nemzetisport.hu 2019.12.05 13:45 Frissítve: 2019.12.05 14:18

Női kézi-vb: a Szombathely edzője tanulmányúton volt Japánban

A magyar élvonalban újonc Szombathelyi KKA vezetőedzője, Marosán György tanulmányúton volt a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon.

 

Szeretek napról-napra fejlődni, fogékony vagyok az újdonságokra. Fiatal szakemberként kötelességem követni a sportág fejlődését. Igyekszem a modern kézilabdát képviselni a játékban és a csapatvezetésben is, ennek a velejárója egy olimpia előtti világverseny, amelyen megjelennek új dolgok, és megmutatkozik, merre tart a sportág” – nyilatkozott az MTI-nek a 29 éves szakvezető.

Hozzátette, látni akarta a tendenciákat, a mai modern játék jellemzőit, illetve szurkolni a magyar csapatnak és ápolni a nemzetközi kapcsolatait. Marosán a helyszínen tekintette meg a válogatott eddigi négy csoportmérkőzését, majd csütörtök este utazott vissza Magyarországra.

Marosán úgy fogalmazott, mindenki azt szeretné, ha kijutna az olimpiára a csapat, de igazándiból a következő, 2024-es párizsi ötkarikás játékokra lesz kész a válogatott.

Türelmesnek kell lenni, mert nagyon rossz út, ha az utánpótlás világversenyekhez próbáljuk mérni a fiatal játékosok mostani szereplését, hiszen a felnőttmezőny teljesen más világ” – szögezte le.

A nemzeti együttes eddigi teljesítményéről úgy vélekedett, jellemzőek a fiatalságból, tapasztalatlanságból adódó hibák. Meglátása szerint a fiatalság, az alacsony átlagéletkor miatt végletes a csapat, egyszer a csúcson van, két nap múlva viszont a mélyben.

A távoli átlövések zónájában komoly deficittel rendelkezünk. Most talán megpróbálnak olyan stílust képviselni, ami eddig nem igazán volt jellemző a magyar kézilabdára, de mivel fiatal játékosokról van szó, elképzelhető, hogy el fogják sajátítani ezt hosszú távon” – vélekedett a tréner, aki a Szeged, a Kecskemét és a Szombathely együttesét is feljuttatta a másodosztályból az élvonalba.

Hozzáfűzte, van Magyarországon olyan fiatal átlövő, aki megoldást jelenthet a jelenlegi problémákra, de nem szeretné megítélni Kim Rasmussen szövetségi kapitány munkáját, akit nagyon komoly szakembernek tart.

Bízom benne, hogy mérkőzésről mérkőzésre fejlődnek és tapasztaltabbá válnak a játékosok, illetve elsajátítják, hogyan kell megélni egy világversenyt, hogyan kell napról-napra készülni, illetve feldolgozni a sikereket és a kudarcokat, amelyek érik őket, huszonnégy órán belül” – mondta.

Marosán rávilágított, hogy a világbajnoki meccsek nagyon komoly stresszhelyzettel párosulnak az olimpiai kvalifikáció miatt. Meglátása szerint nagyon nehéz feladat vár a magyarokra pénteken, mert bár Románia most gyengébb, mint az utóbbi években, de ott kézilabdázik Cristina Neagu, aki olyan karizmatikus egyéniség, amilyen a magyar együttesben jelenleg nincsen.

Ha őt, illetve a köré épített páros kapcsolatokat ki tudják kapcsolni, akkor csapatként legyőzhető az ellenfél” – mondta.

A két győzelemmel és két vereséggel álló mieink pénteken – hazai idő szerint – 11 órától játsszák utolsó csoportmeccsüket. Akkor jutnak tovább harmadik helyezettként, ha legalább döntetlenre végeznek a rosszabb gólkülönbséggel rendelkező románokkal, de már biztosan nem vihetnek magukkal pontot a középdöntőbe. A továbbjutás azért is rendkívül fontos, mert a világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban.

2020.08.07 19:38:30

Kézilabda PAPP BÁLINT

A legszerényebb kézilabdakapus még azt sem szereti, ha a rajongók a 2018-as BL-győzelmet érő földöntúli bravúrjára emlékeztetik.

2020.08.09 08:55:21

Kézilabda NAGY PÉTER

Nem hátrál meg a kihívások elől Nikolaj Markussen, a veszprémiek 212 centis dán balátlövője.

2020.08.07 11:12:14

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Bárbara Arenhart talán az utolsó lehetőséget ragadta meg, hogy BL-esélyesnél játszhasson, de a jövőben szívesen élne hazánkban.

2020.08.06 09:33:11

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

„Kaptam egy-két ajánlatot, de nem akartam folytatni, ha nem játszhatok a legmagasabb szinten.”

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.