Nincs elődöntő! Kétszeri ráadásban bukott el női kéziválogatottunk

Vágólapra másolva!
2013.12.18. 17:26
null
Tomoriék nagyot harcoltak eddig is (Fotó: Mirkó István)
Brazíliával találkozott a magyar válogatott a szerbiai női kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében. A dél-amerikaiak a két csapat legutóbbi négy meccsén egyaránt felülkerekedtek – és az ötödiken is győztek, méghozzá kétszeri hosszabbítás után 33–31-re.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Újra eljutott tehát a magyar női kéziválogatott Belgrádba, ahova oly szép emlékek fűzik tavalyról. A szerbiai vb egyetlen Európán kívüli résztvevőjeként Brazília testén keresztül juthat el a legjobb négy közé.

Negyven perccel a kezdés előtt előbb a brazilok futottak ki a bemelegítéshez, majd nem sokkal később Görbicz Anita vezetésével érkeztek a mieink is. A magyar szurkolók több csoportban, főleg a két kapu mögött foglaltak helyet az arénában.

ELSŐ FÉLIDŐ

Herr Orsolyával kezdtünk a kapuban, míg Görbicz Anita újra a kezdőben kapott helyet. Az első gólt ugyan Tomori Zsuzsanna szerezte, de ezt követően Alexandra Nascimento találataival fordított Brazília. Triscsuk Krisztina kiállítása révén már rögtön az első percben emberhátrányba kerültünk, ha ez még nem lett volna elég, támadásban több pontatlanságunk is volt, így az 5. percben 4–1-es hátrányban Hajdu János kénytelen volt időt kérni.

Vérten Orsolya kezét jegelni kellett, így Kovacsics Anikó jött be a bal szélre. Nem találtuk a szívósan védekező brazilok ellenszerét, akik a rossz befejezések miatt többször is indulni tudtak. Folyamatosan kerestük az ideális felállást, végül Szucsánszki Zita törte meg a kilencperces gólcsendet. A brazilok már öttel is elmentek, innen jöttünk vissza a 16. percre 7–5-re.

A brazil kapus, Barbara Arenhart nem adta oda a labdát, ezért a kiállítás sorsára jutott, ráadásul reklamálás miatt kettős előnybe is kerültünk. Sajnos Triscsuk nem tudott élni az első lehetőséggel, ráadásul Ana Rodrígues is bekavart egy gólt. A brazil cserekapus többet is védett ebben a periódusban, köztük Görbicz hetesét. Folyamatosan emberfórban játszhattunk, ez arra volt jó, hogy Tomori révén feljöjjünk mínusz egyre (21. perc, 9–8). A braziloknál nagyon sokat játszott a kezdő sor, Amorimék csak pár perces pihenőt kaptak.

Az egyenlítésért is többször támadhattunk, de nem éltünk ezekkel a lehetőségekkel. Kiss Éva ugyan megfogta Nascimento hetesét, de beléptünk, az ismétlést pedig már bevágták. A kissé kaotikus, mindkét fél részéről sok hibával tarkított félidő végén egygólos hátrányban voltunk (12–11).

MÁSODIK FÉLIDŐ

A dél-amerikaiak újra elléptek hárommal a játékrész elején, emberelőnyben is betaláltak, de a mieink a félidőben beálló Cifra, valamint Kovacsicz találataival egyenlíteni tudtak a 38. percben (16–16), 1–1 után volt ismét egál. Sőt Görbicz rövid időn belül elért második gólja már az előnyünket jelentette.

Innentől kezdve a braziloknak kellett futniuk az eredmény után, Morten Soubak az 52. percben kért időt. Cifra folyamatosan megjátszható volt, ha nem gól lett az akció vége, akkor hetest kaptunk. Védekezésben messze kijöttek a brazilok, és pár kimaradt támadásunkat kihasználva pillanatok alatt újra kiegyenlítettek. Tomorit a mozgékonyabb Szucsánszki váltotta támadásban, újra kettővel meglógtunk (46. perc, 20–22).

Ezt követően mindkét oldalon sorra jöttek a hibák támadásban, de így is egál után mi tudtunk megint előnybe kerülni. Az 54. percben (22–24) jött az újabb brazil időkérés. Tomori a hasznos védőmunkája mellett ezúttal gólerősen is játszott, egygólos előnyünknél kezdődött az utolsó öt perc. Az ellenfél többször is egyenlíteni tudott, két és fél perccel a vége előtt a legrosszabbkor adtuk el a labdát. Amorimot blokkoltuk, de Tomori lövését is védte Pessoa. A következő támadásból lövésig sem jutottak a brazilok, Hajdu 43 másodperccel a vége előtt kért időt. A végéig kijátszottuk, Tomori időn túli szabaddobása a kapu tetején csattant. Jöhetett a hosszabbítás (26–26).

ELSŐ HOSSZABBÍTÁS

A ráadást Görbicz nélkül kezdtük, egy labdavesztésünk után Cavaleiro ziccerét védte Herr, Kovacsicz viszont hasonló helyzetben nem hibázott. Zácsik hosszú pihenőt követően tért vissza, a gólszegény öt percben egyedül az FTC jobbszélsője volt eredményes.

Egyik csapat sem kockáztatott igazán támadásban, Nascimento éles szögből ugrott be, de belőtte. Zácsik betörésével hetest harcolt ki, Görbicz pedig belőtte. Kovacsicz indulhatott, de lépéshiba miatt megállították, ráadásul Szekerest kiszórták két percre. Herr nagyon fontos pillanatban védett, viszont eladtuk, Cavaleiro pedig büntetett. Még emberhátrányban újabb hibát követtünk el, Nascimento góljával átvették a vezetést a brazilok. Tomori azonban emberrel együtt is bedobta, míg hátul Szucsánszkit kiküldték labdaelrúgásért. A végén Amorimot blokkoltuk, újabb hosszabbítás következett (29–29).

MÁSODIK HOSSZABBÍTÁS

Emberhátrányban az idővel is játszottunk, végül Szekeres mellé lőtte. A túloldalon viszont már a kilencedik találatát érte el Nascimento. Sajnos újabb támadásunk ért véget valamire való lövés nélkül, Amorim azonban ráugrott az indítani akaró Herre egy két percért cserébe. Elöl továbbra is bátortalanok voltunk, de a szerb játékvezetők újabb brazilt szórtak ki, Cavaleiro ezért már megkapta a pirosat. Cifra kettős előnyből egyenlített.

Nem éltünk a megmaradt emberfórral, senki sem vállalkozott átlövésre. A brazilok hetest harcoltak ki, Nascimento ismét nem hibázott. Két perc maradt hátra, és újra csak nem tudtunk betalálni. Moura lövése bepattant Herr-ről, így hiába talált még be Bulath minden mindegy alapon, a meccs már elment. A végén még kaptunk egyet, 33–31-re nyertek Amorimék, és először jutottak nagy tornán a négy közé.

NŐI KÉZILABDA-VB, SZERBIA (2013)
NEGYEDDÖNTŐ
BRAZÍLIA–MAGYARORSZÁG 33–31 (12–11, 26–26, 29–29)
– kétszeri hosszabbítás után
Belgrád, Kombank Aréna, 1000 néző. V: Mosorinszki, Pandzsics (szerbek)
BRAZÍLIA: Arenhart – Nascimento 10 (4), Cavaleiro 3, Diniz, Amorim 6, Rocha 4, Rodrígues 5 (1). Csere: Pessoa (kapus), Moura 1, Andrade, Piedade 1, Da Silva 3. Szövetségi kapitány: Morten Soubak
MAGYARORSZÁG: Herr O. – Bognár-Bódi 1, Soós 3, Görbicz 5 (3), Szamoránsky P. 1, Tomori 7, Vérten. Csere: Kiss É. (kapus), Triscsuk 1, Szekeres, Bulath 2, Kovacsics 1, Zácsik, Szucsánszki 3, Kovacsicz 2, Cifra 5. Szövetségi kapitány: Hajdu János
Kiállítások: 18, ill. 8 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 4/3

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Olvasói vélemények, háttéranyagok, közös múlt, helyszíni képek, játékos- és edzői nyilatkozatok – TEKINTSE MEG FELVEZETŐ CIKKÜNKET!

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Lengyelország–Franciaország 22–21 (11–8)
Szerbia–Norvégia 28–25 (15–16)
Dánia–Németország 31–28 (17–17)

Az elődöntő párosítása: Dánia–Brazília, Szerbia–Lengyelország

A vb eddig ismert végeredménye: 5. Norvégia, 6. Franciaország, 7. Németország, 8. Magyarország, 9. Montenegró, 10. Spanyolország, 11. Románia, 12. Dél-Korea, 13. Hollandia, 14. Angola, 15. Csehország, 16. Japán, 17. Tunézia, 18. Kína, 19. Argentína, 20. Kongói DK, 21. Paraguay, 22. Algéria, 23. Dominikai köztársaság, 24. Ausztrália

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik