Női kézilabda: Planéta túl a műtéten, nem mondott le a vb-szereplésről

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.03.28. 13:15
null
Planéta Szimonetta a sérülése miatt nem tudta hozni a formáját a Chambray-ben
A hét elején Párizsban megműtötték Planéta Szimonettát, a francia Chambray és a magyar női kézilabda-válogatott jobbátlövőjét. Az orvosok féléves kihagyással számolnak, de a 25 éves játékos helyzetét nehezíti, hogy mindkét lábán el kellett végezni a beavatkozást. Planéta már a jövőbe tekint, és nem mondott le arról sem, hogy ott legyen a decemberi, Japánban rendezendő világbajnokságon.  

 

Kim Rasmussen szövetségi kapitány többeket meglepett, amikor a legutóbbi válogatott keret kihirdetésekor arról beszélt, hogy egy ideig nem számíthat a műtét előtt álló Planéta Szimonettára, pedig az átlövő problémái nem mostanában kezdődtek.

Párizsban végezték el a műtétet
Párizsban végezték el a műtétet

A jobb lábammal már szenvedtem egy ideje, mindig úgy volt, hogy az idény alatt ugyan rosszabb lett, de aztán a nyári szünetben elmúlt a fájdalom – kezdte Planéta a Nemzeti Sport Online-nak. – Az orvosok sem tudták pontosan megmondani, mitől alakulhatott ki sarokcsont kinövés, lehet, nem megfelelő cipőt viseltem, vagy rosszul terheltem a lábamat. Tavaly nyár óta mindkét sarkam fájt, majd ennek következtében begyulladt az Achillesem, így reggelente a séta is problémát okozott. Már egészen hozzászoktam a fájdalomhoz, de január környékén a térdemre és a derekamra is kisugárzódott, ekkor vált biztossá, hogy elkerülhetetlen a műtét.”

Az úgynevezett Haglund-sarokkal sok sportoló bajlódik, de Planétánál egyrészt a fájdalom más helyekre is kisugárzódott, másrészt mindkét lábán kialakult a csontkinövés. A decemberi Eb-n nem kellett annyit futnia és felugrania, mert többnyire csak védekezésben volt feladata, azonban a klubjába visszatérve 45-50 perceket töltött a pályán, így megint felerősödött a fájdalom. A lökéshullám terápia sem segített, így nem maradt más választás, mint az operáció, amit hétfőn Párizsban végeztek el.

Az utóbbi két-három hónapban már nem tudtam úgy teljesíteni, ahogy szerettem volna. Olyan helyzeteket hagytam ki, amiket máskor biztosan belövök. A Kim által kifogásolt állóképességemen sem tudtam dolgozni, annyira fájt a lábam” – folytatta Planéta, hozzátéve, hogy egyelőre az orvosok sem tudják pontosan, mennyit kell kihagynia, ugyanis az Achillesét is szét kellett nyitni, hogy hozzáférhessenek a csonthoz.

A műtétet végző specialista azt mondta, jól sikerült, és nem látja akadályát annak, hogy hat hónap alatt visszatérjek, de minden attól függ, a testem hogyan reagál. Nehezíti a helyzetet, hogy az első hónapban egyik lábamra sem állhatok rá. Az első heteket itt töltöm Párizsban, majd egy kontroll után Budapesten kezdem el a rehabilitációt.”

Magyarul üzentek a Chambray U12-es csapatának játékosai
Magyarul üzentek a Chambray U12-es csapatának játékosai

Az elmúlt napokban sok biztató üzenetet kapott, az egyik legkedvesebb a Chambray U12-es fiúcsapatától jött. A francia klubnál a felnőttcsapat játékosai között leosztják az utánpótláscsapatokat, Planéta az U12-es fiúkat kapta, az ő szereplésüket kísérte végig a szezon során, innen a kapcsolat.

Bár hosszú kihagyás elé néz, nem mondott le arról sem, hogy ott legyen a decemberi vb-n. „Az a célom, hogy visszakerüljek a válogatottba. Ha szeptemberben újra játszani tudnék, és októberben-novemberben utolérném magamat, akár még arra is nyílhatna esélyem, hogy ott legyek a vb-csapatban. A döntés úgyis Kim kezében van, aki a legjobb formában levő játékosokat fogja magával vinni. Nem leszek türelmetlen, tudom, hogy a későbbi pályafutásom miatt meg kellett csinálni ezt a műtétet. Innen lesz szép megint felállnom!”

 



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik