Női kézi-vb: több román kerettag is doppingolt – sajtóhír

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2019.11.18. 20:49
null
Cristina Laslo is egyike a három, doppingvétségen ért sportolónak (Fotó: AFP)
Bukaresti sajtóhírek szerint a világbajnokságra készülő, Magyarországgal egy csoportban szereplő román női kézilabda-válogatott több játékosa is megbukott a doppingellenőrzésen.

A Gazeta Sporturilor sportlap értesülései szerint erről a Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD) értesítette a Román Kézilabda-szövetséget, az Ifjúsági és Sportminisztériumot, a Román Olimpiai és Sportbizottságot, a WADA-t, de a Corona Brasov klubot is. Ugyanis mindhárom érintett játékos, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu és Daria Bucur a brassói csapat játékosa. Az ANAD gyanúja szerint a Corona többi játékosa is doppingolt, a WADA tiltólistáján szereplő intravénás lézeres kezelés használatával. A ProSport később arról írt, Bucur nem érintett, ellenben Daciana Hosu, aki viszont nem tagja a szűkített vb-keretnek. Hivatalosan még nem lehet tudni a bajba kerültek nevét.

A bajnokságban második helyen álló és az EHF-kupa csoportkörébe jutott Corona négy játékost ad a 18 fős román vb-keretbe, a három említett sportoló mellett Eliza Buceschi került be Tomas Ryde szövetségi kapitány kiválasztottjai közé. A sportlap értesülései Laslo és Bazaliu egy brassói klinikán részesült a forradalminak hirdetett kezelésben, amelynek reklámja szerint fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint a gyógyulási folyamatot felgyorsító hatása van.

A sportolóknak tíz napjuk van, hogy részt vegyenek a személyes meghallgatáson, a problémát az jelenti, hogy a csapat szerdán már útra kel Ázsiába. Bár a hivatalos eljárás végéig pályára léphetnek, nagy kérdés, hogy megkockáztatják-e szereplésüket ilyen előzmények után a vb-n, ugyanis ha később eltiltják őket, a román válogatott is bűnhődhet miattuk.

„Az emberek könyörtelenek, és mi nem veszélyeztethetjük egész Románia megítélését – jelentette ki Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke. – Minket is értesítettek, hogy az említett három játékos a WADA által nem engedélyezett kezelésen vett részt. Beszéltem már a lányokkal, ám jelen pillanatban nem mondhatok többet.”

A ROMÁN NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok: Diana Ciuca, Yulia Dumanska (CSM Ramnicu Valcea), Denisa Dedu (CSM București)
Balszélsők: Cristina Florica (Valcea), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzau)
Balátlövők: Bianca Bazaliu (Corona Brasov), Cristina Neagu, Gabriela Perianu (CSM Bucuresti)
Irányítók: Eliza Buceschi, Cristina Laslo (Corona), Laura Pristavita (Gloria Bistrița), Madalina Zamfirescu (Valcea)
Jobbátlövő: Daria Bucur (Corona)
Jobbszélsők: Aneta Udristioiu (Dunarea Braila), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)
Beállók: Raluca Bacaoanu (Valcea), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM Bucuresti)

NŐI KÉZILABDA-VB (2019. november 30.–december 15., Kumamoto, Japán)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport: Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport: Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport: Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Románia, Montenegró
D-csoport: Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik