Női kézi: ha kétszer éri a lécet a labda, gólt kellene ítélni – ez fizika

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.29. 13:11
Vereséggel kezdte meg a dán női kézilabda-bajnokság felsőházi rájátszását a Herning-Ikast, amely 23–20-ra kikapott az Aarhus United vendégeként. A mérkőzésről azonban nem csupán az eredmény miatt beszélnek, a játékvezetők ugyanis nem adták meg Helene Fauske gólját, pedig a tv-felvétel szerint a labda a lécről a gólvonal mögé pattant.

Hogy ez mennyire Karina Christiansen és Line Hesseldal játékvezető bűne, azt nehéz megállapítani, mindenesetre akadnak olyan hangok, amelyek gólvonal-technológiát követelnek ebben a sportágban is.

Thomas Bull Andersen, az Aarhusi Egyetem Sporttudományi Tanszékének egyetemi docense korábban elméletben és gyakorlatban tesztelte azokat a lövéseket, amikor a labda a lövés után kétszer is érintette a lécet. Arra a következtetésre jutott, hogy a fizikai mérések szerint ez csak akkor történhet meg, ha a labda a gólvonal mögött ér földet.

„Figyelembe kell venni a labda sebességét, forgását és súrlódását, de a számítások azt mutatják, ha kétszer is eléri a keresztlécet, akkor mindig áthalad a gólvonalon” – nyilatkozta Andersen.

A norvég játékos lövését követően a vendégek hiába reklamáltak, ez nem hatotta meg a játékvezetőket. Nem véletlenül panaszkodott Kristian Kristensen edző: „Azt a tanulmányt, amely a két kapufás gólokról szól, a két bíró is jól ismeri. Ők nemzetközi mérkőzéseken is dolgoznak, ezért csodálkozom, hogy nem ítélték meg. De ez most jó példa arra, miért is kell videó segítségét igénybe venni a kézilabda-mérkőzéseken” – mondta, hozzátéve, nem a bírók hibája, hogy csapata elveszítette a mérkőzést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik