Női kézi-vb: Görbiczék a németekkel és a románokkal egy csoportban

Vágólapra másolva!
2013.06.15. 12:14
null
Görbiczék a németekkel és a románokkal kerültek egy csoportba (Fotó: Fuszek Gábor)
Belgrádban kisorsolták a december 7–22. között rendezendő szerbiai női kézilabda-vb beosztását. A magyar válogatott a D-csoportban a németekkel, a románokkal, a csehekkel, a tunéziaiakkal és az ausztrálokkal került egy hatosba. A mieink Újvidéken játsszák majd csoportmérkőzéseiket.

A mieink igencsak kedvező helyzetből várták a sorsolást, miután a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett bronzéremmel selejtező nélkül kijutottak a viadalra, és ott is az első kalapba kerültek a vb-címvédő Norvégia, az Európa-bajnok Montenegró, valamint Dánia mellé.

VETÉSI ELÉGEDETT, BÖHNRŐL NYÁRON DÖNTENEK

„Elégedettek lehetünk, ez egy jól kezelhető csoport, vannak könnyebb és nehezebb ellenfelek is" – nyilatkozta a Sport Tv-nek Vetési Iván, az MKSZ elnöke.

„A csoportból az első vagy a második helyen tovább lehet jutni. Utána már nehezebb menet jön" – fogalmazott a sportvezető, aki kérdésre válaszolva Karl Erik Böhn állapotáról is beszélt.

„A szövetségi kapitány állapota javul, a nyár közepén döntünk majd vele arról, hogy tudja-e vállalni a csapat felkészítését a világbajnokságra. Egyelőre úgy tűnik, csatlakozni tud a csapathoz" – mondta Vetési.

A sorsolást a hatos kalap csapataival kezdték, majd a házigazdát tartalmazó hármas kihagyásával jutottak el az elsőig. Utóbbiból a mieinket húzták ki utoljára, és a D-csoportba kaptunk besorolást a németek, a csehek, a tunéziaiak és az ausztrálok mellé. Ezzel eldőlt, hogy a norvég, lengyel, brazil ágra kerültünk az egyenes kieséses szakasz szempontjából.

A szerbek ezt követően eldönthették, hogy melyik csoportba kerüljenek, és a kis szünetet követően a B jelű hatost választották, míg hozzánk végül a románok kerültek utolsóként.

„Kiegyensúlyozott csoportba kerültünk, Tunéziát és Ausztráliát le kell győznünk, a németek és a románok ellen pedig jól teljesítettünk az Eb-n. A csehek Izland ellen jutottak ki a vb-re. Nyilván az elsődleges cél a továbbjutás, és a csoporton belül minél előkelőbb helyezés megszerzése. A nyolcaddöntőben a norvégokat el kellene kerülni, míg a C-csoport többi csapata ellen biztosan jó eséllyel tudjuk felvenni a küzdelmet. A spanyolok az Eb-n nem teljesítettek jól, de ennek legfőbb oka feltehetőleg az olimpia közelsége volt. Van fél évünk arra, hogy feltérképezzük vb-ellenfeleinket" – nyilatkozta a sorsolás után Siti Bea másodedző.

A magyar csapat lemaradt a brazíliai vb-ről és ezzel együtt a londoni olimpiáról, így négy év után vehet részt újra a legnagyobb két kézilabdás seregszemle egyikén. Decemberben már remélhetőleg újra Karl Erik Böhn ülhet a kispadon, akinek irányításával tavaly Belgrádban Eb-bronzérmet nyert az együttes. Mint ismert, válogatottunk norvég szövetségi kapitányát Oslóban leukémiával kezelik, korábban három hétig kómában is volt, a legfrissebb hírek szerint 18 kilót fogyott, de nyerésre áll a küzdelemben. Negyedik kemoterápiás kezelését követően már nincsenek rákos sejtek a szervezetében, és csak a június folyamán esedékes csontvelő-átültetésre vár – donora a testvére lesz.

A vb-n a csoportkör után a csoportelsők a szomszédos hatosok negyedikjeivel, a másodikok a harmadikokkal játszanak a nyolcaddöntőben. Innen végig egyenes kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek. A csoportkör találkozóira Belgrádban, Nisben, Újvidéken és Nagybecskereken kerül sor – az első három már a tavalyi Európa-bajnokságon is helyszín volt, míg utóbbi a szintén bánáti Versecet „váltotta".

A szerbek Nist választották csoportmeccseik helyszínéül, a mieink ismét Újvidéken játszanak majd, míg az A-csoport küzdelmeinek Belgrád, a C-csoportéinak Nagybecskerek ad majd otthont. A negyeddöntőt Belgrádban és Újvidéken, az elődöntőt és a döntőt Belgrádban játsszák.

NŐI KÉZILABDA-VB, CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Belgrád): Montenegró, Hollandia, Franciaország, Dél-Korea, Kongói DK, Dominika
B-CSOPORT (Nis): Dánia, Brazília, Szerbia, Kína, Japán, Algéria
C-CSOPORT (Nagybecskerek): Norvégia, Lengyelország, Angola, Spanyolország, Argentína, Paraguay
D-CSOPORT (Újvidék): Magyarország, Németország, Románia, Csehország, Tunézia, Ausztrália

A SORSOLÁS ELŐTTI KIEMELÉS
1. kalap: Norvégia, Montenegró, Magyarország, Dánia
2. kalap: Hollandia, Brazília, Németország, Lengyelország
3. kalap: Angola, Franciaország, Szerbia, Románia
4. kalap: Dél-Korea, Spanyolország, Csehország, Kína
5. kalap: Tunézia, Kongói DK, Japán, Argentína
6. kalap: Dominika, Paraguay, Algéria, Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik