Női kézi-vb: a mieinket búcsúztató franciák döntőbe jutottak

Vágólapra másolva!
2017.12.15. 18:59
null
A két győri, Yvette Broch (balra) és Stine Oftedal közül utóbbi örülhetett a vb-elődöntő után (Fotó: AFP)
Elsőként a címvédő Norvégia jutott be a németországi női kézilabda-világbajnokság döntőjébe azzal, hogy az elődöntőben vártnál simább meccsen 32–23-ra legyőzte Hollandiát. Nora Mörkéket a franciák követték a fináléba, miután 24–22-re megverték a svédeket.

 

HOLLANDIA–NORVÉGIA

A norvégok várhatták magabiztosabban a hollandok elleni elődöntőt, ugyanis ezt megelőzően a tavalyi Európa-bajnokság döntőjében, a riói olimpia bronzmeccsén és a 2015-ös dániai vb fináléjában is felülmúlták mostani ellenfelüket. Ráadásul eddig a tornán is magabiztosabb teljesítményt nyújtottak (még ha be is csúszott egy vereség a csoportkörben a svédektől), míg a hollandok többször inkább csak szenvedve nyertek.

Bár előzetesen fogadkoztak a hollandok, hogy nagyon odafigyelnek a kezdésre, mégis rémálomszerűen indult számukra a mérkőzés. Támadásban hibát hibára halmoztak, az eladott labdákból a norvégok pedig lerohanták őket, de védekezésben is sokszor csak passzívan figyelték, ahogy Stine Oftedal és a gólkirályi címre leginkább esélyes Nora Mörk kedvük szerint lövik a gólokat. A kapusrangsor élén álló Katrine Lunde ezúttal is lehúzta a rolót, de sokszor Grooték sem nehezítették meg a dolgát.

Helle Thomsennek a 12. percben már másodszor kellett időt kérnie, ekkorra hétgólos hátrányba (1–8) került a csapata. Ha nincs Tess Wester, még nagyobb is lehetett volna a különbség. Estavana Polman kilencperces holland gólcsendet tört meg, majd a visszaálló Laura van der Heijden tudott többször is jól betörni Oftedal mellett, miközben védekezésben is jobban álltak a lábukon a hollandok. De ez csak arra volt elég, hogy ne engedjék el jobban a norvégokat, akik így is 17–10-re vezettek a szünetben.

A második félidőben újra nekigyürkőztek a hollandok, hogy szorosabbá tegyék az elődöntőt, miközben Lunde helyett Kari Aalvik Grimsbö érkezett a norvég kapuba. Ekkor jóval kiegyenlítettebb volt a játék képe, a narancsmezesek többször is meg tudták találni beállóban Yvette Brochot. Érdemben azonban nem csökkent a hátrányuk, a skandinávok ügyeltek arra, hogy ne engedjék közelebb őket (Thorir Hergeirsson már akkor időt kért, amikor hatra feljöttek a hollandok).

Aztán jöttek az újabb hibák, kihagyott ziccerek vagy éppen elsietett támadások a hollandok részéről, amit a norvégok egyből megbüntettek. Kilencre hízott a különbség a 48. percre, majd a harmadik holland időkérés után meglett a közte tíz is (20–30). Az első játékrészben nem parádézó Nycke Grootot már pályára sem küldte Thomsen a meccs második felében. Akik szoros meccset és nagy csatát vártak ettől a párharctól, azoknak csalódniuk kellett, a norvégok simán jutottak be a döntőbe (23–32). A mérkőzés legjobbjának a nyolcgólos Mörköt választották meg.

SVÉDORSZÁG–FRANCIAORSZÁG

A franciák kezdtek jobban, a 22. percben 10–6-ra vezettek, ám az első félidőben ezután már csak egyszer találtak be. A történetük első vb-elődöntőjében szereplő svédek fordítottak, és 12–11-es előnnyel vonulhattak szünetre.

Allison Pineau a végén kezébe vette az irányítást (Fotó: AFP)
Allison Pineau a végén kezébe vette az irányítást (Fotó: AFP)

A második játékrész hasonló forgatókönyvet hozott, a franciák megint elhúztak (19–15-re), majd a svédek újra fordítottak (22–21-re). Bő négy perc volt ekkor hátra, és ebben az időszakban már csak három francia gólt láthattunk. Allison Pineau duplája után Blandine Dancette tette biztossá a franciák győzelmét. 22–24

Így 1999 és 2011 után harmadszor is Norvégia–Franciaország vb-döntőt rendeznek, az eddigi két alkalommal a skandinávok vitték haza az aranyérmet.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ (HAMBURG)
Hollandia–Norvégia 23–32 (10–17)
Gólszerzők:
Van der Heijden 5, Abbingh, Broch 4-4, Snelder, Smeets 3-3, Polman 2, Malestein, Rozemalen 1-1, ill. Mörk 8, Oftedal 6, Kristiansen 5, Kurtovic 4, Löke 3, Brattset, Herrem 2-2, Arntzen, Solberg 1-1

Svédország–Franciaország 22–24 (12–11)
Gólszerzők:
Hagman 8, Roberts 5, Westberg 4, Gulldén 2, Blomstrand, Mellegard, Sand 1-1, ill. Lacrabere 5, Dancette, Pineau 4-4, Landre, Zaadi 3-3, Ayglon, Dembélé 2-2, Flippes 1

A VASÁRNAPI PROGRAM
Bronzmérkőzés
14.30:
Svédország–Hollandia (Tv: Sport1, 14.15-ös műsorkezdéssel)
Döntő
17.30:
Franciaország–Norvégia (Tv: Sport1, 17 órás műsorkezdéssel)

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
5. Oroszország
6. Dánia
7. Montenegró
8. Csehország
9. Szerbia
10. Románia
11. Spanyolország
12. Németország
13. Dél-Korea
14. Szlovénia
15. MAGYARORSZÁG
16. Japán
17. Lengyelország
18. Brazília
19. Angola
20. Kamerun
21. Paraguay
22. Kína
23. Argentína
24. Tunézia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik