Női kézi-vb: a hollandok nyerték meg a fordulatos bronzmeccset

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.17. 16:05
null
A két győri, Groot és Broch vb-bronzzal zárta az évet (Fotó: AFP)
Hollandia szerezte meg a bronzérmet a németországi női kézilabda-világbajnokságon, miután a harmadik helyért rendezett, fordulatokban gazdag mérkőzésen 24–21-re legyőzte Svédországot, amely így is története legjobb vb-helyezését érte el.

Az elődöntők után talán a svédek lehettek csalódottabbak, hiszen csak két góllal maradtak alul a franciákkal szemben, míg a hollandoknak nem volt esélyük a norvégok ellen. A hollandoknak a két évvel ezelőtti ezüst volt az első érmük világbajnokságról, míg a svédek korábban még négy közé sem jutottak. A meccs egyik érdekessége volt, hogy a narancsmezeseket irányító Helle Thomsen 2015 végéig a svéd válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett.

Jobban kezdték a bronzmeccset a svédek, egy kettős emberelőnyt is kihasználva 4–2-re elléptek. A kapujukban Johanna Bundsen több védéssel nyitott, de a kezdeti időszak után magukhoz tértek a Nycke Grootot főleg csak védekezésben bevető hollandok.

A másik győri légiós, Yvette Broch folyamatos veszélyt jelentett az ellenfél kapujára, egymás után szállította a gólokat vagy éppen a kiállításokat. A beálló találatával fordított 5–4-re a csapata, majd lendületben maradva 11–6-ra is ellépett. A svédek játékába egyre több pontatlanság csúszott be, de Tess Wester is elkapta a fonalat a holland kapuban. Ráadásul a balátlövő, Lois Abbingh „belőtte" magát, főszerepet vállalva a félidei 14–8-as németalföldi előnyben.

Hollandia megtorpant támadásban a második félidő elején, a svédek pedig Isabelle Gulldén vezérletével megkezdték a felzárkózást. Thomsen közte négynél kért időt, de utána emberelőnyben még közelebb jöttek a skandinávok, akik a korábbiakhoz képest sokkal jobban olvasták a játékukat. A Bundsent váltó Filippa Idehn is egyre többször találkozott a labdával. A 45. percben Hanna Blomstrand megpattanó lövése már az egyenlítést jelentette az északiaknak, nem sokkal később pedig a vezetést is átvették.

A sorozatban kapott nyolc gól miatti újabb holland időkérés után a kapust lehozva támadtak a narancsmezesek, de ez sem jött be nekik, ráadásul az utolsó tíz perchez érve Broch megkapta a harmadik két perccel járó piros lapot. Angela Malestein hosszú gól nélküli időszakot tört meg, ettől mintha magukhoz tértek volna a hollandok, és rögtön kiegyenlítettek. 19–19 után az érdi Jamina Roberts talált be, de utána négy gólt szereztek a hollandok (főleg Estavana Polman kapta el a ritmust), eldöntve a meccset. 24–21-es sikerük után hatalmas örömünnep vette kezdetét, míg a svédek nehezen emésztették meg, hogy elbukták ezt az igen fordulatos összecsapást.

Így ünnepeltek a hollandok az öltözőben

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
A 3. HELYÉRT
Svédország–Hollandia 21–24 (8–14)
Gólszerző:
Gulldén 7, Blomstrand, Lagerquist, Mellegard 3-3, Roberts 2, Sand, Strömberg, Westberg 1-1, ill. Abbingh 8, Polman 5, Broch, Malestein 4-4, Smeets 3

DÖNTŐ
Franciaország–Norvégia 23–21 (11–10)

A VB ÁLOMCSAPATA
Kapus:
Katrine Lunde (Norvégia)
Jobbszélső: Nathalie Hagman (Svédország)
Jobbátlövő: Nora Mörk (Norvégia)
Irányító: Grace Zaadi (Franciaország)
Beálló: Yvette Broch (Hollandia)
Balátlövő: Lois Abbingh (Hollandia)
Balszélső: Siraba Dembélé (Franciaország)

A legértékesebb játékos (MVP): Stine Oftedal (Norvégia)
Gólkirálynő: Nora Mörk (Norvégia) – 66 góllal

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország
2. Norvégia
3. Hollandia
4. Svédország
5. Oroszország
6. Dánia
7. Montenegró
8. Csehország
9. Szerbia
10. Románia
11. Spanyolország
12. Németország
13. Dél-Korea
14. Szlovénia
15. MAGYARORSZÁG
16. Japán
17. Lengyelország
18. Brazília
19. Angola
20. Kamerun
21. Paraguay
22. Kína
23. Argentína
24. Tunézia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik