Női kézi: Karl Erik Böhn meghagyta, legyen meg a könyv!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.11. 11:10
null
Karl Erik Böhn és Kjetil Kristoffersen (Fotó: vg.no)
Ma délután temetik a norvégiai Sandefjordban Karl Erik Böhnt, a magyar női kézilabda-válogatott néhai szövetségi kapitányát. Ez alkalomból a népszerű norvég lap, a Verdens Gang megszólaltatja Böhn egyik barátját, egyben korábbi edzőtársát, Kjetil Kristoffersent, aki arról beszél: a kettejük által megálmodott könyv az év második felében mindenképpen megjelenik.

 

„Afféle motivációs könyv lesz, amely arról szól, mi vezérelte őt és engem az életünk során a magánéletben és a munkában” – jellemezte a „Te vagy a legjobb” munkacímen futó könyvet Kristoffersen, aki a kilencvenes években testnevelőként került szoros munkakapcsolatba Karl Erik Böhnnel.

„Karl Erik ötletére kezdtünk el foglalkozni a könyvvel, már jóval azelőtt beszéltünk róla, hogy megbetegedett – elevenítette fel a könyv történetét Kristoffersen. – Nem a rákról szól, noha meggyőződése volt, hogy a betegség jobb emberré tette. Hihetetlen nyugalom vette körül, és ez hozzásegítette, hogy másként lássa a dolgokat. Egy héttel a halála előtt három órát ültem mellette úgy, hogy egy szót sem szóltam, kizárólag ő beszélt. Csodálatos, ihletett nap volt. Azt mondta, bármi történjék is vele, abba ne hagyjam az írást, jelentessem meg a könyvet.”

Kristoffersen hozzátette: természetesen megtartja ígéretét, és ami bevétel keletkezik a könyv eladásából, Böhn két gyermekének iskolai oktatására fordítják.

„Karl Eriknek elege volt az afféle klisékből, hogy az ember eredendően vad és gonosz. Meggyőződése szerint mindenkiben elegendő jó lakozik ahhoz, hogy szabadon, félelem nélkül élje az életét. Szerinte ahhoz, hogy boldogok és sikeresek legyünk, meg kell tanulnunk minden kötöttségtől mentesen gondolkodni. És mindegy, hogy élsportoló, igazgató vagy éppen háziasszony vagy, ha a lelked szabadon szárnyal, képes leszel jól teljesíteni.”

Karl Erik Böhn február másodikán hunyt el hosszan tartó, súlyos betegség következtében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik