Női kézi BL: jön az újabb Győr–Vardar döntő, kiben maradt több erő?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.13. 12:20
null
Oftedal (középen) az első BL-győzelmére hajt (Fotó: Tumbász Hédi)
Sorozatban második alkalommal vívja a Győri Audi ETO és a macedón Vardar Szkopje a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjét (kezdés: 18.00, Tv: Sport1, élőben az NSO-n). A final four bevezetése óta még egyik csapat sem tudta megvédeni a címét, a negyedik elsőségére hajtó ETO most erre készül Ambros Martín utolsó győri BL-meccsén. Közben az ötödik négyes döntőjén szereplő Vardar az utolsó esélyét ragadhatja meg, hogy a jelenlegi felállásban megnyerje a kupát.

A Győri ETO és a Vardar Szkopje is egyértelmű győzelmet aratott a szombati elődöntők során, mindkét csapat dominált a maga mérkőzésén, a CSM Bucuresti-nek és a final fourban újonc Rosztov-Donnak sem maradt esélye a továbbjutásra az utolsó szakaszban. A fizikai állapot mindig kulcskérdés egy ilyen kétnapos torna esetében, márpedig ebből a szempontból valószínűleg a Vardarban maradt több tartalék, főleg ha hozzávesszük, hogy a macedónok a szezon során jóval kevesebb kemény meccset játszottak a győrieknél. Persze az ETO szombati teljesítményét látva nem lehet nyugodt az ellenfél sem, ráadásul a szkopjeieknek néhány órával kevesebb idejük jutott a regenerálódásra.

NEM TARTOTTÁK MAGUKAT A TERVHEZ

A CSM Bucuresti játékosai rendkívül letörten nyilatkoztak az elvesztett elődöntő után, de az elmondottak alapján ezt részben maguknak köszönhették.

„Nehéz most bármit is mondanom, mert volt egy tervünk a mérkőzésre, ám a csapat nem tartotta magát hozzá. A szakmai stáb sokat dolgozott, de nem tartottuk tiszteletben a munkáját. Fel kell emelnünk a fejünket, ez azonban nem könnyű, mert nagyon meg szerettük volna nyerni a trófeát, már csak a minket ide elkísérő lelkes szurkolóink miatt is" – mondta Gnonsiane Niombla, a bukarestiek francia légiósa.

„Össze fogjuk szedni magunkat – jelentette ki a döntővel kapcsolatban Ambros Martín. – Az lesz a kulcs, mire képesek azok, akik most kevesebbet játszottak, de tudom, hogy mindannyian készen állnak, és hogy ők is tudják, nagy feladatok várnak rájuk."

Ez lesz a két együttes hatodik összecsapása a BL-ben, az eddigi öt közül három végződött győri sikerrel, egyszer a Vardar nyert, egy találkozó pedig döntetlen lett. 2015-ben éppen a Szkopje ütötte el a final fourtól az ETO-t a negyeddöntőben. A Vardar Szkopje a második fináléjára készül a legrangosabb európai kupasorozatban: tavaly 26–26 után hosszabbításban 31–30-ra kapott ki a Győrtől.

A szezon végén most már valóban visszavonuló Anja Althaus ezúttal győri játékosként készülhet a fináléra előző együttesével szemben. De nemcsak neki lesz különleges a találkozó, hanem a macedón csapat összes tagjának, hiszen a nyári átalakulás előtt ez az utolsó esélyük, hogy egy nagy sikert arassanak.

„Sorozatban ötödször jutottunk el a négyes döntőbe, talán végre sikerül megnyernünk a trófeát – mondta a nyártól Siófokon játszó Andrea Penezic az NSO-nak. Nem lesz egyszerű az ETO ellen, mindennek össze kell állnia, az összes játékosnak magas szinten kell teljesítenie, ám a tavalyi döntőben is láthattuk, a végső győztesnek néha egy kis szerencsére is szüksége van. Nem volt nagy különbség a felek között, csupán egyetlen góllal volt jobb a Győr, bízom benne, ezúttal fordítva alakul."

A horvát balátlövő hozzátette, az elődöntőt megelőzően csak a Rosztovra koncentráltak, a stáb persze jól felkészült a többi gárdából is. „Biztos nagyon érzelmes meccs lesz, mivel utoljára vagyunk így itt együtt, de a profi sportolók élete már csak ilyen. Mindent megteszünk, hogy BL-győzelemmel zárjuk le ezt a szép időszakot."

A Győri ETO hetedszer játszik finálét a Bajnokok Ligájában. A kisalföldiek eddig három alkalommal (2009, 2012, 2016) ezüst-, és ugyancsak háromszor (2013, 2014, 2017) aranyérmet nyertek. Ha összejönne az újabb elsőség Ambros Martín utolsó győri BL-mérkőzésén, azzal történelmet írna a kisalföldi csapat, ugyanis a final four bevezetése óta még egyetlen klubnak sem sikerült a címvédés.

„Különleges lesz a Győr ellen, de félre kell tennem az érzelmeimet” – a két korábbi győri, Andrea Lekics és Jovanka Radicsevics a finálé előtt

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA
DÖNTŐ

18.00: Győri Audi ETO–Vardar Szkopje (macedón) (Tv: Sport 1, élőben az NSO-n)
Vezeti: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák)

A 3. HELYÉRT
15.15:
CSM Bucuresti (román)–Rosztov-Don (orosz) (Tv: Sport1)
Vezeti: Jelena Mitrovics, Andjelina Kazanegra (montenegróiak)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik