Női kézi Eb: a norvégok a hollandokat is lelépték, nehéz helyzetben a mieink

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.11. 22:27
null
A norvégok a hollandok ellen is gálázva nyertek (Fotó: AFP)
Nincs már veretlen csapat a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a középdöntő második fordulójában Norvégia lelépte Hollandiát. A korábbi meccsen a román válogatott hátrányból felállva győzte le Spanyolországot. A mieink számára norvég pontvesztés lett volna üdvözítő, így nehéz lesz kiharcolni a továbbjutást.

HOLLANDIANORVÉGIA

Az eddig egyetlen együttesként hibátlan hollandok a győzelmi kényszerben levő norvégokkal csaptak össze. A közös múlt erősen a norvégok felé billentette a mérleg nyelvét, ugyanis 1999 óta hét mérkőzésen sem kaptak ki a narancsmezesektől, ezt megelőzően a 2017-es vb elődöntőjében, a 2016-os Eb döntőjében, a 2016-os riói olimpia bronzmeccsén és a 2015-ös vb fináléjában is a norvégok bizonyultak jobbnak.

A románok elleni találkozón már a hetedik percben kidőlő holland csapatkapitány, Nycke Groot ott volt a kezdésnél a norvégok ellen, de aztán tíz percet sem töltött a pályán az első félidőben. Vagy még nem volt teljesen egészséges, vagy Helle Thomsen hamar felmérte, hogy ezen az estén nincs sok keresnivalójuk a skandinávok ellen.

Merthogy Thorír Hergeirsson alakulata már a meccs elején 4–0-s előnyre tett szert, Thomsen kénytelen is volt időt kérni. A norvég védekezés újra jól szűrte az ellenfél próbálkozásait, ráadásul mögötte Katrine Lunde a mieinkhez hasonlóan a hollandokat is megbabonázta, az első játékrészben 56 (!) százalékkal védett. Támadásban Heidi Löke rendre megjátszható volt, de Stine Oftedal és Henny Reistad is sokat hozzátett a csapat teljesítményéhez.

Közte ötről kettőre még vissza tudott jönni Hollandia (5–7), ám utána a szünet előtti 12 percben csak kétszer talált be, és a félidő végére kicsit szétesve, nyolcgólos hátránnyal mehetett a pihenőre (7–15).

Így gyakorlatilag már az első harminc percben eldőlt a sokak által nagyon várt összecsapás, és mivel a második játékrész elején tovább nyílt az olló, Thomsen a cseréket küldte fel. A norvégok ezúttal sem álltak le, és a hollandokat is 13 góllal múlták felül (16–29), ezzel életben tartották az elődöntőbe jutásuk esélyét, amit a hollandok a maguk részéről a németek ellen biztosíthatnak be.

Oftedal négy, csapattársai közül az ugyancsak győri Kari Brattset és Veronica Kristiansen is két-két találattal zárt. A meccs legjobbjának végül Lundét választották, aki 27 lövésből 13-at védett.

A magyar válogatott szempontjából a norvég pontvesztés lett volna az üdvözítő, így a szerdai játéknapon már nehéz lesz kiharcolnunk a továbbjutást (a csoportok első két helyezettjei vívják az elődöntőt, a harmadikok az ötödik helyért küzdenek meg Párizsban).

– Ha a papírforma érvényesül, és a hollandok, valamint a norvégok is nyernek, akkor nekünk 11 góllal kellene legyőznünk a románokat, hogy eléjük kerüljünk a végelszámolásnál és az ötödik helyért játszhassunk. Ebben az esetben ugyanis a magyar, román és norvég gárda között minitabella döntene, amiben mi elég kedvezőtlen pozícióból indulunk a 13 gólos vereségünk következtében. Ahhoz, hogy a norvégokat is befogjuk és elődöntőt játszhassunk, már 19 gólos sikerre lenne szükség.

– Kedvezőbb a képlet, ha valami csoda folytán a spanyolok pontot rabolnának a norvégoktól, ebben az esetben egy sima győzelem is elég a mieinktől.

– A legextrémebb esetben, ha az utolsó napon a norvégok, a németek és a magyarok nyernek, öt hatpontos csapat lesz, itt azonban még nehéz kalkulálni, mert több eredmény is hiányzik.

Hiába kezdtek jól a spanyolok, végül a románok örülhettek (Fotó: AFP)
Hiába kezdtek jól a spanyolok, végül a románok örülhettek (Fotó: AFP)

SPANYOLORSZÁG–ROMÁNIA

A román csapat rengeteg labdaeladással kezdte a meccset, az első 13 percben hétszer megajándékozta ellenfelét, miközben csak egy gólt szerzett (6–1). Ehhez képest a 20. percre ismét teljesen nyílttá vált a párharc, hiszen a spanyol előny kettőre fogyatkozott (8–6), s bár újra meglépni látszottak Nerea Penáék (12–8), a szünetre újra csak kettő volt közte (12–10).

A fordulást követően pedig ezúttal már nem tudott ugyanígy felpörögni a spanyol együttes, míg a románok emberhátrányból is betaláltak, a 42. percben Florica lerohanása után ezzel már ők vezettek (15–16), egy előnyváltást követően pedig már hárommal mentek (17–20).

Mireya Gonzálezék a végén hiába próbáltak kapaszkodni, egyenlíteniük nem sikerült már, így a románok megnyerték a mérkőzést (25–27).

A mezőny legeredményesebb játékosa Cristina Neagu volt, aki 15 lövésből hét gólt dobott, a mérkőzés legjobbjának azonban a Győri ETO-val hírbe hozott, hat gólig jutó Crina Pinteát választották meg, aki kissé elérzékenyülve vette át az elismerést.

A ferencvárosi Pena öt, a siófoki González hat gólt szerzett, a románoknál a siófoki Melinda Geiger két, klubtársa, Gabriela Perianu egy alkalommal volt eredményes.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. CSOPORT (NANCY)
Hollandia–Norvégia 16–29 (7–15)
Ld:
Polman 4, ill. Jacobsen 5

Spanyolország–Románia 25–27 (12–10)
Ld:
M. González 6, A. Fernández, Pena 5-5, ill. Neagu 7, Pintea 6

AZ UTOLSÓ FORDULÓBAN (SZERDÁN)

15.45: Spanyolország–Norvégia (Tv: Sport1)
18.00: MAGYARORSZÁG–Románia (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
21.00: Hollandia–Németország (Tv: Sport1)

A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 4 3 1 111–101 +10 6
2. Hollandia 4 3 1 101–105 –4 6
3. Norvégia 4 2 2 122–105 +17 4
4. Németország 4 2 2 111–110 +1 4
5. MAGYARORSZÁG 4 2 2 108–117 –9 4
6. Spanyolország 4 4 101–116 –15 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik