Női kézi-vb: kettőt lehet cserélni; mi rangsorol? - szabályok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.05. 13:21
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség szabályzata az alábbiakról rendelkezik a 2013. december 6. és 22. között sorra kerülő női világbajnokság kapcsán. A mérkőzésekre 16 játékos nevezhető be. A csapatok legfeljebb 16 fős keretét a december 7-i technikai értekezleten kell véglegesíteni. A világbajnokság ideje alatt összesen két cserére van lehetőség, a torna során bármikor. Játékost becserélni a 28 fős keret játékosai közül lehetséges. A cserét legkésőbb az adott mérkőzésnapon, reggel 9 óráig kell bejelenteni az IHF versenyigazgatóságának.  

A világbajnokságon a mérkőzések szünetei 15 perc hosszúságúak. A világbajnokságon mérkőzésenként a csapatok legfeljebb három alkalommal kérhetnek időt. Egy félidőn belül két időkérésre csak akkor van lehetőség, amennyiben a félidőn belüli első időkérés az adott félidő 25. percének végéig megtörtént. Hosszabbítás esetén nincs lehetőség időkérésre. A világbajnokságon mérkőzésenként a csapatok legfeljebb három alkalommal kérhetnek időt. Egy félidőn belül két időkérésre csak akkor van lehetőség, amennyiben a félidőn belüli első időkérés az adott félidő 25. percének végéig megtörtént. Hosszabbítás esetén nincs lehetőség időkérésre.

A csoportok első négy-négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, a legjobb 16 közé. A csoportok 5-6. helyezettjei az Elnöki Kupában (17-24. helyért) lépnek pályára.

A csoportmérkőzések végén, azonos pontszám esetén a csoport végeredményét az alábbiak szerint állapítják meg:
– az azonos pontszámot elérő csapatok egymás ellen szerzett pontjainak száma
– az azonos pontszámot elérő csapatok egymás elleni mérkőzésein elért jobb gólkülönbség
– az azonos pontszámot elérő csapatok egymás elleni mérkőzésein elért több szerzett gól
– a csoportmérkőzéseken elért jobb gólkülönbség
– a csoportmérkőzéseken szerzett több gól
– sorsolás

A csoportmérkőzések befejezéséig azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol a csapatok között.

A nyolcaddöntőkben, a negyeddöntőkben, az elődöntőkben, a 3. helyért és a döntőben, amennyiben a rendes játékidő döntetlennel zárul, öt perc szünetet követően 2x5 perc hosszabbítás következik, a hosszabbítás félidői között egy perc szünettel. Amennyiben ezt követően is döntetlen az állás, öt perc szünetet követően újabb 2x5 perc hosszabbítás következik, a második hosszabbítás félidői között egy perc szünettel. Amennyiben a mérkőzés a 2. hosszabbításban sem dől el, hétméteres-dobások döntenek. A hétméteres-dobások során a csapatok 5-5 hétméterest dobnak felváltva, egészen addig, amíg a párbaj sorsa el nem dől. Amennyiben az állás 5-5 hétméterest követően is döntetlen, a csapatok 1-1 hétméterest dobva folytatják a párbajt annak eldőléséig.

Az 5–8. helyezések eldöntése:

A negyeddöntők vesztesei között a csapatok által a csoportkörben a csoport másik három továbbjutója ellen szerzett pontok száma rangsorol. Azonos pontszám esetén a csoport másik három továbbjutója elleni gólkülönbség, majd több lőtt gól rangsorol. Amennyiben ez sem dönt, az a csapat ér el jobb helyezést, amelynek csoportellenfele előkelőbb helyezést ér el a világbajnokságon (pl. ha két csapat között nincs döntés, ám egyik a világbajnokságot később megnyerő csapattal volt azonos csoportban, úgy az a csapat ér el jobb helyezést; ha két olyan csapat között nincs döntés, amely azonos csoportból érkezett, a csoport legjobb helyezést elérő csapata elleni mérkőzésen elért jobb eredmény dönt).

A 9–16. helyezések eldöntése:

A nyolcaddöntők vesztesei között a csapatok által a csoportkörben a csoport másik három továbbjutója ellen szerzett pontok száma rangsorol. Azonos pontszám esetén a csoport másik három továbbjutója elleni gólkülönbség, majd több lőtt gól rangsorol. Amennyiben ez sem dönt, az a csapat ér el jobb helyezést, amelynek csoportellenfele előkelőbb helyezést ér el a világbajnokságon (pl. ha két csapat között nincs döntés, ám egyik a világbajnokságot később megnyerő csapattal volt azonos csoportban, úgy az a csapat ér el jobb helyezést; ha két olyan csapat között nincs döntés, amely azonos csoportból érkezett, a csoport legjobb helyezést elérő csapata elleni mérkőzésen elért jobb eredmény dönt).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik