nemzetisport.hu 2019.02.05 12:26 Frissítve: 2019.02.06 17:46

Női kézi: Nycke Groot a szezon végén távozik Győrből

Hosszas tárgyalások után eldőlt, hogy Nycke Groot nem hosszabbítja meg a szezon végén lejáró szerződését a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatával, és az egészségét szem előtt tartva nem ilyen magas színvonalon folytatja a karrierjét.

 

Groot (a labdával) a szezon végén távozik Győrből (Fotó: Tumbász Hédi)

A 30 éves holland irányító 2015-ben érkezett a Győri ETO-ba, az eltelt időszakban kétszer nyerte meg a kisalföldi csapattal a Bajnokok Ligáját, háromszor a magyar bajnokságot és kétszer a Magyar Kupát.

Először is szeretném megköszönni a klubnak az ajánlatát és a türelmet, amit a tárgyalások során felém mutattak. Hálás vagyok, hogy a világ legjobbjaival játszhattam, és közösen értük el céljainkat, valósítottuk meg álmainkat. Fantasztikus élmény volt ennek a klubnak része lenni. Másodsorban köszönöm a szurkolóinknak a hihetetlen támogatást. Az ETO-szurkolók elképesztőek, kétségkívül a legjobbak a világon. Nagyon hiányozni fognak” – idézi Nycke Grootot a győri klub közleménye. A játékos a döntésének hátteréről azt mondta:

Eljött egy olyan pont az életemben, amikor valami újat szeretnék kipróbálni. Új energiákra van szükségem, amit jelen döntésemmel és a holland válogatottságról való lemondásom után remélem, máshol találok majd meg. Nem kérem, hogy bárki is megértse a döntésem, de mindenkit arra kérek, hogy tartsa ezt tiszteletben.”

A játékos azzal zárta, hogy a hátralevő időben természetesen mindent megtesz azért, hogy minden lehetséges trófeát megnyerjen a csapattal. A távozása már egy ideje a levegőben lógott, miután nem sikerült vele dűlőre jutni a hosszabbításáról. Külföldi sajtóhírekben dániai folytatásról írtak.

„Először is köszönjük a Győri Audi ETO megértő hozzáállását és azt az ajánlatot, amit Nyckének tettek a tárgyalások során. Régóta dolgozom menedzserként, de egy klubtól sem kaptunk még ilyen ajánlatot, és nem láttam még klubot, amely ennyire szerette volna megtartani játékosát. Nagyon sok ajánlata volt Nyckének, ami nem csoda, hiszen a világ legjobb játékosa, de a döntés természetesen az övé, én sem tehetek mást, mint hogy elfogadom” – tette hozzá a döntés kapcsán Michael Hansen, Groot menedzsere. 

Bartha Csaba, a győri klub elnöke részletesen is elmondta, hogyan jutottunk el a mostani helyzethez:

Először is azzal szeretném kezdeni, hogy rendkívül csalódott vagyok, amiért Nycke úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg szerződését csapatunkkal. (...) 2019 januárjában az Európa-bajnokság után Nycke úgy döntött, hogy lemondja a holland válogatottságot és befejezi válogatott szereplését egy Eb-bronzérem után és másfél évvel a tokiói olimpia előtt. Akkor már sejtettem, hogy nálunk is ezt a döntést hozza meg.”

Természetesen nem csak én gondolom úgy, hogy a világ talán egyik legjobb (ha nem a legjobb), de az biztosan mondható, hogy a női kézilabda legkomplexebb játékosával minden klub szeretne leszerződni. Az ajánlatunk az első körben az volt, hogy Nycke saját maga alakítsa ki azt a feltételrendszert, amivel maradna a klubunknál. Az elnökségünknek az az előterjesztésem volt, hogy ezt a kommunikációt folytatjuk, Nyckének megadjuk anyagi és sportszakmai értelemben is azt a lehetőséget, hogy ő nyilatkozzon a folytatás feltételeiről.”

A 2018 szeptemberében tartott találkozónk után októberben azt a választ adta Nycke, hogy nagyon nagyra tartja és értékeli az elnökség felajánlását a folytatást illetően, döntését viszont az Európa-bajnokság után szeretné meghozni, amit mi elfogadtunk. Az Eb után az volt a következő kérése, hogy a január 2-i Fradi-meccs utánra tegyük át a döntését. Ezt a kérését is akceptáltuk, majd a későbbiekben közölte velünk, hogy – már a holland válogatottságával kapcsolatos, 2019. január 10-én tett bejelentésével egyidejűleg – meghozta döntését, nem folytatja a karrierjét nálunk, a jövőben más profilú életre vágyik, s az egészségét szem előtt tartva kézilabda-karrierjét nem ilyen magas színvonalon képzeli el.”

A hír nyilvánosságra hozatalával azonban megvárták a CSM Bucuresti és FTC elleni BL-meccseket, hogy csak arra koncentrálhasson a csapat, és a játékosra se helyeződjön nyomás amiatt, hogy még nincs meg a következő együttese.

Most, a két mérkőzés után viszont bejelentjük távozását, mert a csapat továbbra is mindennél fontosabb, és úgy érezzük, hogy az a nyomás, amit a szurkolók és a kézilabda-társadalom ránk helyez, már kihat a csapat teljesítményére is, ezért hoztuk azt a döntést, hogy nem halogatjuk tovább a bejelentést. Tudjuk, Nycke milyen ember, sohasem adja fel, így biztos vagyok benne, hogy a szezon hátralévő részében is nagy segítségünkre lesz, hogy együtt elérjük céljainkat” – zárta az elnök.

A L’Équipe korábban arról írt, Groot távozása esetén a jelenleg a Siófokot erősítő Estelle Nze Minko érkezhet az ETO-hoz.

 

2020.08.07 19:38:30

Kézilabda PAPP BÁLINT

A legszerényebb kézilabdakapus még azt sem szereti, ha a rajongók a 2018-as BL-győzelmet érő földöntúli bravúrjára emlékeztetik.

2020.08.09 08:55:21

Kézilabda NAGY PÉTER

Nem hátrál meg a kihívások elől Nikolaj Markussen, a veszprémiek 212 centis dán balátlövője.

2020.08.07 11:12:14

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Bárbara Arenhart talán az utolsó lehetőséget ragadta meg, hogy BL-esélyesnél játszhasson, de a jövőben szívesen élne hazánkban.

2020.08.06 09:33:11

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

„Kaptam egy-két ajánlatot, de nem akartam folytatni, ha nem játszhatok a legmagasabb szinten.”

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.