Női kézi-vb: az IHF döntött, a lengyeleké a szabadkártya

Vágólapra másolva!
2017.06.23. 16:28
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy Lengyelország kapja a szabadkártyát a decemberi, németországi női világbajnokságra.

Mindeddig húsz résztvevőre derült fény az év végi tornára. A házigazda Németország, a címvédő Norvégia automatikusan kijutott a vb-re, ahogyan a legutóbbi Eb-elődöntőbe jutó Franciaország, Hollandia és Dánia is. Az említett biztos európai résztvevők mellett Angola, Tunézia és Kamerun az előző Afrika-bajnokság, illetve Dél-Korea, Japán és Kína pedig az Ázsia-bajnokság dobogósaként már szintén kivívta a vb-szereplés lehetőségét.Németország, a címvédő Norvégia automatikusan kijutott a vb-re, ahogyan a legutóbbi Eb-elődöntőbe jutó Franciaország, Hollandia és Dánia is. Az említett biztos európai résztvevők mellett Angola, Tunézia és Kamerun az előző Afrika-bajnokság, illetve Dél-Korea, Japán és Kína pedig az Ázsia-bajnokság dobogósaként már szintén kivívta a vb-szereplés lehetőségét.

Hozzájuk csatlakozott még Európából a kilenc selejtezős párharc továbbjutója (Magyarországon kívül Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Montenegró, Oroszország, Szlovénia, és Csehország).

A maradék négy helyből három a vasárnapi tartó Pánamerika-bajnokságon dől el (az elődöntőben Brazília–Uruguay és Argentína–Paraguay meccseket rendeznek), míg a 24. résztvevő szabadkártyával indulhat a tornán, miután Óceániából nem érkezik csapat a vb-re. Az IHF végrehajtó bizottsága pedig Lengyelországnak ítélte a helyet. Az indoklásból kiderül, mivel az aktuális világbajnok európai, így mindenképpen európai országnak akarták adni a helyet. A vb-ről lemaradók között pedig a lengyelek álltak az első helyen (még Kim Rasmussennel a negyedik helyen zárták a dániai vb-t), az európai szövetség így őket javasolta.

A németországi világbajnokságot 2017. december 1. és 17. között rendezik meg, a meccseket hat városban játsszák majd (Bietigheim-Bissingen, Hamburg, Magdeburg, Oldenburg, Lipcse és Trier). A csoportok sorsolására június 27-én, Hamburgban kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik