Női kézi: ki követheti Ambros Martínt a Győri ETO-nál?

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2018.02.18. 11:18
null
Nehéz lesz pótolni Ambros Martínt Győrben (Fotó: Nemzeti Sport)
Ambros Martín idény végi távozása után nem mutatkozik tökéletes utódjelölt a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatánál, szinte mindenki ellen szól valami.

Amíg a spanyol tréner el nem döntötte, hogy távozik, a sztáredző nélküli kispadokat fürkésztük, megnézve, hová mehet. De most, hogy péntek este Ambros Martín bejelentette, elhagyja a Győri ETO-t, már a kispad nélküli sztáredzők érdekesek. Elvégre valakinek nyártól is irányítania kell a világ egyik legerősebb csapatát, bár akárki nem irányíthat fél tucat világbajnokot, norvég, dán, holland, francia, brazil, cseh és magyar válogatottakat.

Márpedig kispad nélküli edzőt nehéz találni február derekán (annak idején Martínnal például győri érkezése előtt fél évvel megállapodott a klub) – a legjobb lehetőségek mindegyike ellen szól valami.

Érdekes gondolatkísérlet lehet például a dán Helle Thomsen szerződtetése, aki most épp a román CSM Bucuresti kispadján ül, de Romániában semmi sem örök, minden és mindennek az ellenkezője is elképzelhető – Ambros Martín meg csak román kapitány – így vagy úgy. Ráadásul a CSM épp most szerződtette a szerb Dragana Cvijicset és Andrea Lekicset meg a montenegrói Jovanka Radicsevicset, márpedig utóbbi kettő az ETO első BL-győztes csapatának is tagja volt Martín keze alatt. A Thomsen–Martín csere ugyanakkor annyiból valószínűtlen, hogy a dán tréner amúgy holland szövetségi kapitány is, akinek Győrben a legnagyobb rivális, a fél norvég válogatott keretének felét is fel kellene készítenie, ami elég abszurd szituáció.

Akkor már előbb képzelhető el egy norvég szakember az ETO kispadján. Első reflexből mindenki Thorír Hergeirsson nevét dobná be, aki ugyan izlandi, de a norvég válogatott mellett dolgozik 17 éve (2009 óta vezetőedzőként), és mivel ebben az évezredben még nemigen ült klubcsapat kispadján, kérdés, 53 évesen belevágna-e a kalandba.

Akkor már a Larvikot jó ideje irányító, de a nyártól szabad Tor Odvar Moen elvben esélyesebb választás. Szóba kerülhet még a cseh Jan Basny is, aki hazája válogatottját a legjobb nyolc közé juttatta a decemberi vb-n, és a szezon végén távozik jelenlegi klubjától, a francia Nantes-tól. De a Rosztovot egy ideig csúcsra járató, majd onnan kikopó dán Jan Leslie is egy lehetőség – őt a Ribe-Esbjerg csapatától menesztették novemberben. És ha már dánok: földrajzilag kétségkívül Kim Rasmussen magyar kapitány is optimális választás lenne, de neki jelenleg alighanem érdemes minden energiáját a magyar válogatott felvirágoztatására fordítania.

Egy szó, mint száz, nincs könnyű helyzetben az ETO vezetősége. A győrieket egyébként szerettük volna megkérdezni a kialakult helyzetről, de a klubnál egyelőre türelmet kértek, már ami a nyilatkozatot illeti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik