Női kézilabda: Nagyon jó a csapatunk, erősek leszünk – Klujber Katrin

Vágólapra másolva!
2020.06.29. 10:12
null
A junior-világbajnok Klujber Katrin (jobbra) napról napra érzi, hogy fejlődik a Ferencvárosban (Fotó: Török Attila)
A „kiegyenesedés” után a közelgő alapozást is nagyon várja a jobbátlövő Klujber Katrin, aki reméli, végre egész idényt teljesíthet az FTC-nél.

A két évvel ezelőtt Debrecenben junior-világbajnoki címet nyerő 21 éves jobbátlövő 2018 decemberében szerződött a Dunaújvárostól a Ferencvároshoz, így értelemszerűen 2018–2019-ben csak fél évadot teljesíthetett zöld-fehérben. A legutóbbi kiírás idő előtti befejezéséről pedig a koronavírus-járvány „gondoskodott”, így az alaphelyzet változatlan: a 2020–2021-es idénynek is úgy vág neki a tehetséges átlövő, hogy az végre komplett lesz ferencvárosi pályafutásában.

„Annyiból tényleg sajnálatos, hogy idő előtt ért véget az idény, mert már a nyári alapozáskor is a csapattal voltam, jöhetett volna egy teljes év, de a sors másként rendelte” – reflektált felvetésünkre a 15-szörös válogatott Klujber Katrin, aki a világjárvány miatti márciusi leállás előtt mozgalmas és tartalmas hónapokat tudhatott maga mögött.

A BL legutóbbi kiírásában a második, a bajnokságban a hetedik helyen állt a góllövőlistán, a küzdelmek befejezettnek nyilvánításakor, az elitsorozatban a francia Metznek és a dán Esbjergnek 12, a horvát Koprivnicának 11, a 2019-ben ezüstérmes orosz Rosztov-Donnak mindkét mérkőzésen kilenc gólt rámolt be. Az NB I-ben a Debrecennek 11-szer, a Szombathelynek tízszer, míg az MTK-nak kilencszer köszönt be. Az egyéni elismerések sem kerülték el: az európai szövetség tavaly februárban és októberben is megválasztotta a hónap legjobbjának a Bajnokok Ligájában.

FIATAL ÉS FRISS

Az FTC az előző BL-idényben – amelyet az európai szövetség a szeptember 3. és 6. közöttre halasztott budapesti negyeddöntő és a négyes döntő törlésével múlt pénteken végül befejezettnek nyilvánított – a középdöntőben búcsúzott. Az új, megváltoztatott lebonyolítású kiírásra is megkapta a szabadkártyát a Fradi, amely így várhatja a BL-csoportkör szerda esti sorsolását.
„Mindenképpen jobb szereplésben bízunk a BL-ben – így Klujber Katrin. – Tény, a csoportban és a középdöntőben is erős riválisokkal találkoztunk legutóbb, de például ott volt a CSM Bucuresti elleni tízgólos hazai győzelmünk, amire senki sem számított – úgy érzem, ilyen meglepetéseket szerzünk a következő évadban is. Bővült a keretünk, erősek a cseréink is, így mindenki kellő pihenőidőt kap menet közben. Fiatal és friss csapatunk lesz, éppen ezért bízom benne, hogy sikeres év vár ránk a bajnokságban és a BL-ben is.”

„Amióta a Ferencvároshoz kerültem, napról napra érzem, hogy fejlődöm – mondta a jobbátlövő. – Elégedett vagyok a teljesítményemmel abban a néhány hónapban, amit lejátszottunk a legutóbbi kiírásban. Persze nekem is akadtak rosszabb időszakaim, de összességében nincs hiányérzetem. Voltak olyan meccseink, amelyek nem úgy alakultak, ahogy terveztük, miközben akadtak olyanok is, amelyeken ki tudtuk javítani a gyengébben sikerülteket. Remélem, a következő idényt teljes egészében végig tudjuk játszani, és bízom benne, jobban sikerül, mint az előző.”

Az új kiírás felé az első lépéseket már megtették Klujber Katrinék, hiszen az FTC-nél két hónap kényszerszünet után május végétől egy hónapig már közös, felhozó edzéseket tartottak.

„Annyira vártam már, hogy újra edzésbe álljunk, nagyon felszabadult voltam – emlékezett vissza Klujber. – Sokáig nem is láttuk egymást a lányokkal, így amikor kiderült, hogy ismét elkezdhetünk tréningezni és újra összegyűltünk, sokat nevettünk, mindenki vidám volt. Az otthoni munka azért nem ugyanaz, mint ha közösen futnánk és kondiznánk. Elek Gábor figyelt ránk, az első két hétben nem is voltak olyan feladatok, amelyek végrehajtásához egymás közötti kontaktusra volt szükség, nehogy megsérüljön valaki. Ahogy Gábor fogalmazott: az elején újra elkezdtünk járni és kiegyenesedni… Vissza kellett szoknunk, ez tény, de nagyon jólesett újra kézilabdázni.”

Július hatodikától aztán jöhet a következő lépcsőfok, a fővárosiak akkor kezdik a rendes nyári alapozást és felkészülést, ekkortól már a négy új külföldi szerzemény, az egyaránt német válogatott Alicia Stolle, Emily Bölk és Julia Behnke, továbbá a holland világbajnok Angela Malestein is csatlakozik ferencvárosi társaihoz.

KLUJBER-GÓLOK A CSONKA IDÉNYBEN
NB I:18 mérkőzés/101 gól – 5.6-os átlag meccsenként
BL: 12 mérkőzés/84 gól – 7-es átlag meccsenként

„Várom az alapozást is a sok kihagyás után, hiszen többnyire csak erőfejlesztéssel és futással telt az otthoni időszak – tekintett előre az átlövő. – Nagyon jó a csapatunk, erősek leszünk. A sikeresség és az eredményesség azon is múlik, hogy az új légiósok hogyan tudnak beilleszkedni. Amikor idekerültem, újoncként én is megtapasztalhattam, hogy befogadó a csapat, nekem is könnyű volt beilleszkednem, szerintem ezzel nem lesz problémájuk az érkezőknek sem. Profi sportolók, a taktikai figurákat is hamar meg fogják tanulni. Bizakodó vagyok, jó évünk lesz, és még egyszer mondom, remélem, hogy teljes idényt tudunk teljesíteni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik