Női kézi: Németh az edzések alapján többet várt a csapattól

Vágólapra másolva!
2015.10.13. 16:53
A decemberi dániai olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott végigedzette a múlt hét első felét, aztán előbb csütörtökön hazai pályán Szlovákia ellen hozta a kötelező győzelmet (32–19), majd vasárnap Finnországban az újabbat (38–25) a 2016-os svédországi Európa-bajnokság 5. selejtezőcsoportjának első két mérkőzésén. És bár sziporkázó játékkal nehezen lehetett vádolni a néha kicsit dekoncentrált benyomást keltő csapatot, Németh András szövetségi kapitány számára jó néhány tanulsággal szolgált ez a hét.

„Az edzések alapján többet vártam a mérkőzéseken, de azért nem szabad elfelejteni, hogy ezeken az edzéseken még Görbicz Anita is részt vett, és vele azért másképpen megy a játék – mondta a szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak. – Az mindenképp tanulság, hogy amit nem gyakoroltunk az összetartáson, azt a mérkőzéseken nem tudjuk előhívni, mint a lerohanásokat vagy védekezésben ezt-azt. Persze a másik oldalról örömteli, hogy szélesebb a repertoárunk annál, mint amit ebbe a néhány napba bele lehetett zsúfolni – amit öt edzés alatt rögzíteni lehetett, azt tudtuk játszani élesben is. Arra figyelni kell majd, hogy a világbajnoki felkészülés kilenc napja alatt mindent elpróbáljunk.” többet vártam a mérkőzéseken, de azért nem szabad elfelejteni, hogy ezeken az edzéseken még Görbicz Anita is részt vett, és vele azért másképpen megy a játék – mondta a szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak. – Az mindenképp tanulság, hogy amit nem gyakoroltunk az összetartáson, azt a mérkőzéseken nem tudjuk előhívni, mint a lerohanásokat vagy védekezésben ezt-azt. Persze a másik oldalról örömteli, hogy szélesebb a repertoárunk annál, mint amit ebbe a néhány napba bele lehetett zsúfolni – amit öt edzés alatt rögzíteni lehetett, azt tudtuk játszani élesben is. Arra figyelni kell majd, hogy a világbajnoki felkészülés kilenc napja alatt mindent elpróbáljunk.”

A szakember mindkét mérkőzés után elég bosszúsnak tűnt (sőt a finnek elleni találkozó szünetében, alig 16–13-as vezetésnél egyenesen dühösnek), de egy nappal később már árnyaltabban látta a képet.

„Persze, bosszankodtam, de azért látni kell, hogy azt mindenki tudta, ezeket a mérkőzéseket a legrosszabb játékunkkal is simán megnyerjük, és mivel a válogatott hatvan-hetven százalékára hat Bajnokok Ligája-mérkőzés vár a következő másfél hónapban, utána meg jön a világbajnokság, legalább tudat alatt mindenkiben benne volt, hogy vigyázzon a sérülések elkerülésére, és ne most hajtsa szét magát – vélte Németh András. – Az biztos, hogy Dániában már nem lesznek motivációs problémák, azzal mindenki tisztában van, hogy az egy világbajnokság, amelyen ráadásul az olimpiai kvalifikáció a tét.”

A válogatott keret tagjai legközelebb valószínűleg november 24-én találkoznak, de az még kérdéses, hány edzőmeccsel hangolnak a december 5-én kezdődő világbajnokságra.

„A felkészülésünk kicsit lóg a levegőben: Spanyolországba, Oviedóba mehettünk volna egy tornára november végén, de az átszállásokkal tizenkét óra utazást jelent oda, ugyanannyit vissza, vagyis rengeteg időt és energiát emésztett volna fel, aminek nem lehetett kitenni a lányokat közvetlenül a világbajnokság előtt – árulta el a szövetségi kapitány. – Úgyhogy most keressük a legjobb megoldást, de nincs könnyű dolgunk, mert a legtöbb csapat már elkötelezte magát valamerre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik