nemzetisport.hu 2019.11.22 09:51 Frissítve: 2019.11.23 11:15

Női kézi: négygólos vereség az oroszoktól a Szöul-kupa nyitányán

A világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott 29–25-re kikapott az olimpiai címvédő Oroszországtól a Szöul-kupa nemzetközi felkészülési torna nyitó meccsén. Volt több biztató elem a játékunkban, de a hibák is kijöttek, ezért nem tudtuk még jobban megszorítani Ambros Martín együttesét.

 

Kovács Anna magabiztos játékkal tért vissza a válogatottba (Fotó: Koncz György, archív)

 

A magyar válogatott tagjai kedden utaztak el Dél-Koreába, ahol megkezdték az akklimatizációt és a közvetlen felkészülést a november 30-án rajtoló olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. A tréningek mellett felkészülési meccsek is szerepelnek a programban, a péntektől hétfőig tartó Szöul-kupa nyitányán kapásból az olimpiai címvédő, Európa-bajnoki ezüstérmes Oroszország volt az ellenfél, amellyel a vb középdöntőjében újra találkozhatunk. Az ellenfelet már a korábbi győri sikertréner, a román nemzeti csapatot az ötkarikás játékok éve előtt otthagyó Ambros Martín irányította, ami abból a szempontból mindenképpen logikus választás volt az oroszok részéről, hogy a csapat magját a Rosztov-Don játékosai alkotják.

Mind a 18 játékosunk nevezve volt a mérkőzésre, a kezdősorunk (Bíró – Lukács, Kovács, Kovacsics, Tóvizi, Háfra, Schatzl) pedig akár a vb nyitó meccsén is kifuthat a pályára. Ahogy Kim Rasmussen előrevetítette, a kapitánysága alatt első világversenyére készülő Tomori Zsuzsannának főleg a védekezés összefogásában szánt szerepet.

Sok hibával indítottuk a meccset, Schatzl Nadine csak a hatodik percben lőtte az első gólunkat, ekkor az oroszok már 5–0-ra vezettek. A kapitány 8–3-as hátrányban kért először időt, hogy felhívja a figyelmet a pontatlanságokra. A felnőttválogatottban most debütáló, 19 éves Vámos Petra már a 11. percben bemutatkozhatott, kettes védőben kellett bizonyítania. Debreceni klubtársa, Kovács Anna átmentette önbizalomtól duzzadó játékát a válogatottba is, és miután védekezésben is sikerült több orosz támadást hatástalanítani, feljöttünk mínusz egyre, sőt, a 23. percben Schatzl kiegyenlíthetett volna. Miután ez nem jött össze, kicsivel később már újra hárommal mentek az oroszok, ami a félidőre is megmaradt (15–12). Ha azt vesszük, hogy a szünet előtti percekben több rontott lövésünk is volt, még örülhettünk is kicsit ennek az eredménynek.

A kapusaink harmadolták a meccset, és Bíró Blankának, Triffa Ágnesnek valamint Kiss Évának is voltak jó periódusai, az is reális opciónak tűnik, hogy mindhármukat benevezi a vb rajtjára Rasmussen. A második játékrészt sem kezdtük összeszedetten, Rasmussennek már a harmadik percben időt kellett kérnie. Háfra a 37. percben volt először (és utoljára) eredményes, az ő góljaira a folytatásban nagy szüksége lesz a csapatnak. A padhoz közelebbi oldalon Klujber Katrin támadta szinte végig a második harminc percet, és igen eredményesen tette a dolgát (összesen hat gólig jutott), miközben Triffa több labdát megfogott. Fel is jöttünk mínusz ötről mínusz háromra, de ez csak rövid ideig tartott, egyébként öt találat körül mozgott a különbség.

Az oroszok kiválósága, Anna Vjahireva többször is megvillant, míg a támadásbeli bizonytalanságainkat a gyors játékosaik büntették. Kovacsicsot kellett ápolni, kettős emberelőnyben pedig hattal is elmentek az összeszedettebben játszó oroszok, innen ugyan a 28. percre 27–24-re visszajöttünk, de a vége négygólos vereség lett. A meccs abból a szempontból mindenképpen jól szolgálta a felkészülésünket, hogy kijöttek a hibák és a javítandó területek, a további gyakorlásra legközelebb szombaton, a házigazda Dél-Korea ellen lesz lehetőség.

„Nem kezdtük jól a mérkőzést, de utána felzárkóztunk, védekezésben is jól dolgoztak a lányok, ennek örülhetünk – értékelt Kim Rasmussen az mksz.hu-nak. – Több játékos még küzd az időeltolódás okozta fáradtsággal, ők nehezebben mozogtak, de ez javulni fog. Sokat cseréltünk, mindenki lehetőséget kapott. Triffa Ágnes jó teljesítményt nyújtott a rá jutó húsz percben, Vámos Petra is bátran, jól oldotta meg feladatát és Tomori Zsuzsi is jó teljesítményt nyújtott, támadásban is. Amiben javulnunk kell, az a visszarendeződés, mert túl sok könnyű gólt ajándékoztunk az oroszoknak, és egyik félidőt sem kezdtük jól, erre is figyelnünk kell, de ezek a felkészülési mérkőzések éppen azt szolgálják, hogy gyakoroljunk.”

NŐI KÉZILABDA, SZÖUL-KUPA NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI TORNA
1. FORDULÓ
OROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 29–25 (15–12)
Szöul. V
: M. García, Paolantoni (argentinok)
OROSZORSZÁG: Szedojkina – Fomina 3, Szeny 3 (2), Malasenko 3, Illarionova, Gorsenyina 3, Kuznyecova 4. Csere: Kalinyina (kapus), Frolova 1, Vjahireva 3, Kozsokar 1, Manaharova, Makejeva 4, Mihajlicsenko 2, Maszlova, Zsilinszkajtye 2, Bobrovnyikova. Szövetségi kapitány: Ambros Martín
MAGYARORSZÁG: Bíró B. – Lukács V. 3, Kovács Anna 3, Tóvízi, Tomori 2, Kovacsics 2, Schatzl Nadine 3. Csere: Kiss É., Triffa (kapusok), Háfra N. 1, Tóth G. 2, Vámos P., Szabó L. 3 (2), Klujber 6 (3), Kiss N., Márton G., Faluvégi D. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 5. perc: 5–0. 9. p.: 6–3. 15. p.: 8–7. 20. p.: 11–10. 37. p.: 17–14. 42. p.: 19–16. 47. p.: 23–19. 50. p.: 26–21. 57. p.: 27–24.
Kiállítások: 12, ill. 10 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 6/5

A másik mérkőzésen: Szerbia–Dél-Korea 28–27 (13–15)

A TOVÁBBI PROGRAM (magyar idő szerint)
November 23., szombat

  8.10: 
Szerbia–Oroszország
10.00: Dél-Korea–Magyarország
November 25., hétfő

  8.10: 
Magyarország–Szerbia
10.00: Dél-Korea–Oroszország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VB-RE
Kapusok: 
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Szabó Laura (Érd), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: 
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

NŐI KÉZILABDA-VB (2019. november 30. – december 15., Kumamoto, Japán)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Kumamoto): Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport (Jamaga, Kumamoto): Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport (Jacusiro, Kumamoto): Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Románia, Montenegró
D-csoport (Kumamoto): Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
November 30., szombat, 10.00: 
Magyarország–Kazahsztán (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 1., vasárnap, 10.00: Spanyolország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 3., kedd, 7.00: Magyarország–Montenegró (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 4., szerda: 11.00: Magyarország–Szenegál (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6. péntek, 11.00: Románia–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában. Amennyiben kvótával már rendelkező csapat a 27. hely között végez, a selejtezős részvételi lehetőségek a világbajnoki rangsor további válogatottjaira szállnak át.

 

2020.07.08 22:05:14

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Sorozatunk újabb részében visszamegyünk a kilencvenes évekig, amikor a válogatott történelme egyik legnagyobb sikerét érte el 1997-ben.

2020.07.04 22:02:29

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Játékunkra továbbra is érvényes, ami a labdára: nem a küzdelem, a békétlenség, az indulat, hanem az öröm, az élmény, a szórakozás forrása.

2020.07.03 18:57:56

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az édesapa piszkosult akart nyerni, a fia szorgalmával kompenzálta, hogy nem volt kiugróan tehetséges. Mindketten válogatottak lettek a sportágukban.

2020.06.21 23:16:12

Kézilabda S. T. J.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.