MTI/NSO 2016.05.18 13:06 Frissítve: 2016.05.18 15:04

Női kézi: Kim Rasmussen az új magyar kapitány – hivatalos

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) bejelentette, hogy a nyártól Kim Rasmussen felel a női válogatott szakmai munkájának irányításáért.

Rasmussen az elmúlt években kiemelkedő eredményeket tudott felmutatni, rajta a sor,
hogy felrázza a magyar válogatottat (fotó: AFP)

 

ÚJRA KÜLFÖLDI
Első külföldi női kapitányként 2011-ben az azóta elhunyt norvég Karl Erik Böhnt nevezte ki a szövetség (az elnökség Hajdu János és Kovács Péter ellenében szavazta meg), Ambros Martín pedig 2016 elején lett Elek Gábor párjaként beugró kapitány.
Ez tehát a második alkalom, hogy egy külföldi szakember egymaga irányítja a női kézilabda-válogatottat. 

Rasmussennel július 1-jétől négyéves szerződést kötött a szövetség, azaz a tréner a tokiói olimpiáig kapott megbízást.

Mint Kocsis Máté, a szövetség (MKSZ) elnöke a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az elnökség korábban kikötötte, hogy a mindenkori kapitánynak életvitelszerűen kell Magyarországon tartózkodnia, és elvárás, hogy a válogatott a jövőben a korábbiakhoz képest többet tudjon együtt dolgozni. A tárgyalásokat ennek szellemében vezette le Pálinger Katalin, a női szakágért felelős alelnök.

„A kapitánnyal szemben elvárás, hogy úgy éljen Magyarországon, hogy lássa a hazai élmezőnyt, ismerje a csapatokat” – fogalmazott Kocsis, aki hozzátette: Rasmussen Európa egyik, ha nem a legjobb kapitánya.

Pálinger Katalin elmondta: a végső cél, hogy a csapat ott legyen a 2020-as tokiói olimpián, és addig se maradjon le világversenyről, Eb-ről vagy vb-ről.

„Részletekbe menően tárgyaltunk, és mindketten éreztük, hogy egyezik a koncepciónk, olyan részletekbe menően is, mint a taktika, a játékoskeret, a regeneráció, vagy akár a táplálkozás. Idő kell a megfelelő munkához, ezért a célunk az, hogy minden világversenyen szerepelhessen az együttes, a végső cél azonban a tokiói olimpiára való kijutás és a jó szereplés. Kim Rasmussen együtt akar működni a klubokkal is, több időt biztosítunk a nemzeti csapatnak az összetartásokra, és az MKSZ minden feltételt biztosítani fog, hogy a válogatott utóbbi legyen. Vissza kell tudnunk állítani a válogatott és a válogatottság értékét. Kim Rasmussen apró nüanszokra is képes odafigyelni, ennek köszönhetően is tudott komoly eredményeket elérni a lengyel válogatottal” – mondta Kocsis.  

Rasmussen videoüzenetében kiemelte: megtiszteltetés és öröm számára, hogy olyan csapatot vezethet, amely már többször megmutatta a világnak, mire képes.

„Egységes és összetartó válogatottat szeretnék, hogy kemény munkával ott legyünk a nagy versenyeken és végső célként a 2020-as tokiói olimpián” – fogalmazott Rasmussen, aki a nyártól Magyarországon fog élni családjával. Hozzátette: ő készen áll a munkára, és bízik benne, hogy a csapat is készen áll rá.

„Külön örülök, hogy mindezt abban az országban tehetem, amelyet Európa kézilabda-fellegvárának is hívnak, és ahol alig több mint egy hete magam is lenyűgözve tapasztaltam, hogy a magyarok mennyire rajonganak a sportágért! Izgatottan várom magyarországi életem, a gyönyörű főváros és a páratlan magyar konyha máris magával ragadott. Tartalmas és izgalmas időszak vár ránk, és nagyon várom, hogy elkezdjük a közös munkát!” 

Az új kapitány azután hozza nyilvánosságra szakmai stábjának névsorát, miután a jelöltekkel személyesen beszélt.  

A 43 éves dán szakember másfél hete pályafutása eddigi legnagyobb klubsikerét érte el, amikor Budapesten megnyerte a Bajnokok Ligáját a bukaresti CSM-mel, ám a szezon végén távozik a román bajnoktól.

Rasmussen az elmúlt években a lengyel válogatottnál – amelyet a szerződése szerint a 2016-os Eb selejtezőinek végéig, júniusig irányít – végzett munkájával és elért eredményeivel tűnt ki, 2013-ban és tavaly is negyedik lett a csapattal a világbajnokságon, utóbbi nyolcaddöntőjében a magyarokat kiejtve.

Pálinger Katalin kiemelte, a 2016–2017-es versenykiírást úgy készítették el, hogy az eddigi 45 helyett 55 napot dolgozhasson együtt a válogatott keret. Jelezte: Rasmussen a több ajánlat közül azért választotta a magyar szövetségét, mert érezte a bizalmat, és látja a csapatban a lehetőséget.

„Vannak tehetséges játékosaink, és a stabilitást jelzi, hogy négyéves szerződést kínáltunk. Időt adunk neki, és meghatároztuk a végső célt” – mondta az alelnök hangsúlyozva: Rasmussen csak az MKSZ jóváhagyásával vállalhat például klubnál munkát.

A Rasmussen vezette lengyel válogatott a tavaly decemberi világbajnokság nyolcaddöntőjében kiejtette a magyar csapatot, amely – részben emiatt – lemaradt a riói olimpiáról. A kiesést követően, december 16-án Németh András lemondott a szövetségi kapitányi posztról. Az MKSZ február 2-án Elek Gábor és a spanyol Ambros Martín kettősének szavazott bizalmat az Eb-selejtezősorozat végéig. A magyar és a lengyel együttes az Eb-kvalifikációban azonos csoportban szerepel, idegenben legyőzték egymást. A CSM Bucuresti pedig a Martín irányította Győri Audi ETO KC-t verte meg a BL-döntőben május 8-án.

Az Eb-selejtező június elején zárul. Elsején a magyarok Nagymihályon (Michalovce) találkoznak a szlovákokkal, majd 5-én Balatonbogláron fogadják a finneket. A kvartettben két fordulóval a vége előtt a hatpontos magyarok vezetnek jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a lengyelek előtt. A szlovákoknak 4 pontjuk van, a finnek pont nélkül állnak. A csoport első két helyezettje, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadikja vehet részt a december 4–18. között sorra kerülő svédországi Európa-bajnokságon.

2020.09.27 15:16:24

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Alig hét perccel a vége előtt még öt góllal vezetett az ellenfél, mégis döntetlen lett a vége.

2020.09.26 19:42:43

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az évezredes balsors helyett méltassuk magunkat! Tisztán látásunkat, a sport igazságosságába vetett bizodalmunkat és lelki egyensúlyunkat egyaránt segíti.

2020.09.24 17:48:12

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

David Davis csapata 37–25-re nyert • Ez volt a bakonyiak 200. BL-sikere.

2020.09.23 18:07:22

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Megtépázta a koronavírus a magyar csapat keretét, csak három góllal kapott ki a Szeged a bombaerős lengyel csapattól.

2020.09.23 16:08:14

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A Siófok hazai pályán győzelemre számított, de a tízgólos különbséget is alig kerülte el.