A Győr lehengerlő játékkal jutott be a BL-döntőbe

NEDELYKOV TAMÁS, HATÁR DÁVIDNEDELYKOV TAMÁS, HATÁR DÁVID
Vágólapra másolva!
2017.05.06. 14:45
null
A hollandok öröme a mi örömünk is – Nycke Groot és Yvette Broch ünnepelhetett a Buducsnoszt ellen (Fotó: Koncz György)
A női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének első meccsén a Győri Audi ETO KC lehengerlő játékkal 26–20-ra legyőzte a montenegrói Buducsnoszt Podgoricát, így készülhet a holnapi BL-fináléra. Amelyet a Vardar Szkopjéval vív, a macedón csapat ugyanis simán megverte a címvédő bukaresti CSM-et.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
FINAL FOUR, ELŐDÖNTŐ
GYŐRI AUDI ETO KC–BUDUCSNOSZT PODGORICA (montenegrói) 26–20 (12–9)
Budapest, 12 000
néző. V: Nastase, Stancu (románok)
GYŐR: GRIMSBÖ – Bódi 2, N. Mörk 1, GROOT 5, Broch 3, AMORIM 4, GÖRBICZ 9 (5). Csere: Kiss É. (kapus), Tomori 1, al-Gaui, Knedlíková, Hársfalvi 1, Hudák E. Edző: Ambros Martín
BUDUCSNOSZT: Zoqbi – Irman, K. BULATOVICS 6 (1), Achruk 1, Cvijics 2, NEAGU 7 (1), Grbics 1. Csere: Batinovic (kapus), Ramuszovics 1, Jaukovics 2 (2), Ujkics, Novovics, Pavicsevics. Edző: Dragan Adzsics
Az eredmény alakulása. 3. perc: 1–1. 8. p.: 4–1. 15. p.: 5–3. 24. p.: 10–8. 39. p.: 15–9. 46. p.: 18–14. 54. p.: 22–17. 57. p.: 24–19
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 4/4

KÉSŐBB JÁTSZOTTÁK
CSM BUCURESTI (román)–VARDAR SZKOPJE (macedón) 33–38 (13–21)

A VASÁRNAPI PROGRAM
15.15: a 3. helyért, Podgorica–CSM Bucuresti (Tv: Sport1)
17.45: döntő, Győri ETO–Vardar Szkopje (Tv: Sport1)

ÖSSZEFOGLALÓ

Lassan teltek meg a Papp László Sportaréna lelátói, de mire véget ért a bemelegítés, már nagyjából mind a 12 ezer néző elfoglalta a helyét. Nagy ováció fogadta Ambros Martínt, amikor a meccs előtt a mikrofonon keresztül szólt a magyar drukkerekhez: „Szerintem készen vagyunk, csak kell szurkolás. Hajrá, ETO!”

A szervezők a szokásoknak megfelelően minden mérkőzés előtt külön show-val kedveskednek a nézőknek, idén a hölgyeké a főszerep. Az első műsorban a korábbi Megasztár-győztes Radics Gigi és egy hatalmas jégtömbbe zárt kézilabda volt a középpontban.

A Buducsnoszt Podgorica keretéből az előzetes híreknek megfelelően hiányzott Milena Raicsevics (Knezsevics), Szuzana Lazovics és Djurdjina Malovics, míg győri részről kedves gesztus volt, hogy a térdsérülésből lábadozó Korsós Dorina leülhetett a kispadra.

Egy cserével kezdett a Győr, védekezésben Nora Mörk helyét Tomori Zsuzsanna foglalta el kettes pozícióban. A saját kapujuk előtt az első perctől nagy hőfokon égtek a hazaiak, elöl pedig Görbicz Anita gólja adta meg az alaphangot. Eduarda Amorim találataival 4–1-es előnyre tett szert az ETO, utána azonban jött egy kis megtorpanás támadásban, amelyet kihasználva egy gólra zárkózott fel a nem meglepő módon Cristina Neagu vezette Podgorica.

Görbicz Anita szárnyalt az elődöntőben (Fotó: Koncz György)
Görbicz Anita szárnyalt az elődöntőben (Fotó: Koncz György)

Tomori folyamatosan nagy harcot vívott a román kiválósággal, de a falban zajló küzdelmet jól szemléltette, hogy Yvette Brochot vérző sebbel kellett ápolni. Nycke Groot vetett véget a győri gólcsendnek, ami után újra lendületbe jött az ETO. Hiába kért időt Dragan Adzsics, nem változott a játék képe, a montenegróiak csak a két nagylövőjükben bízhattak (jellemző, hogy az első félidőben csupán Neagu és Katarina Bulatovics talált be montenegrói részről).

A 23. percben a két román bíró kiállította Tomorit színészkedésért (kívülről egyértelműen belemenésnek tűnt az eset), ez pedig már a második büntetése volt. Csak nehezen sikerült lenyugtatni az átlövőt, ám a Győr emberhátrányban is be tudott találni, Görbicz révén öttel is ellépett ellenfelétől (5–10). Ha nincs néhány vitatott ítélet, a különbség a szünetre is könnyen megmaradhatott volna, de így is az ETO-é volt a slusszpoén: az ellenfél figyelmetlenségét kihasználva Broch szerzett labdát Marta Batinovic kidobásából, és még a dudaszó előtt az üres kapuba lőtt (9–12).

ÖRÖMSZAVAK
Görbicz Anita: – Egész héten inkább mentálisan készültünk erre a mérkőzésre, mintsem fizikailag. Nagyon jó játékosokból áll a csapatunk, de akkor tudunk igazán jól játszani, ha élvezzük a játékot. Ma élvezte az egész csapat.
Eduarda Amorim: – Nagyon sok munkánk van ebben a győzelemben. Jobban sikerült ez a meccs, mint ahogy számítottunk rá. Minden csapat nagyon erős a négyes döntőben, ezért nem is gondolkozunk azon, melyik lenne jobb számunkra a fináléban.

Az első félidőben majdnem ötven százalékkal védő Kari Aalvik Grimsbö remek hárításokkal folytatta a második játékrészben, nem hiába skandálta a nevét a kapuja mögött helyet foglaló győri B-közép. A 36. percben először vezetett hattal a Martín-csapat, és játékosai vergődését látva Adzsics kénytelen volt időt kérni. Kilenc perc után, hetesből lőtt először gólt a Podgorica, Djurdjina Jaukovics volt ráadásul az első, aki Neagu és Bulatovics után be tudott találni Grimsbőnek.

A 43. percben sajnos Tomori megkapta a harmadik két percét, így ezután Mörknek kellett hátul is helytállnia.A Buducsnoszt egy utolsó rohamot indítva többször is feljött négyre, de a Győr Grimsbővel az élen jól verte vissza a montenegrói próbálkozásokat. A hajrához érve az is kérdés volt, mennyi energiát tud megspórolni a magyar csapat vasárnapra, és Martín a lehetőségekhez mérten próbálta is forgatni a játékosait. A tavalyi elődöntővel ellentétben, amikor csak egy góllal győzte le a Győr a Buducsnosztot, ezúttal sokkal kevesebb izgalmat tartogattak az utolsó percek. És tulajdonképpen az egész mérkőzés, mert az ETO végig irányítva,26–20-as sikerrel jutott be a fináléba.

AMBROS MARTÍN TUDTA, MIRE KÉPESEK
– Hatvan perc szinte tökéletes játékkal – meglepte a csapata?
– Engem ugyan nem! – válaszolta a Győr vezetőedzője. – Öt éve itt edzősködöm, mindennap látom a lányokat, tudom, hogy képesek így kézilabdázni, és keményen megdolgoztak azért, hogy ilyen teljesítményt nyújtsanak.

– Most jobbak, mint tavaly?
– Ugyanúgy a döntőben vagyunk, mégis másként. Ezt mondtam előzetesen is: hogy most élvezzük a helyzetet, és végig hatalmas mosoly ül az arcunkon.

– Valóban sikerült megvalósítania ezt a koncepciót: akkor is vigyorogva nyugtatta a kispadot, amikor ott már többen gyilkossághoz készülődtek.
– Tényleg nyugodt voltam, de ez is a dolgom. Akik a pályán vannak, gyorsan felejtenek, hiszen annyi minden történik körülöttük... De akik épp a padon ülnek, azokat nem árt emlékeztetni, hogy a játékra kell koncentrálniuk. Ám nem is volt gondunk ezzel, a pályán megőriztük a hidegvérünket.

– Olyannyira, hogy nemhogy nem zavart a Buducsnoszt stílusa, de mintha az ETO lett volna a keményebb csapat. Szándékosan?
– Ez inkább az eredménye volt annak, amit terveztünk, hogy megakasszuk az ellenfél akcióit, belelépjünk a passzokba, megállítsuk az összjátékot, és ehhez az kellett, hogy jókor legyenek a védők jó helyen, és kemények legyenek, ne hagyjanak lehetőséget megmozdulni sem.

– Tulajdonképpen könnyűnek tűnt végrehajtani mindezt.
– Pedig hiába ezek a világ legjobb játékosai, nem könnyű ilyen hangulatban, ilyen ellenfelekkel szemben a maximumot nyújtani, és ez mind a négy csapatra igaz. Ezért is nagy szó, hogy nekünk ezúttal sikerült, de a döntőben nagyon nehéz lesz megismételni ezt a teljesítményt.

– Mennyi energiája maradt a csapatnak a döntőre?
– Nem hiszem, hogy gond lenne, még úgy sem, hogy Tomori Zsuzsi piros lapja után nem tudtam annyit cserélgetni. Meg aztán a BL-döntőben amúgy sincs olyan, hogy fáradtság.


ADZSICSOT A SAJÁT CSAPATA LEPTE MEG
– Mi volt a baj?
– Az első perctől nem voltunk ott lélekben a pályán – felelte a Buducsnosztot irányító Dragan Adzsics.


– Ennyi?

– Ez volt a legfontosabb. A Győr nagyon erős csapat, amit tudtunk is, nem lehet ellene ilyen gyengén játszani. Régen ismerjük, tudjuk, hogy a legjobb magyar együttes, és Európában alig van vetélytársa – azt hittem, az én csapatom az. Tévedtem, sajnos. Pedig igyekeztünk felkészülni a taktikájából, mégsem úgy alakult az elődöntő, ahogyan szerettük volna. Csúnyán zárjuk az eddig szép évadot.

– Miért blokkoltak le már az elején?
– Hatalmas iramban kezdett a Győr, de az elején a védekezésünkkel még nem lett volna nagy baj. A támadósorunk viszont képtelen volt gólt lőni. Aztán a győri védők kényszerítettek bennünket hibázásra, félhelyzetek elvállalására. A kapust is naggyá tettük. Nagyon kevés volt a kilenc szerzett gól a szünetig.

– Azt is ketten lőtték...
– Igen, addig csak Neagu és Bulatovics lőtt gólt, de nálunk senki sem játszott elfogadhatóan. Még helyzetbe is nehezen kerültünk, ráadásul Grimbsö végig kitűnően védett.

– Szerzett meglepetést a Győr?
– Inkább a saját csapatom... Védekezésben lassúak voltunk és keveset ütköztünk, engedtük érvényesülni a nagyszerű formában levő Görbiczet, nem állítottuk meg Grootot, nem értünk vissza a kapunk elé.

Nora Mörk: Szétszedtük a Buducsnosztot

Fülig ért a győriek szája (Fotó: Koncz György)
Fülig ért a győriek szája (Fotó: Koncz György)


PERCRŐL PERCRE

A modul betöltése több másodpercig is eltarthat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik