Női kézi Eb: a csoportból való továbbjutás az elsődleges cél

Vágólapra másolva!
2018.11.28. 12:59
Egy nappal a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság rajtja előtt sajtótájékoztatót tartott a magyar szövetség, amelyen elhangzott, hogy az elsődleges cél a csoportból való továbbjutás, amivel kiemeltként várhatnánk a világbajnoki selejtező sorsolását.
Kim Rasmussen kijelölte az utat: az elsődleges cél a csoportból való továbbjutás (Fotók: Török Attila) – AZ EDZÉSEN KÉSZÜLT GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!
Kim Rasmussen kijelölte az utat: az elsődleges cél a csoportból való továbbjutás (Fotók: Török Attila) – AZ EDZÉSEN KÉSZÜLT GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A sajtótájékoztató előtti médianyilvános edzésen a bemelegítő foci és a lerohanások gyakorlása után a különböző támadási és védekezési formációk átvétele került elő. A két újonnan behívott irányító, Lakatos Rita és Szalai Babett is igyekezett felvenni a ritmust. Mindenféle taktikai variációkat nézett át a csapat, így a Möbelringen-kupán már többször sikerrel előhúzott két beállós játék, vagy éppen az öt plusz egyes védekezés.

Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke a tréning után megtartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, továbbra is az olimpiai kvalifikáció a legfontosabb távlati cél, ebből a szempontból a jövő évi világbajnokság a fő verseny. „Az Eb-meccsek is fontosak, ha továbbjutunk a csoportból, kiemeltek leszünk a vébéselejtezőn. Ez az elsődleges célunk. Két és fél évvel ezelőtt azt mondtam, ez az Eb lehet az első torna, ahol kiugró teljesítményt várhatunk a válogatottól. Az ismert hiányzók fényében irreális lenne azt mondani, hogy éremért fogunk harcolni, de a lányok biztos így mennek neki a tornának.”

„Az a legfontosabb, hogy a játékosok elhiggyék, bárkit képesek legyőzni. Ugyanakkor nehéz olyan kerettel nekiindulni egy tornának, ahol hét játékosnak is ez lesz az első világversenye. Viszont bebizonyosodott, hogy volt értelme a B-válogatottnak, akik utólag érkeztek a keretbe, már tisztában vannak az elvárásokkal.”

Kim Rasmussen szövetségi kapitány hozzátette, az utolsó magyarországi edzést követően, este lesz meg a végleges utazó keret. Várhatóan 18 játékos indul el csütörtökön az Eb helyszínére.

Schatzl Nadine (balra) és Lukács Viktória a szerdai edzésen a futballtudásukat is megcsillogtathatták
Schatzl Nadine (balra) és Lukács Viktória a szerdai edzésen a futballtudásukat is megcsillogtathatták

Rasmussen nem osztja azokat a véleményeket, hogy ő lenne minden idők legpechesebb magyar kapitánya, épp ellenkezőleg: Szerencsés vagyok, mert a szövetség mindenben támogat., és sok játékos van, akik ott szeretnének lenni a válogatottban, és mindent meg is tesznek ezért. Ennél többet nem kérhetek. Azokra koncentrálok, akik rendelkezésre állnak. Mire leszünk képesek? Magam sem tudom, egy héttel ezelőtt játszottuk az első meccseinket együtt ebben a felállásban.”

„Nem számít, ki esett ki, stabilak tudunk maradni, nehéz minket legyőzni. Akinek nem olyan a hozzáállása, kikerül a keretből. Minden esélyünk megvan egy jó eredményre. Hogy ez kinek mit jelent, az más kérdés. A csoportunkban minden nyitott, mindhárom csapatot legyőzhetjük. Nem biztos, hogy így is lesz, az én feladatom, hogy úgy készítsem fel a részben tapasztalatlan játékosokat erre, hogy sikerüljön.”

A csapatkapitány Kovacsics Anikó bizakodva nyilatkozott: „Óriási megtiszteltetés számomra, hogy csapatkapitány lehetek a válogatottban, olyan játékosok után, mint Pálinger Katalin vagy Görbicz Anita. Csak azt tudom mondani, nagyon várom a rajtot. Pozitív vagyok, mert bár a felkészülési torna az eredmények szintjén nem sikerült jól, de elnézve az águnkat az Eb-n, minden meccsen van esélyünk. Őszintén hiszek benne, hogy több van ebben az Eb-ben, mint hogy asszisztáljunk a meccsekhez. Ha nem akarunk többet megcsinálni támadásban és védekezésben, mint ami ránk van bízva, eredményesek lehetünk.”

Ami a jutalmakat illeti, az Eb-arany 100 millió forintos jutalommal jár, a második helyért 70, a harmadikért 50, a negyedikért 30, az ötödikért 15, a hatodikért 10 millió forint járna.

A magyar válogatott a C-csoportban, Montbéliard-ban szombaton Hollandiával, hétfőn Horvátországgal, szerdán Spanyolországgal találkozik. Az első három helyezett jut a középdöntőbe.

A teljes sajtótájékoztató

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine, francia)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók:
Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

NŐI KÉZILABDA EB (november 29.–december 16., Franciaország)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Nantes):
Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-CSOPORT (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia
C-CSOPORT (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-CSOPORT (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 1., 15.00: Magyarország–Hollandia (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 3., 18.00: Horvátország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 5., 21.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT (Nantes):
az A- és B-csoport első három helyezettje kvalifikál
II. CSOPORT (Nancy): a C- és D-csoport első három helyezettje kvalifikál
A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: december 7., 9., 11., 12.

Elődöntők, az 5. helyért: december 14.
Döntő, a 3. helyért: december 16.
A helyosztókra a párizsi AccorHotels Arénában kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik