BOROS MIKLÓS 2020.01.16 17:04

Női kézi: irreális elvárások, megvan az új román szövetségi kapitány

Rendkívül magas, az első sajtókommentárok szerint egyenesen irreális elvárásokkal nevezte ki a Román Kézilabda-szövetség (FRH) igazgatótanácsa a női válogatott új szövetségi kapitányát Bogdan Burcea személyében. A SCM Craiovát irányító, 2018-ban EHF-kupát nyerő szakembertől ugyanis egyrészt az olimpiai szereplés kiharcolását, másrészt a decemberi Európa-bajnokságon a legjobb hat közé jutást várja el a FRH vezetősége.

Bogdan Burcea irreális elvárásokkal néz szembe (Fotó: mediafax.ro)

 

Az igazgatótanács csütörtöki ülésén jóváhagyta az edzőbizottság javaslatát, és menesztette a svéd Tomas Rydét a női válogatott éléről, ám a kapitányjelöltek közül Adrian Vasile, Florentin Pera és a korábban legesélyesebbnek tartott Aurelian Rosca sem vállalta a megbízást, valószínűleg éppen a magas elvárások miatt. A brassói doppingügyben érintett játékosok nélkül ugyanis a világbajnokságon 12. helyen végző Románia aligha indul komoly esélyekkel a márciusi olimpiai selejtezőn, amelyen a házigazda Montenegró, valamint Norvégia és a visszalépő Észak-Korea helyére érkező Kazahsztán lesz az ellenfele.

Burcea segítőjének Alexandru Dedu FRH-elnök Robert Licut javasolta, „egyenlő jogokkal és felelősségekkel”. Ez annyiban meglepő, hogy a kilencvenes évek egyik legjobb román játékosának számító Licu két éve Dedu egyik ellenjelöltje volt az elnökválasztáson, és azóta is rendszeresen bírálta a szövetség döntéseit. Edzőként pedig nincsenek kiemelkedő eredményei, legnagyobb sikere a Rapid Bucuresti női csapatának feljutása az élvonalba.

A román női válogatott hétfőtől négynapos összetartáson vesz rész Bukarestben, az új szakvezetés azonban egyelőre még nem hirdetett keretet.

2020.01.19 13:15:31

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (Malmö, összefoglaló), HATÁR DÁVID (Budapest, percről percre)

A szünetben még háromgólos hátrányban voltunk, Bánhidi és Ligetvári vezetésével azonban fordítottunk.

2020.01.18 21:35:13

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az 1996–97-es, remek képességekkel megáldott férfi kézilabdázó korosztály nem bekopogtatott a felnőttmezőnybe, hanem rárúgta az ajtót az őt kissé talán le is sajnáló elitre.

2020.01.17 15:19:42

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (Malmö, összefoglaló), BORBÉLY LÁSZLÓ (percről percre)

A 18. percben már tízzel vezettek Sagosenék, a szünet után feljöttünk négyre, de ennél közelebb nem kerültünk.

2020.01.14 19:56:37

Kézilabda NAGY PÉTER

A világklasszis svéd, aki Spanyolországot tartja otthonának és Szegeden tölti legszebb éveit, apaságról, technológiáról, a játék élvezetéről.

2020.01.16 23:20:53

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Percnyi üresjárat sincs.