Huszonöt gólos győzelemmel kezdtük az Eb-selejtezőket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.27. 17:51
null
Szekeres Klára (fehérben) még Koszovó ellen is nagyon határozottan védekezett (Fotó: Török Attila)
A magyar női kézilabda-válogatott megkezdte szereplését a 2018-as franciaországi Európa-bajnokság selejtezőjének 7. csoportjában. Az ellenfél Koszovó volt, amelyet a várakozásnak megfelelően nagy különbséggel győzött le a csapat. A szerény tudású rivális ellen végül huszonöt góllal nyertek a mieink. A következő ellenfél vasárnap Minszkben Fehéroroszország.

 


NŐI KÉZILABDA, EB-SELEJTEZŐ, 7. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–KOSZOVÓ 37–12 (18–5)
Elek Gyula Aréna,
1000 néző. V: Backovic, Palackovic (szlovének)
MAGYARORSZÁG: JANURIK – Lukács 3, Tomori 2, Kovacsics 2 (1), Mayer 1, Szöllősi-Zácsik 4, Schatzl 1. Csere: Kiss É. (kapus), SZEKERES 2, BÓDI 6, Klivinyi 2, Kovács A. 2, Kisfaludy 2, GÖRBICZ 6 (2), HÁFRA 3, Hársfalvi 1. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
KOSZOVÓ: OSMANI – Aliu 4, Gjikokaj, Qorraj 3, Hot, Kameri, Marku. Csere: Rudaku (kapus), Krasniqi, Rexhepi 4, Stagova 1. Szövetségi kapitány: Florent Beqiri
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–1. 14. p.: 6–2. 23. p.: 12–3. 27. p.: 14–4. 36. p.: 21–9. 46. p.: 27–11. 52. p.: 32–12
Kiállítások: 2, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. –
MESTERMÉRLEG
Kim Rasmussen:
– Az történt, amire számítottam, elégedett vagyok, a csapat végig koncentrált a mérkőzésen, főleg védekezésben. Jó volt, hogy mindenkinek adhattam lehetőséget, és jó volt látni a fiatal Háfra Noémit az első válogatott mérkőzésén.
Beqiri Florent: – Tudom, hol áll egymáshoz képest a két csapat, a magyarokat én a világ legjobb négy csapata közé helyezem. A miénk nagyon fiatal, ezt is tudom, ráadásul a legjobb játékosunk tegnap megbetegedett, ezért az előzetes terveket át kellett dolgozni. Azt kell mondanom, hogy reális az eredmény, erre számítottam, viszont a fiatal és ügyes játékosokból jó együttest lehet építeni. Ehhez időre van szükség. Nem állítom, hogy néhány év múlva biztosan legyőzzük a magyarokat, de lényegesen szorosabb mérkőzést tudunk majd játszani velük.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Hollandia–Fehéroroszország 33–21

2. FORDULÓ (október 1., vasárnap)
13.30 Fehéroroszország–MAGYARORSZÁG
20.00 Koszovó–Hollandia

ÖSSZEFOGLALÓ

Az már a Koszovó elleni Eb-selejtező előtt egyértelmű volt, hogy tétmeccs ide vagy oda, könnyed ujjgyakorlatnak kell lennie a mérkőzésnek. A vendégek csapatát ugyanis amatőr játékosok alkotják, akik történetük során először játszhatnak nemcsak Magyarországgal, hanem európai élvonalba tartozó együttessel is.

Ettől persze még nem volt szabad félvállról venni a találkozót, már csak azért sem, mert Kim Rasmussen szövetségi kapitány csapata a selejtezőt néhány nap múlva Fehéroroszországban folytatja, ahol egy meglepőnek még mindig nem nevezhető sikerrel megalapozhatja a kijutást a kontinenstornára.

Hiába tűnt lefutottnak a találkozó, a magyar közönség a kézilabda minden formáját szereti: még ha nem is telt meg dugig az Elek Gyula Aréna, a hangulatra már a bemutatásnál sem lehetett panasz (a mindössze 18 éves ferencvárosit, Háfra Noémit különösen nagy üdvrivalgásban részesítették, ahogy Tomori Zsuzsannát is, akit a mérkőzés előtt 150. válogatottsága alkalmából köszöntöttek).

Túlzás lenne azt állítani, hogy pattanásig feszült a hangulat a pályán, de Tomorinak láthatóan nem esett jól, hogy védője már a meccs elején határozott mozdulattal terítette le – bosszúból még ugyanabból a támadásból lőtt gólt. Eleinte azért nem szórtuk agyon a vendégeket, a 12. percben még „csak" 4–1-et mutatott (naná, hogy) a javunkra az eredményjelző.

Persze inkább volt ez köszönhető a mieink kihagyott ziccereinek, mint a koszovói betonvédelemnek, Szöllősi-Zácsik Szandra labdaszerzést követő gólja, majd rögtön utána az átlövése kellett ahhoz, hogy megtörjön a jég (6–1). Ezután jött Klivinyi Kinga duplája, bár közben a koszovói „henger" is beindult, így nem sikerült tovább növelni a különbséget (8–3).

Mármint Kisfaludy Anett találatáig, aki szépen pattintotta a vendégkapus lábai között a labdát a kapuba. A 20. percben alakult ki először a nyolcgólos differencia, ezúttal Bódi Bernadettnek sikerült gyorsan két gólt szereznie, és 11–3-ra módosítania az állást, alighanem el is döntve a mérkőzést.

Az első emberelőnyükkor már Görbicz Anita is a pályán volt, adott is egy gólpasszt Kovács Annának – de már egyenlő létszámnál. Még négy perc volt hátra a szünetig, amikor leindítás után Bódi talált be, és már meg is lett a közte tíz (14–4). A különbség egészen 13-ig nőtt, amit Görbicz egy időn túli hetessel állított be – csak formalitásnak tűnt a második félidő (18–5).

Bódi Bernadett is szépen megszórta magát  (Fotó: Török Attila)
Bódi Bernadett is szépen megszórta magát (Fotó: Török Attila)

Az is volt, még ha az első két találatot Koszovó szerezte is: a lányok nem hagyták, hogy tízre csökkenjen a különbség, sőt Lukács Viktória két gyors góllal visszaállította a közte 13-at (21–8). A védekezésünket azért kicsit elengedtük, bár nem csoda, hogy ekkora előnynél lanyhult az összpontosítás; legalább a szimpatikusan küzdő koszovóiaknak is volt mit ünnepelniük, tíz perc elteltével már 11 találatnál jártak (24–11).

A 43. percben jött el annak az ideje, hogy lehetőséget kapjon Háfra Noémi is, aki egy Görbicznek kiosztott gólpasszal debütált a magyar válogatottban (lehet, hogy ezt beszélték meg a szünetben, amikor hosszasan diskuráltak kettesben valamiről). Az 52. percben a gól is összejött Háfrának, élete első válogatott találatával lett 20 gólos a különbség (a másodikkal 21), számolt is a közönség (32–12).

Az 58. percben nem mindennapi jelenet zajlott a pályán: Görbicz súgott oda valamit Háfrának, aki lelkesen bólogatott, majd kínaira kapta meg az irányítótól a labdát, és élt is a lehetőséggel, fantasztikus gólt szerzett!

embed_kod=|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

 

A magyar közönség pedig mindent értékel, egy meglehetősen gyenge játékerőt képviselő ellenfél legyőzését is, zúgott a hajrában a vastaps, 37–12-es győzelmet ünnepelhettek a pályán és a lelátón. A könnyed ujjgyakorlat tényleg megvolt, jöhet az egy fokkal nehezebbnek ígérkező folytatás Fehéroroszországban.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE AZ EB-SELEJTEZŐRE
Kapusok: JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO)
Balszélsők: HÁRSFALVI Júlia (DVSC-TVP), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Vége a mérkőzésnek, a magyar csapat biztosan nyert Koszovó ellen. 37–12
59. perc: Koszovói időkérés.
59. perc:
Koszovói belemenés után fürgén indult Hársfalvi, és ő is meglőtte a maga gólját. 37–12
58. perc: Rexhepi
lövéseit most már kikapja Janurik, majd kínai figura végén Háfra repült a levegőben, Görbicz átadása tökéletesen érkezett, gyönyörű volt a gól is. 36–12
57. perc:
Lépéshiba Qorrajnál, utána szép akció végén Bódi nagyon kilőtte a jobb felsőt. 35–12
57. perc: Rexhepi
lövése gyenge volt, gyorsan indult is Bódi, és szép ejtéssel lőtt újabb gólt. 34–12
56. perc:
Jó sok technikai hiba után Háfrának alakították ki a helyzetet, ő pedig a jobb alsóba lőtt. 33–12
53. perc: Kovács
próbálkozhatott, de Osmani nagy bravúrral védett.
52. perc:
Most nem találták a rést a védelmünkön a koszovóiak, az ellenakcióból Háfra első válogatott gólját lőtte a bal alsóba. 32–12
51. perc: Aliu
lövését védte Janurik, majd gyorsan indított, Szekeres pedig a bal alsóba lőtt. 31–12
50. perc:
Jó blokk után három magyar is indult, végül Görbicz pattintott a jobb alsóba. 30–12
49. perc:
Labdát vesztettek a koszovóiak, Görbicz pedig észrevette, hogy kapus nélkül támadtak, és azonnal bevágta a magyar térfélről. 29–12
49. perc: Koszovói időkérés.
49. perc: Gjikokaj
ment le két percre, hetest is kaptunk, Görbicz belőtte a bal alsóba. 28–12
48. perc:
Labdát szereztek a vendégek, Qorraj elfutott, de Görbicz kicsit hozzáért. A koszovóiak elrontották a lehetőséget.
47. perc:
Éppen kiegészültünk, amikor Stagova a bal szélről kilőtte a bal alsót. 27–12
46. perc:
A koszovóiak is lemásolták a lépéshibát, a magyar támadás végén pedig Bódi lőtt szép gólt a jobb szélről. 27–11
45. perc:
Nem tudtak mit kezdeni az előnyükkel támadásban, így kapus nélkül jöhettünk előre. Görbicznél lépéshibát láttak, egyelőre nincs újabb gólunk.
45. perc:
Emberhátrányba kerültünk, mert Lukács volt túlságosan is kemény.
44. perc:
„Kivételesen” egy újabb lépéshiba az ellenfélnél, de nem tudtuk kihasználni, kirepült az egyik átadás az oldalvonalon túlra.
44. perc: Görbicz
vette észre, hogy nem lépnek ki rá, és a jobb fölsőbe küldte a labdát. 26–11
43. perc: Magyar időkérés.
43. perc:
Hosszasan támadhatott Koszovó, Rexhepi fölé lőtt.
42. perc: Schatzl
szép ejtésgóljával megvan a 25. gólunk. 25–11
41. perc:
Eltékozoltuk a támadásunkat, jöhettek a koszovóiak, akik már több gólt lőttek, mint az egész első félidőben.
40. perc: Rexhepi
villámgyorsan öt gólnál jár, mert megint nagy gólt szerzett. 24–11
40. perc:
Le is hozta a kapust a dán kapitány, majd Kovacsics váltotta gólra Zácsik indítását. 24–10
39. perc:
Biztos nem örül Rasmussen, mert Qorraj nem túl erős lövése is utat talált a kapunkba. Kiss Éva még nem fogott labdát... 23–10
38. perc: Szekeres
is lőtt egy gólt, mert feltűnt az ellenfél hatosánál, és biztosan lőtt a bal alsóba. 23–9
37. perc:
Kölcsönös technikai hibák után Zácsik tört be, és lőtt a jobb alsóba. 22–9
36. perc: Rexhepi
nagyon belejött, jól becsapta Kisst. 21–9
35. perc:
Lépéshiba után Lukács léphetett meg, és ezúttal biztos kézzel dobta be a ziccert. 21–8
35. perc: Lukács
örülhetett, mert most már belőtte a helyzetét a rövid felsőbe. 20–8
34. perc: Rexhepi
lepte meg a jobb alsónál Kiss Évát. 19–8
34. perc: Kovacsics
lerohanásból lőhetett ziccert, Osmani viszont kifogott vele.
33. perc:
Sokáig azért nem örülhettek, Kovacsics góljával meglőttük a 19.-et 19–7
32. perc:
Labdát vesztettünk, ezt is belőtték. 18–7
31. perc:
Rexhepi nagy lövése zúdult a léc alá. 18–6
31. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Vége az első félidőnek, biztos a vezetés. 18–5
30. perc: Görbicz
nagyszerű labdáját Kisfaludy kaparintotta meg, de lerántották. Hetes. A hetest Görbicz a jobb alsóba küldte. 18–5
30. perc: Tomori
a 150. válogatottsága alkalmából óriási dugót ragasztott a jobb fölső sarokba. 17–5
30. perc: Magyar időkérés.
29. perc: Aliu
nagyon ügyes, már a negyedik gólját szerezte a jobb szélről. 16–5
29. perc:
Már Görbicznek is meglett az első gólja, ez is egy gyors támadás végén született. 16–4
28. perc: Rexhepi
lőtt mellé, a gyors indítás Kisfaludyt találta meg, aki ellenőrizte, hogy nem lép-e a vonalra, majd a hálóba pattintott. 15–4
27. perc: Janurik
szépen védett, de a hosszú indítása Rexhepi zsákmánya lett.
27. perc:
Most már Bódi sem reklamált, hanem örvendezett, mert egy lerohanás után szép gólt lőtt. 14–4
26. perc:
Helyzetbe kerültek a koszovóiak, ám mellé lőttek. Bódi tiltakozott, hogy bántották, de a szlovén bírókat mindez nem hatotta meg.
25. perc: Kovács
száguldott, és ha száguld, akkor el is jut a kapuig, és ha eljut a kapuig, akkor többnyire belövi. Most is. 13–4
24. perc:
Szép koszovói lövés jött ki Janurikról, éppen Aliu elé, aki összeszedte a labdát és belőtte a kapunkba. 12–4
23. perc:
Lépéshiba Gjikokajnál, emberelőnyben támadhattunk, de Bódi lövését védte Osmani. Visszakerült a labda hozzánk, Görbicz nagy labdát adott Kovácsnak, aki ezúttal már belőtte a jobb fölsőbe. 12–3
22. perc: Kovács
hatolt át a védőfalon, ám Osmani, úgy látszik, a ziccerek mestere, mert ezúttal is védett.
21. perc:
Újabb gyenge koszovói lövés után emberelőnybe kerültünk, Markut küldték ki két percre.
20. perc:
Passzívan játszottak a koszovóiak, Gjikokaj lövése gyenge volt, nem úgy Bódié, aki nagyon biztosan lőtte ki a jobb fölsőt a jobb szélről. 11–3
19. perc: Marku
került helyzetbe a bal szélen, de Janurik eszén nem tudott túljárni, ráadásul a gyors indítás után éppen az ő helyéről lőtte Bódi a tizedik magyar gólt. 10–3
18. perc: Koszovói időkérés.
18. perc:
Koszovói labdavesztés után Szekeres játszott Kisfaludyhoz, aki a hálóba pattintott. 9–3
17. perc: Klivinyi
bezzeg nem cifrázta. Ellenállhatatlan betörés után szerzett gólt. 8–3
16. perc: Qorraj
csapta be a lagymatagon védekező magyarokat, aztán Janurik is valahogy a lába között beügyetlenkedte a hálóba a labdát. 7–3
16. perc:
Gyorsan támadtunk, Klivinyi betört két védő közé, és a jobb alsóba dobta a labdát. 7–2
15. perc: Bódival
szabálytalankodtak, de nem fújták le, jöhettek a koszovóiak, majd Rexhepi lövését védte Janurik.
14. perc: Aliu
valahogy eljutott a hatosig, és egészen lehetetlenül éles szögből Janurik lába között talált be. 6–2
13. perc: Zácsik
ellen nincs orvossága Osmaninak, az átlövés a jobb alsóba vágódott. 6–1
13. perc: Zácsik
szerzett labdát, köszönte szépen, végignyargalt a pályán, és nem tétovázott, a jobb fölsőbe vágta. 5–1
12. perc:
Lépéshiba az ellenfélnél, de Lukácsot ma megbabonázta Osmani, aki kézzel védte a ziccert.
11. perc:
Lövésig sem jutottak a koszovóiak, olykor a szabályos lépésszámmal is küszködtek. Tomori a háta mögött akart passzolni Lukácshoz, de nem sikerült.
10. perc:
Ezúttal Lukács próbálkozhatott, de eltalálta Osmani lábát. Egyelőre nem túl erős a magyar lányok koncentrációja...
9. perc:
Lépéshiba az ellenfélnél, Tomori futtából próbálkozott, Osmani azonban szépen védett. Egyelőre naggyá tesszük.
8. perc:
Passzívan támadtak a koszovóiak, majd Aliu lőtt nagyon mellé. Schatzl került helyzetbe a bal szélen, most már ő is tudja, milyen a labda, de hogy milyen a gól, azt nem, mert mellé lőtt.
7. perc: Janurik
védése után Kovacsics ment át a védőfalon, de Osmani védett. Maradt nálunk a labda, Lukács került helyzetbe, ám a vonalra lépett.
6. perc:
Lehalásztunk egy labdát, Janurik gyorsan indított, Lukács pedig a ziccert a kapuba pörgette. 4–1
5. perc:
Heteshez jutottunk, Kovacsics könnyedén növelte az előnyünket. 3–1
4. perc: Aliu
ugrott fel a jobb szélen, és a rövid sarokba lőtte az első góljukat. 2–1
3. perc: Gjikokaj
lőtt fölé, támadhattunk, Tomori pedig talpról lőtt a kapu bal oldalába. 2–0
2. perc:
Megvan a vezetés: Mayer kapott jó bejátszást, befordult, és a bal alsóba lőtt. 1–0
1. perc:
Mi kezdtünk, Zácsik lövése mindjárt fölé is szállt.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat tiszta fehérben, a koszovói tiszta kékben.

 

ELŐZMÉNYEK

A magyar keretben az eredetileg behívott játékosok közül vállsérülése miatt Pálos-Bognár Barbara helyére Kiss Nikolettet mozgósította Kim Rasmussen. A 22 fős keret tagjai közül 16 játékos léphet pályára szerdán, majd vasárnap Minszkben Fehéroroszország ellen. Kim Rasmussen döntése alapján Bíró Blanka, Kiss Nikolett, Klujber Katrin, Sirián Szederke, Mazák-Németh Csilla és Gávai Szonja marad ki Koszovó ellen – írja a szövetség honlapja.

Koszovót csak néhány éve ismerte el tagjaként az Európai Kézilabda-szövetség, azóta kevés tétmeccset játszott a csapat. 2015 júniusában Európa-bajnoki előselejtezőn vereséget szenvedett Finnországtól és Izraeltől, így nem jutott tovább, majd 2016 decemberében világbajnoki előselejtezőn esett ki, miután Fehéroroszországban kikapott Svájctól, Törökországtól és a házigazdáktól is. Idén viszont megtört a jég: júniusban Európa-bajnoki előselejtezőn hazai pályán legyőzte Grúziát és Izraelt, így bejutott a selejtezőkörbe. Elitcsapattal tétmérkőzésen most találkozik először.

A magyar kézilabda-válogatottak közül Koszovó ellen eddig csupán a férfi ifjúsági nemzeti csapat lépett pályára, a 2016-os B-csoportos Európa-bajnokságon Imre Vilmos együttese 41–18-ra nyert.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik