Női kézi-vb: kiesett Románia és az Eb-győztes Montenegró is!

Vágólapra másolva!
2013.12.15. 21:47
null
Német, román: két, a mieink előtt végző ellenfél a csoportkörből – a negyeddöntőt csak az egyik érte el (Fotó: Mirkó István – archív)
A női kézilabda-világbajnokság nyolcaddöntőjében elsőként Németország jutott be a negyeddöntőbe, miután Újvidéken 29–21-re legyőzte Angolát. Japán sokáig jól tartotta magát Franciaország ellen, de a 41. perc után összeomlott. A nap meglepetése a lengyeleké, akik a második félidő közepén négygólos hátrányban is voltak a románokkal szemben, elképesztő hajrájuknak köszönhetően mégis bejutottak a legjobb nyolc közé. Kiesett az Európa-bajnoki címvédő Montenegró is, amely egy hajszállal maradt alul Dániával szemben.

ROMÁNIA–LENGYELORSZÁG

A bemondónak igencsak meggyűlt a baja a lengyel nevekkel a bemutatásnál, a lengyel újságírók a fejüket csóválva csak mosolyogni tudtak rajta. A nézőtéren nagy számbeli fölényben voltak a román szurkolók, a parányi lengyel táborban foglaltak helyet a Montex Lublin szimpatizánsai, de magyarok is csatlakoztak hozzájuk.

A lengyelek villámrajtot vettek, 2–0-ra, 3–1-re is vezetni tudtak, de a románok 5–4-nél átvették az irányítást a kilencedik percben. Amikor a lengyel balszélső, Kinga Grzyb már harmadszor járt túl Paula Ungureanu eszén, Gheorghe Tadici egyből lekapta a pályáról. Pedig támadásban sikerült kompenzálniuk a védekezési hibákat, így kétgólos hátrányuknál Kim Rasmussennek kellett időt kérnie a 13. percben. Elöl csak erőlködtek a lengyelek, amelyik labda egyáltalán eljutott a kapuig, azt Talida Tolnai védte biztosan. A belelendülő Cristina Neagu vezette Tadici-csapat így néggyel is ellépett. A lengyeleknek a csereként beálló, 191 centiméter magas Alina Wojtas átlövései adtak új lendületet, a román kapitány rögtön le is rakta a T-betűt a zsűriasztalra. Úgy tűnt, hatásos volt az időkérés, visszaállt a közte négy, de a lengyelek igazán csak maguknak köszönhetik, hogy a szünetre nem szorosabb állással mehettek.

A második félidőben a románok őrizték előnyüket, a lengyel felzárkózási kísérletekbe mindig hiba csúszott, ezzel együtt Tadici visszaküldte a kapuba Ungureanut. A meccs utolsó negyedéhez közeledve kettőre zárkóztak a lengyelek, Aurelia Bradeanu azonban gyorsan lőtt két gólt, Ungureanu meg hetest is hárított. A lengyelek újabb rohamot indítva az 53. percre már csak egyre voltak az iksztől, jött is a román időkérés. A halványabban játszó Karolina Kudlacz azonban kiegyenlített (26–26). A lengyel kapuban Malgorzata Gapska lehúzta a rolót, Wojtas újabb védhetetlen bombája már a vezetésüket eredményezte. Diadalittasan pattantak fel a lengyel kispadon ülők egy-egy jó védekezés után, márpedig ebből nem kevés volt ekkor. Tadici nem sokat cserélt a második félidőben, a kulcsjátékosai (például a 36 éves Bradeanu) elfáradtak, ráadásul Nechita sérülten vállalta a meccset. Az utolsó három perchez érve hárommal vezettek a lengyelek, innen pedig már nem volt visszaút a románoknak. A vége 31–29, kiestek a románok, a lengyelek pedig örömtáncba kezdtek a lefújás után.

A TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEKRŐL

A német–angolai összecsapás egyik legjobbja, egyben leggólerősebb játékosa a Ferencváros légiósa, Laura Steinbach volt, aki hatszor talált be az afrikaiak hálójába, mindannyiszor akcióból.

Bár az eredmény nem mutatja, izgalmasabban alakult a francia–japán meccs, amelyen az ázsiaiak meg tudták szorítani esélyesebb európai ellenfelüket. Alain Portes csapata a szünetben 12–9-re vezetett, a japánok azonban két és fél perc alatt ledolgozták hátrányukat a második félidő elején, majd a folytatásban a vezetést is sikerült átvenniük. A 41. perc után viszont teljesen lefagytak: 16 percen át nem találtak a kapuba, miközben kaptak 10 gólt sorozatban, a franciák pedig ezzel a jó szakasszal eldöntötték a mérkőzést. A vége sima lett (27–19), jóllehet a második félidő elején nem erre számíthattak a kék mezesek.

A dán–montenegrói rendkívül kiélezett csatát hozott: a mérkőzésen egyik csapat sem vezetett kettőnél nagyobb gólkülönbséggel! A dánok Katarina Bulatovicsot csak nehezen tudták tartani, a 37. percre már 7 gólnál tartott, ám a folytatásban sikerült megtalálni az ellenszert, egyszer sem tudott a hálóba találni – pontosabban egyszer még igen, de az már késő volt...

És mivel Milena Knezsevics és a többi kulcsjátékos nem sziporkázott, a dánok – a sok technikai hibájuk ellenére – kezdeményezőbbnek mutatkoztak. A montenegróiak rendkívül pontatlanul lőttek, ellentétben az északiakkal, akik így hiába lőttek kevesebbet kapura, a hajrá előtt mégis vezetni tudtak. A szurkolók által jobban támogatott Eb-címvédő egyenlíteni tudott, de a dánok egy góllal vezettek egy perccel a vége előtt is, miután Louise Burgaard az utolsó tíz percben három gólt is szerzett. Montenegró elveszítette a labdát, de egy pontatlan lövés után még egy támadást vezethetett. Szabaddobás után Bulatovicshoz került a labda, amely a kapuba is került, de a játékvezetők szerint már csak a dudaszó megszólalása után – kiesett a kontinensbajnok!

Nem mindennapi angolai-magyar barátság Újvidéken – VIDEÓ

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ

VASÁRNAP
Németország–Angola 29–21 (13–10)
Ld: Steinbach 6, S. Müller 5/2, Geschke 4, Zapf 3/1, ill. M. Kiala 8/2, Guialo 4, Viegas 3
Franciaország–Japán 27–19 (12–9)
Ld:
Kamto Njitam 5, Pineau, Zaadi 4-4, Dembélé, Lacrabere 3-3, ill. Fudzsii, Arihama 5-5, Takahasi 3
Lengyelország–Románia 31–29 (13–17)
Ld: Wojtas 9/1, Grzyb 7, Kulwinska 6, Kudlacz 4, ill. Neagu 10/4, Bradeanu 6, Ardean-Elisei, Manea 4-4
Dánia–Montenegró 22–21 (11–12)
Ld: Burgaard 6, Nörgaard 5/2, Schumacher 3, ill. K. Bulatovics 7/1, Knezsevics 4, A. Bulatovics 3

HÉTFŐI MÉRKŐZÉSEK
17.30, Újvidék: Magyarország–Spanyolország (Tv: Sport1)
18.00, Belgrád: Brazília–Hollandia (Tv: Sport2)
20.15, Újvidék: Norvégia–Csehország (Tv: Sport1)
20.45, Belgrád: Dél-Korea–Szerbia (Tv: Sport2)

A NEGYEDDÖNTŐBEN (december 18.)
Brazília/Hollandia–MAGYARORSZÁG/Spanyolország
Dánia–Németország
Lengyelország–Franciaország
Dél-Korea/Szerbia–Norvégia/Csehország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik