Női kézi BL: három magyar pályázat is lehet

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2013.09.11. 12:54
Ahogy tegnap beszámoltunk róla, több magyar pályázat is elképzelhető a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének megrendezésére. Az EHF ma hozhatja nyilvánosságra a jelentkezők listáját.  

A korábbi szövetségi tájékoztatással ellentétben valójában mégsem az MKSZ kandidál, már csak azért sem, mert információink szerint az Európai Kézilabda-szövetség jobban örülne, ha nem klub vagy nemzeti szövetség, hanem magáncég nyerné el a rendezést, kizárandó az összeférhetetlenségnek még a lehetőségét is. Így aztán bár a magyar szövetségnek egyébként még volna is saját – papíron legalábbis – alkalmas cége (nevezetesen a Handball Multiprojekt Kft., amely az augusztusi U19-es fiú-világbajnokság felett is diszponált), az MKSZ mégsem ezt a megoldást választotta, inkább csak szakmai támogatást ad egy másik, külső pályázatnak.

Több helyről hallottuk, hogy a szerencsés pályázó a Hungarofest Kft. lett, amit kedd este a szövetség hivatalosan is megerősített. A Hungarofest referenciái között ugyan egyetlen sporteseményt sem sorol fel a honlapján, de hát BL-négyes döntőt sem lehet nehezebb összehozni, mint nagyszabású kulturális rendezvényeket, meg aztán ott a szövetség szakmai segítsége – mi baj lehetne? Ráadásul a Hungarofest a Magyar Fejlesztési Bank alá tartozik, annak meg a magyar állam a kizárólagos tulajdonosa. Ez annyiból semmiképp sem baj, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium több mint húsz úgynevezett „állami nappal" rendelkezik a Papp László Budapest Sportarénában (mint egyetlen érdemben fontolóra vehető helyszínen), amelyet saját hatáskörben kiadhat – nyilván nem lesz akadálya, hogy ezekből kettő-három terhére egy állami cég által szervezett BL-döntő megkapja az arénát.

Persze az arénát megkaphatja más is, akár pénzért, akár – ha el tudja intézni – az állami keretből. Itt van a tegnapi hírünkben szereplő SportConcept menedzseriroda, valamint információink szerint ugyancsak nekifut a rendezésnek (legalábbis kedd délután még így állt a helyzet) a Nexus Communication nevű cég, amelyet kedd késő délután már szintén nem sikerült elérnünk, és amely eddig inkább csak sportesemények kapcsolódó rendezvényeit szervezte.

Ez tehát legalább három magyar kandidálás, amelyek egymással is versenyeznek – hogy aztán ez mennyire jó ötlet, majd kiderül. Ha végül Budapesten lesz a final four, akkor úgyis mindegy, mi történt korábban, ha meg végül másutt, azt legalább az összefogás és az együttműködés hiányára lehet majd fogni.

Az biztos, hogy az európai szövetség szeptember 20-án dönt a május 3-4-i négyes döntő helyszínéről, illetve hogy megtartják-e egyáltalán az eseményt, vagy marad a régi rendszer. A szervezetnél előzetesen nem kívántak részleteket elárulni arról, hány pályázat érkezett és mely országokból, erről szerdára ígértek tájékoztatást. Ugyanakkor úgy tudjuk, a motivált magyar jelentkezők mellett a szlovéniai Ljubljanában is elgondolkodtak, sőt állítólag egy szkopjei próbálkozás sem zárható ki – bár utóbbihoz nem fűznénk nagy reményeket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik