Női kézi Eb: történelmi sikert ünnepelnek a franciák

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.17. 11:45
null
Győzelmi mámor (Fotó: AFP)
Aranyba foglalt esztendő – hirdeti hétfői címlapján a L'Équipe francia sportnapilap, megünnepelvén, hogy a francia női kézilabda-válogatott – egy évvel a világbajnoki cím kiharcolása után – Oroszország legyőzésével Európa trónjára is felülhetett, és első kontinensbajnoki címével történelmi diadalt aratott.

 

Nem feledvén a tavaly elhódított vb-aranyat, a L'Équipe „kétségkívül a francia női válogatott legnagyobb teljesítményeként” értékeli a vasárnap az oroszok elleni 24–21-es döntőbeli győzelemmel megkoronázott Európa-bajnoki szereplést.

A Le Monde szerint a francia csapat „művészete csúcsára ért”, a Le Parisien úgy látta, hogy a francia csapat „ellenállhatatlan mesterségbeli tudásról és egységről” tett tanúbizonyságot, a Libération „francia éremgyárról” értekezik, a hihetetlenül jól szervezett utánpótlást jelölvén meg a diadal alapjaként, a Figaro pedig történelmi párhuzamot von a férfiválogatott 2017. januári, szintén hazai környezetben kivívott világbajnoki címével, leszögezvén: „a Bercy (az AccorHotels Aréna eredeti neve – A szerk.) nem veszített semmit a francia kézilabdára gyakorolt varázserejéből”.

A torna hivatalos honlapjának gyorselemzése három pontban határozta meg a francia siker titkát:

• a 2013-ban elbocsátott Olivier Krumbholz újbóli kinevezésében, illetve abban, hogy 2016-os visszatérése óta a szövetségi kapitány finomított munkamódszerein, együttműködőbb, nyitottabb, ami játékosainak szárnyakat adott;

a játékoskeret mélységében, ami lehetővé tette Krumbholz számára a gyakorlatilag zökkenőmentes rotálást. Példaként hozzák fel a tavalyi vb-döntőt, amelyben egy játékosra sem jutott 37 percnyinél több játékidő, és persze a vasárnapi finálét is, amelyben minden francia kézilabdázó játéklehetőséghez jutott;

• a Béatrice Edwige vezérelte védőfal szilárdságában, valamint ezzel összefüggésben Amandine Leynaud és Laura Glauser kiváló kapusteljesítményében. Mindketten 36 százalékos védési mutatót produkáltak, holtversenyben a második legjobbat a tornán (a franciák mindössze 181 gólt kaptak az Eb-n, meccsenkénti átlagban 22.6-ot).

„Ha az érzelmi töltetet nézzük, még nem volt ehhez fogható mérkőzésem edzőként – értékelt a csapattal az utóbbi bő két évben olimpiai ezüstérmet, majd világ- és Európa-bajnoki aranyat nyerő Olivier Krumbholz.– Különösen a Pineau számomra teljesen megmagyarázhatatlan kiállítása után történtekre gondolok. A lányok onnantól tökéletesen egy húron pendültek a szurkolótáborral, agresszívabban játszottak, a védekezésük egészen különleges volt. Tudtam, hogy a közönség mögöttünk áll majd, na de hogy ilyen intenzitással… Ilyen szurkolást még nem láttam korábban. Az elhódított trófea ugyanolyan értékes, mint a korábbiak, de az érzelmek szintjén ez a numero egy… Nagy élmény volt átélni mindezt.”

Olivier Krumbholz és az Eb-trófea (Fotó: AFP)
Olivier Krumbholz és az Eb-trófea (Fotó: AFP)

 

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

DÖNTŐ
OROSZORSZÁG–FRANCIAORSZÁG
21–24 (12–13)
Párizs, AccorHotels Aréna, 14 060 néző. Vezette: Christiansen, Hesseldahl Hansen (dánok)
OROSZORSZÁG: SZEDOJKINA – Managarova 1, VJAHIREVA 7 (5), DMITRIJEVA 5, Makejeva 1, SZENY 3, Szamohina 1. Csere: Truszova (kapus) Kuznyecova 2, Petrova 1, Malasenko, Kocsetova, Frolova, Szudakova, Sznopova. Szövetségi kapitány: Jevgenyij Trefilov
FRANCIAORSZÁG: LEYNAUD – Flippes, Zaadi 2, Ayglon 2, Edwige 2, NZE MINKO 4, Dembélé. Csere: Glauser (kapus), Pineau 2 (2), LACRABERE 6 (2), Coatanea 1, Houtte 2, KANOR 2, Niombla 1, Foppa, N'Gouan. Szövetségi kapitány: Olivier Krumbholz
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 7/4
MESTERMÉRLEG
Jevgenyij Trefilov:
– Nagyon jó csapattól kaptunk ki, gratulálok a francia szövetségnek is, kiváló munkát végzett, és az európai szövetségnek is a színvonalas rendezésért. Hogy nem szerettem volna átvenni az ezüstérmet? Ez nem igaz, minden éremnek örülök.
Olivier Krumbholz: – Fantasztikus meccset játszottunk, hihetetlen közönség előtt, végig űztek-hajtottak minket. A piros lapot nem éreztem jogosnak, de utána plusz energiák szabadultak fel bennünk, és a szurkolóink segítségével átlendültünk rajta, a játékosaim pedig hősiesen védekeztek. Érzelmi szempontból még nem éltem át hasonló találkozót.

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország
2. Oroszország
3. Hollandia

4. Románia
5. Norvégia
6. Svédország
7. MAGYARORSZÁG
8. Dánia
9. Montenegró
10. Németország
11. Szerbia
12. Spanyolország
13. Szlovénia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Horvátország

AZ EB ÁLOMCSAPATA
Kapus:
Amandine Leynaud (Franciaország)
Jobbszélső: Carmen Martín (Spanyolország)
Jobbátlövő: Alicia Stolle (Németország)
Irányító: Stine Oftedal (Norvégia)
Beálló: Crina Pintea (Románia)
Balátlövő: Háfra Noémi (Magyarország)
Balszélső: Majda Mehmedovics (Montenegró)
A legjobb védő: Kelly Dulfer (Hollandia)
A torna legértékesebb játékos (MVP): Anna Vjahireva (Oroszország)
Gólkirály: Katarina Krpezs-Slezak (Szerbia, 50 gól)

GÓLLÖVŐLISTA
1. Katarina Krpezs-Slezak (Szerbia) 50 gól/70 lövés (71%)
2. Eliza Buceschi (Románia) 45/67 (67%)
3. Cristina Neagu (Románia) 44/82 (54%)
4. Anna Vjahireva (Oroszország) 43/66 (65%)
5. Estelle Nze Minko (Franciaország) 38/46 (83%)
ASSZISZTOK
1. Anna Vjahireva (Oroszország) 41
2. Milena Raicsevics (Montenegró) 39
3. Stine Oftedal (Norvégia) 33
4. Jelena Lavko (Szerbia) 31
5. Alicia Fernández (Spanyolország) 27
KANADAI TABELLA
1. Anna Vjahireva (Oroszország) 84 (43 gól+41 assziszt)
2. Cristina Neagu (Románia) 67 (44+23)
3. Stine Oftedal (Norvégia) 66 (33+33)
4. Milena Raicsevics (Montenegró) 60 (21+39)
5. Katarina Krpezs-Slezak (Szerbia) 58 (50+8)
KAPUSOK
1. Silje Solberg (Norvégia) 40% (45 védés/112 lövés)
2. Laura Glauser (Franciaország) 36% (41/114)
Amandine Leynaud (Franciaország) 36% (60/165)
Katrine Lunde (Norvégia) 36% (57/160)
5. Maja Vojnovic (Szlovénia) 35% (9/26)
6. Bíró Blanka (Magyarország) 33% (45/136)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik