Női kézilabda: Tóth Eszter megcélozza a válogatottat

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2020.04.02. 18:17
null
Tóth Eszter a következő idényben a megerősödő Mosonmagyaróvár irányítója lesz (Fotó: Török Attila)
Élete formájában kézilabdázik a következő idénytől Mosonmagyaróváron szereplő Tóth Eszter, aki a válogatottat is megcélozza.

Jelentősen átalakul a következő idényre a Mosonmagyaróvár női kézilabdacsapata, amelynek Gyurka János lesz az edzője, érkezik Szemerey Zsófi (FTC), Kovács Patrícia (TuS Metzingen), Sirián Szederke (Dunaújváros) és Stranigg Zsófia (Szent István). Az ötödik új játékos Tóth Eszter, aki nyert bajnokságot és kupát a Győrrel, a 2012-es Bajnokok Ligája-ezüst is az eredménysorában szerepel, mégis 27 évesen, a hetedik helyezett MTK-ban futja élete idényét.

A győri születésű és nevelésű, anyaegyesülete felnőttcsapatában a 2010-es évek elején inkább epizódszerepeket kapó kézilabdázó három évig a veszprémi fiókcsapatban szerepelt, aztán egy évet Vácon töltött, de jobbára sérülésből igyekezett felépülni, hogy 2016-ban az MTK-ba igazoljon.

A fővárosi kék-fehérekkel pedig mintha most értek volna saját szintjük csúcsára, hiszen a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett bajnokság hetedik helyén várják a folytatást (vagy a lezárást...), az irányító húsz mérkőzésen szerzett 138 góllal pedig a második helyen áll a góllövőlistán a 140 találatot elérő váci Kácsor Gréta mögött.

„Karrierem legjobb formájában vagyok, talán a játékot is most élvezem leginkább – így az MTK Budapest 27 éves irányítója. – A tavaly nyári alapozás kezdetétől nagy erővel és kedvvel dolgoztam, feldob, hogy azóta is sikerült megőrizni a jó formát, ráadásul az MTK-val is remekül szerepeltünk. Sokan mondják, hogy későn érő típus vagyok, de most minden rendben van, ezért is visel meg lelkileg, hogy nem kézilabdázhatok, és talán ilyen csonkán ér véget az idény.”

Tóth tartja, irányítóként továbbra sem a góllövés a legfontosabb feladata, pont azt szereti a posztjában, hogy előkészíthet a társaknak. Ugyanakkor a gólszám mutatja, valami gyökeresen megváltozott a játékában a korábbi idényekhez képest.

„Egyrészt Vova, azaz az edzőnk, Golovin Vlagyimir már három éve mondja, hogy többet kellene vállalkoznom, szerinte inkább a régi kézilabdát jellemezte, hogy az irányítóposzton a kiszolgálószerep számít meghatározónak – folytatta Tóth. – Másrészt ahogyan rutinosabb vagyok, én is érzem, hogy a kétes szituációkban nekem kell lőnöm. Elvárják tőlem, és mert megy a játék, nagyobb önbizalommal is teszem.”

Az MTK története legjobb szereplésére készült, amelyben az irányító szerint nagy szerepe van Szöllősi-Zácsik Szandra érkezésének, aki rutinos kézilabdázóként összefogja a társaságot, és mindenki beállt a sorba, jó csapategység alakult ki. No meg a Vova-faktornak: „Amit megtanít, azt elvárja, de a többi edzőhöz képest türelmesebb a játékosokkal, a személyisége nyugalmat és biztonságot sugároz.”

Tóth jó játékára sokan felfigyeltek, rengeteg pozitív visszajelzést kapott.

„Sokaktól hallottam, hogy élmény nézni, amit a pályán csinálok, ezek a dicséretek persze jólesnek – folytatta Tóth Eszter. – Továbbra is célom és vágyam, hogy bekerüljek a válogatottba. Nem érzem hátránynak a koromat, az akadályok egyébként sem riasztanának el. Bár látom, manapság inkább a fiatal tehetségeket keresik, hiszek benne, hogy egyszer lehetőséget kapok.”

Már csak ezért is szeretné minél jobban átvészelni a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz helyzetet. Miután oda és vissza is kitakarította a lakást, próbál elfoglaltságokat találni – olvas, képzi magát –, és szorgalmasan végzi az egyéni edzésprogramot. Bár először nagyon félt, reméli, hogy hamar túllesnek a megpróbáltatásokon, és azt kívánja, minél kevesebben betegedjenek meg. Utána pedig végre jöhet újra a kézilabda.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik