CSERHÁTI ZOLTÁN, BORBÉLY LÁSZLÓ 2017.05.06 17:28 Frissítve: 2017.05.07 09:16

Esélye sem volt a címvédőnek: a Vardar lesz az ETO ellenfele a BL-döntőben

A Vardar Szkopje lesz a Győri Audi ETO KC ellenfele a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti final four döntőjében, miután a macedón csapat az elődöntő második meccsén – nagyon egyoldalú összecsapáson – visszavágott a román címvédőnek a tavalyi vereségért. A Vardar 21–13-as félidő után 38–33-ra nyert, és sorozatban három vesztes elődöntő után, története során először játszhat a trófeáért.

Linnea Torstensonék nem tudták megállítani a Vardart (Fotó: Koncz György)

 

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
FINAL FOUR, 2. ELŐDÖNTŐ
VARDAR SZKOPJE (macedón)
CSM BUCURESTI (román) 3833 (21–13)
Budapest, 12000
néző. V: Alpaidze, Berezkina (oroszok)
VARDAR: Leynaud – RADICSEVICS 7, Lazovics 2, LEKICS 6, Althaus 1, PENEZIC 7, HERREM 4. Csere: Szuszlina (kapus), LACRABERE 5, A. Klikovac, Damnjanovics 2, Covic 3, Risztovszka, Hmirova 1, Mavsar. Edző: Irina Gyibirova
CSM BUCURESTI: Grubisic – C. Martín 4, Ayglon 1, Gulldén 4 (1), Lobacs 3, Torstensson 5, Mehmedovics 2. Csere: Ungureanu (kapus), NIOMBLA 8 (4), Bradeanu 1, Manea 2, Curea 2, Bazaliu 1, Böhme. Edző: Per Johansson
Az eredmény alakulása. 8. perc: 6–1. 14. p.: 11–5. 18. p.: 13–7. 22. p.: 18–8. 36. p.: 24–16. 40. p.: 27–20. 47. p.: 32–23. 55. p.: 35–29
Kiállítások: 12, ill. 2 perc
Hétméteresek: 2/–, ill. 8/5

KORÁBBAN

GYŐRI AUDI ETO KC–BUDUCSNOSZT PODGORICA (montenegrói) 26–20 (12–9)

A VASÁRNAPI PROGRAM
15.15: a 3. helyért, Podgorica–CSM Bucuresti (Tv: Sport1)
17.45: döntő, Győri ETO–Vardar Szkopje (Tv: Sport1) 

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem volt kérdés, hogy a második találkozón melyik csapat fogja inkább élvezni a közönség támogatását, a „semleges” győriek egyértelműen a Vardar Szkopje mellé álltak. A macedón csapat egyébként a Buducsnoszt Podgoricához hasonlóan eddig mindegyik budapesti final fouron részt vehetett, ám a montenegróiakkal ellentétben egyszer sem jutott túl az elődöntőn, mindhárom alkalommal a harmadik helyen végzett.

Pocsékul kezdett a román együttes, Per Johansson már a 7. percben kénytelen volt magához inteni lányait egy időkérésre, mert miközben csapata még csak két lövésnél járt, a Vardar már ötször bevette a kaput. A góllövőlistát vezető Andrea Penezic csodásan indított, az első negyedórában ötször vette be a kaput, Jelena Grubisic egy lövés kivételével csak akkor találkozott a labdával, amikor kivette a hálóból – 7–1-nél jött is a helyére az első BL-győzelmére hajtó Paula Ungureanu.

Jellemző kép volt a meccsre, hogy amint a tavalyi BL-döntő hőse, Isabelle Gulldén gólt szerzett, hét másodpercen belül érkezett a válasz a másik oldalon Andrea Lekicstől. Johanssonnak volt kihez nyúlni a kispadon, és néhány csere pár percre feltartóztatta a Vardart, ám ahogy kicsit is közelebb zárkózott a CSM 9–5-nél, jött két villámgyors gól a szkopjeiektől, és érezhetően máris újra zűrzavar uralkodott a bukarestieknél (7–14).

JOHANSSON A BUSZSOFŐRREL FENYEGETŐZÖTT
A Vardar a 21. percben már 17–8-ra vezetett a CSM ellen, amikor Johansson úriemberi modorát levetkőzve kísérletet tett csapata jobb útra terelésére. Hiába, a Vardar ezt követően is őrizte előnyét.

„(…) Három lépés után eldobáljuk a labdát. Igazán lent vagyunk, nagyon lent – kiabált a játékosaival Johansson. – Ha valaki haza akar menni, menjetek most, megkérhetem a buszsofőrt! Nem tehetünk mást, csak küzdhetünk! Küzdjünk, b***a meg, a klubért! Mit akartok csinálni? Mit akartok csinálni??””

Az egy éve tapasztalt kemény bukaresti védekezésből nem maradt semmi: míg a tavalyi elődöntőben a Vardar az egész meccsen jutott el 21 gólig, ezúttal már az első félidőben felkerült a 21-es szám a szkopjei címer mellé az eredményjelzőn. Inna Szuszlina három hetesre állt be az első játékrészben, és mind a három alkalommal védett. A balszélső Camilla Herremmel senki sem tudta tartani a lépést, miközben a padról pályára lépők – mint Tatjana Hmirova vagy Alexandra Lacrabere – is góllal szóltak hozzá a meccshez: már a 25. percre többször kialakult a tízgólos különbség. A szkopjeiek csak a kissé elrontott utolsó három perc és Hmirova feleslegesnek tűnő piros lapja miatt bosszankodhattak a szünetre vonulva (13–21).

Amandine Leynaud védéssel, a Vardar gólokkal jelentkezett a második játékrész elején is, ezzel porrá zúzta a bukarestiek maradék hitét, állandósult a 8-10 gólos különbség.

Irina Gyibirova (Poltorackaja) a második félidőben többször nyugodtan foglalhatott helyet a kispadon, helyette inkább a sportigazgató, Eduard Koksarov instruálta a csapatot. Forgatták is rendesen a Vardart, volt lehetőség a pihentetésre, hiszen a meccs utolsó harmadára biztossá vált, hogy a CSM-nek nem lesz ereje és lehetősége érdemben hozzászólni a meccshez. Penezic mellett Jovanka Radicsevics is alaposan megszórta magát, és 34–26-nál  úgy kérhetett időt a Vardar-stáb, hogy már hatan eljutottak legalább három gólig az együttesből.

A tartalékolás következtében a CSM kozmetikázhatott az eredményen, a Vardar azonban így is simán nyert, és a 38–33-as siker mellett látványos erődemonstrációs üzenetet küldött a Győri ETO-nak a holnapi döntő elé.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

„A hét közben egyáltalán nem volt jele ennek az összeomlásnak. Azt követően, hogy egy éve miként teljesített itt a csapat, nem gondoltam volna, hogy ez történik velünk. Nem sikerült felnőnünk a mérkőzéshez, az első tizenöt perc katasztrófa volt, és teljesen elbizonytalanított minket a Vardar. Ezt követően pedig már nem tudtunk ezen túllépni, és a szkopjeiek egyértelműen megérdemelték, hogy bejussanak a fináléba” – mondta a meccs után Per Johansson, a CSM edzője.

„Számomra semmi meglepő nem volt abban, ahogy a csapat játszott – jelentette ki Irina Gyibirova, a Vardar szakvezetője. – Tudtam, hogy nagyon felkészültünk az ellenfélből, és ezúttal ezt sikerült is megmutatni. Az első tíz perc meghatározó volt a mérkőzés szempontjából, a folytatásban ebből erőt merítve uraltuk a meccset.”

 

PERCRŐL PERCRE

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.21 01:40:15

Kézilabda M. D.

Rangadónak indult, kiütés lett a vége: a vendégek nem tudták megnehezíteni az FTC dolgát.

2018.04.20 08:41:34

Kézilabda SIMON JÓZSEF

A Vardar kapusa a SEHA-liga megnyerése után a BL-ben is címvédésre készül.

2018.04.17 15:18:41

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

„Nem is szólhatok egy szót sem, mert fáradtság ide vagy oda, jól dolgoznak a lányok.”

2018.04.16 08:34:16

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

A Győr edzője háromgólos hátrányban sem ijedt meg a Buducsnoszt ellen.

2018.04.16 08:57:19

Kézilabda B. M.

A Fradi edzője szerint Európában kevés csapat képes náluk gyorsabb kézilabdára. Sajnos a Rosztov igen.