Női kézi-vb: Sokat hibáztunk, a franciák büntettek – Bíró

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2017.12.10. 20:02
null
Bíró Blanka vigasztalja a csapattársát (<strong>Fotó</strong>: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint ismert, a magyar női kézilabda-válogatott 29–26-ra kikapott Franciaországtól a németországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, így búcsúzott a tornától. A mérkőzés után Kovacsics Anikó arról beszélt, hogy a franciák folyamatos üldözése felőrölt minket, míg Bíró Blanka szerint az ellenfél megbüntette a hibáinkat. 

Kovacsics Anikón megint semmi nem múlott, ment előre becsülettel, és Lukács Viktóriával egyetemben a mieink legjobb gólszerzője volt.

 

„Az volt a legnehezebb, hogy folyamatosan csak rohantunk az eredmény után – értékelt a hat gólig jutó Kovacsics. – Ez pedig felőrölt mindannyiunkat. A második félidőben a védekezésünkkel is voltak gondok, nem faultoltunk eleget, nem állítottuk meg a franciákat, így pedig túl sokszor találtak be ahhoz, hogy legyen lehetőségünk fordítani. Az első félidőben egyszer még egyenlítettünk, de utána megtartották a háromgólos környéki előnyüket, hiába igyekeztünk. Addig adogatták a labdát, hogy előbb-utóbb sikerült elaltatniuk, és valahol rés nyílt a falunkon, ezt pedig kihasználták, betörtek, átlőttek. Talán tényleg többet kellett volna faultolnunk, megállítani a játékukat."

„Több lehetett volna ebben a meccsben, ha jobb teljesítményt tudunk nyújtani. A csoportkörben volt lehetőségünk javítani a vereségek után, most viszont azonnal eldőlt a sorsunk. De mindenképpen van, amire építhetünk. Egy nagyon erős csapat ellen estünk ki, és van bennünk annyi, van annyi közös munka mögöttünk, ami bizakodásra adhat okot."

Bíró Blanka 42 perc alatt 33 lövésből tízet védett ki. Mint emlékeztetett rá, az első felvonásban még egyenlíteni tudtak, ám a hajrá rosszul sikerült számukra.

„Az első félidőben, miután sikerült feljönnünk, háromgólos előnnyel hagytuk a szünetre menni a franciákat, amit nem lett volna szabad. Jól éltek ezzel. Sokat hibáztunk, amit könyörtelenül megbüntettek – kesergett Bíró. – Nem tudtuk jól leváltani a franciák keresztmozgásait, sikerült szétszakítaniuk a falunkat. A védekezés nem állt úgy össze, ahogy kellett volna. Támadásban is voltak problémák. A távoli lövésekben én is benne voltam, úgy érzem, főleg a második félidőben."

„Mentünk az eredmény után, és amikor utolérhettük volna őket, mindig elkövettünk egy olyan hibát, ami utána sokba került – így Siti Bea, a magyar válogatott másodedzője. – Van egy nagyon jó beállójuk, akit nem tudtunk levédekezni. Folyamatosan lépéshátrányban voltunk velük szemben. Alapvetően a taktika része, hogy a kettes védőkön meg lehet őket találni, belül elég kompaktak."

Az FTC jobbszélsője, Lukács Viktória leginkább a második félidőben kapott lehetőséget, és Kovacsicshoz hasonlóan hat góllal zárta a találkozót. A 22 éves játékos is elismerte, hogy „nem volt a legjobb" a védekezésük, és bár az első félidőben Bíró Blanka remek teljesítményt nyújtott a kapuban, a szünet után elfáradt a csapat.

„Nem kell szégyenkeznünk, mert a franciák ma jobbak voltak nálunk."

„Nem jöttek az elején a bátorító gólok, és védekezésben utána becsúszott néhány olyan hiba, ami teljesen elbizonytalanított minket – mondta Szekeres Klára. – A végén mindennel próbálkoztunk, de ezek is csak időszakosan működtek. Tisztában voltunk vele, hogy egy győzelemhez több extra teljesítményre lett volna szükség. Amivel nem is lett volna semmi baj, mert képesek vagyunk rá. Sajnálom, mert tényleg szerettünk volna nyerni, ám ebben most ennyi volt. Az ágat és franciákat elnézve biztos vagyok benne, hogy messzire fognak jutni. Csalódott vagyok, hogy ezzel a vereséggel eléggé hátsó helyen fogunk végezni."

„Nagyon meg akartuk nyerni ezt a meccset, de akárhányszor fel tudtunk jönni, történt valami, egy eladott labda, egy kihagyott helyzet, és a franciák megint elléptek. Lehet, hogy az elején nem hittük el, hogy meg tudjuk verni őket, utána pedig hiába igyekeztünk" – így Schatzl Nadine.

„Nem a mi taktikánk, hogy távolról lövünk. De úgy döntöttünk, hogy elvállaljuk ezeket, és szerencsére be is jött – mondta Gnonsiane Niombla, a franciák balátlövője. – Az volt a mérkőzés kulcsa, hogy a játékosok közötti távolságot jól használtuk ki, jól passzoltunk, eredményes volt a támadójáték. Montenegró ellen nagyon kemény meccs lesz, nagy harcra számítok."

NŐIKÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ

FRANCIAORSZÁG–MAGYARORSZÁG 29–26 (14–11)
Lipcse, 1385
néző. V: Pavicsevics, Raznatovics (montenegróiak)
FRANCIAORSZÁG: Leynaud – Dancette 3, LANDRE 4, Ayglon 3, Edwige, Niombla 3, Dembélé 2. Csere: DARLEUX (kapus), LACRABERE 5 (2), ZAADI 3, Niakaté, Houette 2, Flippes, Nze Minko 1, Pineau 3. Szövetségi kapitány: Olivier Krumbholz
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – Bódi 3, Szucsánszki, Szekeres, Kisfaludy, Klivinyi 3, Schatzl 3. Csere: Janurik (kapus), Görbicz 2 (1), KOVACSICS 6 (2), Mayer, Szöllősi-Zácsik 2, Kovács A., Háfra N. 1, LUKÁCS V. 6, Mészáros R. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–1. 11. p.: 6–2. 19. p.: 9–6. 23. p.: 9–9. 25. p.: 9–11. 27. p.: 11–11. 36. p.: 16–14. 40. p.: 18–16. 46. p.: 23–18. 55. p.: 25–21.
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 6/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik