nemzetisport.hu 2020.02.14 18:56 Frissítve: 2020.02.15 12:59

Női kézi: illegális terhességi teszteket végeztek a francia klubnál?

Súlyos vádak miatt kell magyarázkodnia a francia női kézilabda-bajnokságban szereplő Nantes-nak, miután a profi játékosokat tömörítő szervezet közleményben tudatta, illegálisan végeztek terhességi teszteket az idény kezdete előtt.

 

A Nantes játékosai (rózsaszínben) vajon tudtak az idény előtti tesztekről?

A francia Profi Kézilabdázók Szervezete (AJPH) csütörtökön közleményt adott ki, amelyben arról számolt be, hogy az egyik első osztályú női csapatnál az idény előtti orvosi vizsgálat keretében a játékosok tudta nélkül végeztek béta-hCG terhességi teszteket, súlyosan megsértve a játékosok magánéletét és az anonimitás elvét. Az AJPH magyarázatot vár az érintett klubtól és orvostól, egyúttal értesítette a hatóságokat az esetről.

A francia sajtóban természetesen gyorsan körbejárt a hír, és nem kellett sok idő, hogy az érintett klubot is megnevezzék. A bajnokságban jelenleg 3. helyen álló Nantes-ról van szó, ahol olyan válogatottak szerepelnek, mint a korábban Debrecenben is megforduló dán Lotte Grigel, a spanyol Alexandrina Barbosa vagy a francia Camille Ayglon.

A Nantes elnöke, Arnaud Ponroy elismerte, az AJPH valóban megkereste őket, hogy tisztázzák a felmerült információkat. A sportvezető szerint ők nem tettek semmi illegálisat.

„Ezeket a teszteket a játékosok engedélyével végeztük. Az orvosunknak az a határozott véleménye, hogy tisztában kell lennie azzal, ha esetleg valamelyik játékosunk gyermeket vár. Két okból is, egyrészt a terhelés előírása, másrészt a gyógyszerek, étrendkiegészítők meghatározása miatt. Amelyik játékosokkal beszéltem, azt mondták nekem, hogy elmagyarázták nekik előtte. Számomra nem kétséges, hogy az orvos olyan teszteket csinált, amiket szükségesnek érzett, Hogy vajon kielégítő volt-e az információ, teljesen értették-e a külföldi játékosok... Az orvos szóbeli tájékoztatót tartott, ha írásba kell ezt adnia, meg fogja tenni”mondta az elnök, tagadva, hogy az ő kifejezett kérése lett volna a tesztek elvégzése.

A Nantes-nál aztán pénteken megbeszélést tartottak minden érintett bevonásával, majd sajtótájékoztatóra is sor került, amelyen a játékosok is képviselték magukat. Ayglon szerint tudtak a tesztről, Léa Lignieres csapatkapitány viszont hozzátette, elképzelhető, hogy néhány légiósnál akadhattak értelmezési problémák. Ponroy arról számolt be, azon gondolkodik, hogy panaszt tesz az AJPH ellen. 

2020.02.25 13:28:44

Kézilabda B. L.

A négy legeredményesebb játékosuk nélkül érkező vendégek 11 gólos vereséget szenvedtek.

2020.02.23 18:08:06

Kézilabda B. L.

A franciák a 45. percben néggyel mentek, az utolsó másodpercekben az egálért támadtak, de Kiss védett.

2020.02.23 15:10:55

Kézilabda H. D.

David Davis csapata az utolsó kör eredményeitől függetlenül biztosította a második helyét a csoportban.

2020.02.21 10:35:48

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Elek Gábor csapata túl sokat hibázott, a vereséggel biztosan lemondhat a BL-negyeddöntőbe jutásról.

2020.02.17 18:54:47

Kézilabda CSINTA SAMU

A kézilabdázás állócsillagát horrorsérülések hátráltatták – és a mieink ellen rendre remekel.