Női kézilabda: egy csoportban Montenegróval az Eb-selejtezőn

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.04. 18:42
null
A magyar válogatott szeptember végén kezdi meg az Eb-selejtezősorozatot (Fotó: Derencsényi István)
Koppenhágában elkészítették a jövő decemberi, dán–norvég közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását. A magyar válogatottat a második kalapból húzták ki, a 2. csoportba került, amelyben Montenegróval, Olaszországgal és Litvániával küzd meg az Eb-szereplésért.

 

A SELEJTEZŐ SORSOLÁSA

A két rendező, Dánia és Norvégia alanyi jogon indulhat a jövő évi Európa-bajnokságon, a többi 28 országot négy kalapba sorolták. A mieink a másodikban szerepeltek, így nem kerülhettünk azonos csoportba Szerbiával, Csehországgal, Spanyolországgal, Szlovéniával, Lengyelországgal és Horvátországgal.

ELLENFÉLNÉZŐ, A MAGYAR MÉRLEG
Litvánia: 3 győzelem (legutóbb 2007., Debrecen, 33–20)
Montenegró: 4 győzelem, 3 vereség (legutóbb 2018., Győr, Magyarország–Montenegró 19–23)
Olaszország: 4 győzelem (legutóbb 1997., Bressanone, 28–10)

A sorsolásban négy játékos segédkezett az egyik elegáns koppenhágai hotelben. Először a hollandok jobbszélsője, Debbie Bont húzta ki a negyedik kalap résztvevőit, majd jött a svédek beállója, Linn Blohm a harmadik kalappal. A második kalapnál a norvégok balszélsője, Sanna Solberg (a siófoki kapus, Silje testvére) következett, aki a mieinket a 2. csoportba sorsolta Olaszország és Litvánia mellé. Már csak az volt a kérdés, hogy a legerősebb, első számú kalapból melyik válogatottat kapjuk, végül a dán kapus, Sandra Toft révén Montenegró került a magyar csoportba.

A magyar csapat Litvániával kezd idehaza, Montenegróval 2020 márciusában néhány napon belül kétszer is találkozik, s itthon zár Olaszország ellen.

„Elégedettek lehetünk a sorsolással, ki kell vívni az Európa-bajnoki részvételt – szögezte le Kim Rasmussen szövetségi kapitány a magyar szövetség honlapján. – A negyedik kalapból Litvániánál gyengébb és erősebb riválist is kaphattunk volna, ám ezeket a válogatottakat le kell győznünk, a harmadik kalapból pedig a mi szempontunkból kifejezetten szerencsésnek tartom, hogy Olaszország lett az ellenfelünk. Montenegró erős csapat, fizikailag is kihívás a délszlávok ellen játszani, de a 2020 márciusában sorra kerülő két mérkőzés egy hosszabb válogatott időszak része, hiszen akkor kerülnek majd sorra az olimpiai selejtezőtornák is.”

A SELEJTEZŐ MENETE

Az előselejtezőben május 31. és június 2. között Izrael, Finnország, Görögország és Luxemburg egy négyes torna keretében küzd meg az egyetlen továbbjutó helyért. A győztes csatlakozik az 1. csoporthoz. A hét, egyaránt négy csapatot felvonultató selejtezőcsoportból az első két helyezett jut ki a jövő évi Eb-re. Az első mérkőzéseket szeptember utolsó hetében játsszák, az utolsó fordulóra 2020. május 31-én kerül sor, ekkor minden mérkőzés közép-európai idő szerint 16 órakor kezdődik.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG

A jövő évi kontinenstornára 2020. december 4. és 20. között kerül sor Dániában és Norvégiában. Norvégiából Trondheim, Stavanger és Oslo ad otthont mérkőzéseknek, míg Dániában Herning lesz helyszín. A záró hétvégére Oslóban gyűlik össze a mezőny.

NŐI KÉZILABDA EB 2020, DÁNIA–NORVÉGIA
A SELEJTEZŐ CSOPORTBEOSZTÁSA

1. CSOPORT: Hollandia, Spanyolország, Ausztria, az előselejtező győztese (Izrael, Finnország, Görögország vagy Luxemburg)
2. CSOPORT: Montenegró, MAGYARORSZÁG, Olaszország, Litvánia
3. CSOPORT: Németország, Szlovénia, Fehéroroszország, Koszovó
4. CSOPORT: Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Svájc
5. CSOPORT: Svédország, Csehország, Észak-Macedónia, Portugália
6. CSOPORT: Franciaország, Horvátország, Törökország, Izland
7. CSOPORT: Románia, Lengyelország, Ukrajna, Feröer

A SELEJTEZŐ JÁTÉKNAPJAI
1. forduló:
2019. szeptember 25–26.: Magyarország–Litvánia
2. forduló: 2019. szeptember 28–29.: Olaszország–Magyarország
3. forduló: 2020. március 25–26.: Magyarország–Montenegró
4. forduló: 2020. március 27–28.: Montenegró–Magyarország
5. forduló: 2020. május 27–28.: Litvánia–Magyarország
6. forduló: 2020. május 31., 16.00: Magyarország–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik