Női kézi-vb: Görbicz csak egyvalamit ígérhet; Tomorival nem kockáztatunk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.29. 13:23
null
Görbicz szerint a szívünket-lelkünket kitesszük a pályára (Fotó: Tumbász Hédi)
A Magyar Kézilabda-szövetség sajtótájékoztatót tartott a december 1-jén rajtoló női világbajnokság előtt, amelyen a végleges utazó keretre még nem derült fény, de Kim Rasmussen szövetségi kapitány hangsúlyozta, Tomori Zsuzsannával nem fognak kockáztatni. Görbicz Anita csapatkapitány nem fogalmazott meg konkrét elvárást a szerepléssel kapcsolatban, inkább a csapat hozzáállásáról beszélt.

A keddi pihenőnap után médianyilvános edzéssel folytatta a felkészülést a magyar válogatott. Az Elektromos-csarnokban megtartott majdnem kétórás tréningen részt vett a térdműtét utáni visszatérésén dolgozó Tomori Zsuzsanna is, és a gyakorlatokból az derült ki, hogy védekezésben bizony jelenlegi állapotában is hasznára tudna lenni a csapatnak.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány több utasítást is magyarul vagy éppen magyar-angol kevert nyelven adott a lányoknak. „Igyatok vizet!", „A védekezés fontos, támadás is about fun" – magyarázta a dán szakember. A középpontban valóban a védekezés állt az edzés nagyobb részében, a hatos falas és az öt plusz egyes formáció is terítékre került.

TOMORIVAL NEM KOCKÁZTATUNK, AZ ELNÖKSÉGI UTÁN LESZ VÉGLEGES UTAZÓ KERET

Szabó „Sonka” László, a világbajnoki ezüstérmes magyar férfiválogatott kiválóságának emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött az edzés utáni sajtótájékoztató. Az eseményen nem lehetett ott Kocsis Máté szövetségi elnök, aki az EHF elnökével, Michael Wiedererrel egyeztet Győrben.

Pálinger Katalin, az MKSZ női szakágért felelős alelnöke úgy látja, sokat fejlődött a csapat az elmúlt évben. „A felkészülési tornán sok pozitív jelet láttam a csapat taktikájában. A kiugró eredményt jövőre várom, de most is jó érzésekkel fogok elutazni Németországba."

Kim Rasmussen szövetségi kapitány kérdésre válaszolva elmondta, Tomori még nincsen készen, ő pedig felelősséggel tartozik a klubja és a játékos iránt. „Nem fogok kockáztatni. Ugyanez a helyzet Szucsánszki Zitával, tartjuk velük a kapcsolatot, ha problémáink lesznek, megnézzük, számíthatunk-e rájuk."

Tomori Zsuzsa már a csapattal edzett, de még nem áll készen 
(Fotó: Tumbász Hédi)
Tomori Zsuzsa már a csapattal edzett, de még nem áll készen (Fotó: Tumbász Hédi)

„Nagyon várjuk a világbajnokságot, a Möbelringen-kupa megmutatta, hogy jók vagyunk, és ugyanakkor hogy miben kell még fejlődnünk – tette hozzá Rasmussen. – Nagyon gyors csapatokkal találkoztunk, kiváló erőfelmérő volt a torna. Az én feladatom lesz, hogy mindenki friss maradjon a hosszú sorozat alatt. Többet fogok cserélni, mint korábban, gondolnunk kell a lengyelek és a csehek elleni csoportmeccsekre is, valamint a kieséses szakaszra. Ha jók leszünk, akkor beszélhetünk hatodik, hetedik, de akár nyolcadik és kilencedik mérkőzésről is. Nem lenne jó, ha kifacsart állapotban érkeznénk meg ezekre a találkozókra. Előfordulhat, hogy lesznek nehézségeink, mint legutóbb a dél-koreaiak ellen az elején, ami után meg kellett találnunk a módját, hogyan nyerjünk. Máskor viszont úgy is kijöhet a lépés, mint a norvég meccsen. Szeretnénk a csapat játékában a hullámzásokat kikerülni, ez lehet a siker titka. "

Görbicz Anita csapatkapitány nem fogalmazott meg konkrét elvárást a szerepléssel kapcsolatban, inkább a csapat hozzáállásáról beszélt. „Csak azt tudom ígérni, hogy a szívünket-lelkünket kitesszük a pályára. Minden meccsre úgy megyünk ki, hogy nyerni akarunk. Tiszta lelkiismerettel és jó eredménnyel szeretnénk hazaérni."

A ferencvárosi Bíró Blanka szerint a felkészülési tornán az első meccset leszámítva meg tudták mutatni, hogy megvan a kellő összhang a védelemben a kapus és a mezőnyjátékosok között, ha így folytatják, a fontos meccsekre igazán összeállhat a játék.

Klivinyi Kinga, az Érd átlövője szerint van esélyünk a nyitó meccsen a norvégok ellen, a bergeni összecsapás legalábbis jó alap lehet. Ott ugyan kikaptunk, de a vb nyitó találkozója lesz az igazán fontos.

Az eseményen elhangzott, hogy a szövetség együttműködési megállapodást kötött az Aegon biztosítóval, amely novembertől főtámogatóként segíti az MKSZ munkáját.

Hogy melyik tizenhat játékos utazik a vb-re, a délutáni elnökségi ülésen dőlt el, amelyről itt olvashatnak bővebben. A torna során három cserére van lehetőség.

A magyar válogatott csütörtökön utazik el Németországba, míg az első csoportmeccsét szombat este játssza Norvégiával Bietigheimben, majd sorrendben Svédország, Argentína, Lengyelország és Csehország lesz az ellenfél. A csoportokból az első négy helyezett jut be a nyolcaddöntőbe.

Zácsik Szandra extra motivációja

AHOGY RITKÁN LÁTJUK A LÁNYOKAT

Magasabb sebességi fokozatba kapcsolva fordult rá az év végére a magyar női kézilabda-válogatott, Kim Rasmussen kapitány csapata gőzerővel készül a decemberi világbajnokságra. A ráhangolódásból a Sport&Life is kivette a részét – az októberi Eb-selejtezők előtti keretösszetartás alatt fotózásra invitálta a nemzeti együttes három meghatározó játékosát. A Győr klasszis irányítóját, Görbicz Anitát, aki a tizennegyedik világversenyére is olyan lelkesen készül, mintha csak most kezdené a karrierjét, miközben anyukaként arra is energiát kell fordítania, hogy a meccsek idejére elnyomja magában kisfia hiányát. Az érdi Klivinyi Kingát, aki valóban jó barátságban van a fényképezőgéppel, és aki felülírná a szerepléséhez köthető matematikai törvényszerűséget. Valamint a Ferencvárosban védő Bíró Blankát, aki nem bánná, ha minél több világbajnoki rivális góltermelője gondolna majd rá sírásra görbülő szájjal. Keresse az őszi számot további exkluzív fotókkal az újságárusoknál!

Klivinyi, Bíró és Görbicz az októberi fotózáson is megállták a helyüket (Fotó: Baksa Norbert / Sport&Life)
Klivinyi, Bíró és Görbicz az októberi fotózáson is megállták a helyüket (Fotó: Baksa Norbert / Sport&Life)

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélső: SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Tartalékok: GÁVAI Szonja (Érd), MAZÁK-NÉMETH Csilla (Siófok KC), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO)

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT VB-KERETE – NÉVJEGYEK

NŐI KÉZILABDA-VB (december 1–17., Németország)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
B-csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország
C-csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
D-csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Koreai Köztársaság, Kína, Kamerun

A magyar válogatott csoportmérkőzései a B-csoportban
December 2., szombat 20.30: Norvégia–Magyarország (Tv: Sport1)
December 3., vasárnap 18.00: Magyarország–Svédország (Tv: Sport1)
December 5., kedd 14.00: Magyarország–Argentína (Tv: Sport1)
December 7., csütörtök 14.00: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1)
December 8., péntek 18.00: Csehország–Magyarország (Tv: Sport1)
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

Az A- és B-csoport továbbjutóinak nyolcaddöntőjére Lipcsében kerül sor, az Arena Leipzigben. A negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntők, a döntő és a bronzmérkőzés helyszíne Hamburg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik