Női kézi: még nem zárult le a terhességi teszt miatti botrány

Vágólapra másolva!
2020.02.18. 14:04
null
Arnaud Ponroy klubelnök és a pénteki sajtótájékoztatót vállaló játékosok (Fotó: AFP)
Újabb fejlemények a francia női kézilabda-bajnokságban kirobbant terhességiteszt-botrányban: az érintett klub, a harmadik helyen álló Nantes játékosai közül hatan közleményt bocsátottak ki, és ugyanezt tette közösen a szövetség és a liga is.

 

Mint beszámoltunk róla, a napokban a francia profi játékosokat tömörítő szervezet (AJPH) közleményben tudatta, hogy az egyik klubnál a játékosok tudta nélkül, az anonimitás elvét megsértve terhességi teszteket végeztek az idény kezdete előtt. A hamar beazonosított klub, a Nantes pénteken sajtótájékoztatón tagadta, hogy illegálisan cselekedett volna, és több játékost felvonultatva bizonygatta: a vizsgálatokról kellő tájékoztatást kapott mindenki.

A francia kézilabdaéletben két irányban gördült tovább a történet: az egyik kérdés az, hogy a Nantes valóban tájékoztatta-e a kézilabdázókat a vizsgálatok természetéről, a másik pedig az, hogy a terhességi teszt alkalmazása egyáltalán jogszerű-e ilyen esetekben.

Ami a második kérdést illeti, a szövetség és a liga közös közleménye leszögezi: a terhességi teszt „nem volt és nem is lesz” része az idény előtti kötelező orvosi vizsgálatoknak. Ugyanakkor a csapatorvosok figyelmét felhívták arra, hogy nemcsak a kötelező, hanem a saját felelősségükre előírt egyéb vizsgálatokról is előzetesen, minden részletre kiterjedően fel kell világosítaniuk a játékosokat, és elvégzésükhöz szükséges a beleegyezésük.

Éppen az információhiányról szól az a közlemény is, amelyet a játékosszervezeten keresztül a Nantes hat, meg nem nevezett kézilabdázója adott ki. Szerintük a keret fele visszautasította, hogy részt vegyen a klub pénteki sajtótájékoztatóján, sőt valójában azok a játékosok, akik végül megjelentek Arnaud Ponroy klubelnök mellett/mögött, szintén nem értenek egyet a klub ez ügyben képviselt álláspontjával.

A hat játékos leszögezi: senkit sem támadnak személy szerint, nem akarják, hogy a csapatorvosuk – akiben továbbra is megbíznak – elveszítse az állását, nem tisztük eldönteni, hogy a terhességi teszt ilyen esetekben legális vagy illegális, viszont határozottan kitartanak amellett, hogy nem tájékoztatták őket a terhességi vizsgálat elvégzéséről – márpedig szerintük a beleegyezésük elengedhetetlen lett volna.

„Elítéljük ezt a gyakorlatot, és nyilvános kiállásunkkal remélhetőleg elősegítjük, hogy a jövőben egyetlen nőnek sem kell átélnie ilyesmit a munkahelyén, a munkavállalásával kapcsolatosan, legyen szó sportolóról vagy nem sportolóról” fogalmaznak, hozzátéve: mostantól szeretnének az idény hátralévő mérkőzéseire összpontosítani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik