott kapus, Hoffmann Beáta vezette ETO-serdülőcsapat is beszállhatott az európai sporthét keretén belül.

Csak remélni tudjuk, hogy a fiatal győri tehetségek (mielőtt mondjuk évek múlva átvennék a stafétát) a mostani felnőtt nemzeti csapat sok nagy sikerének örülhetnek – például már idén decemberben, az Európa-bajnokságon.

FELKÉSZÜLÉS
Szeptember 28., péntek,17.30 MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ
Szeptember 29., szombat, 15.30: MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE (szeptember 23–29.):
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), HORVÁTH-PÁSZTOR Bettina (Kisvárda Master Good SE), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), ORBÁN Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KISS Nikolett (Érd), KOVÁCS Anna (DVSC Schaeffler), SZEKERCZÉS Luca (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), PÁLOS-BOGNÁR Barbara (Moyra-Budaörs), SZALAI Babett (Dunaújvárosi KKA), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: EL-GAUI Aszma (Siófok KC), KISFALUDY Anett (Érd), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KLIVINYI Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:KAZAI Anita (Dunaújvárosi KKA),PELCZÉDER Orsolya (Alba Fehérvár KC), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A B-válogatott kerete (szeptember 23–27.):
Kapusok: CSAPÓ Kyra (Dunaújvárosi KKA), SUBA Sára (GVM Europe-Vác)
Jobbszélsők: DÁVID-AZARI Fruzsina (Moyra-Budaörs), DIÓSZEGI Nikolett (GVM Europe-Vác), GROSCH Vivien (Dunaújvárosi KKA)
Jobbátlövők: KARNIK Szabina (MTK Budapest), KLUJBER Katrin (Dunaújvárosi KKA), PLANÉTA Szimonetta (Chambray Touraine – Franciaország)
Irányítók: LAKATOS Rita (Byasen Trondheim – Norvégia), TÓTH Eszter (MTK Budapest)
Beállók: HELEMBAI Fanny (GVM Europe-Vác), PÁSZTOR Noémi (Moyra-Budaörs), SIRIÁN Szederke (Dunaújvárosi KKA),TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler),
Balátlövők: GERHÁTH Fanni (Moyra-Budaörs), TERMÁNY Rita (MTK Budapest),WALFISCH Mercédesz (EUbility Group Békéscsaba)
Balszélsők: FODOR Csenge (Győri Audi ETO), HÁRSFALVI Júlia (TuSies Metzingen – Németország), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Beáta

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik