A Fradi távolabb került a BL négyes döntőjétől

Vágólapra másolva!
2019.04.07. 14:20
Az FTC-Rail Cargo Hungaria Érden 29–26-ra kikapott a Rosztov-Dontól a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén.
Lukács Viktória harca a labdáért (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Lukács Viktória harca a labdáért (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–ROSZTOV-DON (orosz) 26–29 (13–14)
Érd, 2200
néző, Vezette: Nastase, Stancu (románok)
FTC: Bíró B. – Lukács V. 2, Pena 4, Kovacsics 1, Mészáros R., HÁFRA N. 7, Schatzl Nadine 2. Csere: Szikora (kapus), Horváth D., KLUJBER 7 (3), Klivinyi, B. Klikovac 2, Márton G. 1. Edző: Elek Gábor
ROSZTOV: Pessoa – MANAHAROVA 7, Szeny 2, Borscsenko 3, Petrova 2, Abbingh 4 (2), KOZSOKAR 4. Csere: Szedojkina (kapus), MAKEJEVA 4, Bobrovnyikova, Kuznyecova 2, Szudakova, Szlivinszkaja, Tazsenova, Maszlova 1. Edző: Ambros Martín
Az eredmény alakulása. 6. perc: 3–2. 14. p.: 5–8. 20. p.: 10–11. 27.p.: 12–12. 36. p.: 15–15. 42.p.: 17–16. 50. p.: 20–23. 56. p.: 24–27
Kiállítások: 10, ill. 14 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 4/2
MESTERMÉRLEG
Elek Gábor:
– A Rosztov fizikailag nehéz ellenfél volt, érzésem szerint kicsit türelmetlenek is voltunk, a végére pedig belefáradtunk a mérkőzésbe. Ennek ellenére csak dicsérni tudom a csapatomat, nagy harca késztettük a Rosztovot, nem vallottunk szégyent, de ha a négyes döntőbe akarunk jutni, ennél több kell.
Ambros Martín: – Nemcsak a győzelem miatt vagyok boldog, nagyon jó volt a csapatmunkánk is, mindenki hozzátette a magáét. Ugyanakkor a Fradival nem volt könnyű, végig küzdött, de tisztában vagyunk vele, hogy ez csak az első meccs volt, a visszavágón ugyanilyen motiváltnak kell lennünk.

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Vipers Kristiansand (norvég) 19–24 (8–10)
Odense HC (dán)–Győri Audi ETO KC 28–29 (13–18)

ÖSSZEFOGLALÓ

Sorozatban negyedszer jutott el a negyeddöntőig az FTC a Bajnokok Ligájában, és ha lehet egyáltalán ilyet mondani egy nyolc orosz válogatottal felálló ellenfél esetében, most kínálkozott a legnagyobb esély a budapesti négyes döntőbe való bejutásra. A Rosztov-Donból ugyanis hiányzott két kulcsember, a csapat legnagyobb sztárja, Anna Vjahireva, valamint a brazil irányító, Anna Paula Rodrigues. Csakhogy a Fradinak is sok nehézséggel kellett megküzdenie az idény során, Elek Gábornak vagy háromszor kellett „új” csapatot építenie, és Djurdjina Malovics, valamint Danick Snelder továbbra sem volt bevethető sérülés miatt, míg Pásztor Noémi nem szerepelhet BL-meccseken.

Az elmúlt időszakban a derekával bajlódó és több bajnokira sem nevezett Bíró Blanka visszatért a kapuba, így a megszokott kezdőjével vehette fel a harcot a magyar együttes. A vendégeknél balkezes híján a korábbi győri Anna Szeny játszott jobbátlövőt, míg irányítóban is kényszermegoldást kellett alkalmaznia Ambros Martínnak. Az látszott, hogy felállt fal ellen nagyon meg kellett szenvednie a Fradinak a magas és erős orosz játékosokkal szemben, csak gyors és pontos játékkal volt esélye feltörni a védekezésüket.

Szorosan indult a mérkőzés, aztán emberhátrányban két labdát is elszórt az FTC, amiből üres kapus gólokat kapott, így mínusz háromnál (5–8) a 14. percben Eleknek időt kellett kérnie. A folytatásban Nerea Pena lebicegett a pályáról rossz földre érkezését követően, majd a Rosztov beállóival nagy harcot vívó Horváth Dóra már a második két percét gyűjtötte be.

Sokat erőltette középen a játékot a Fradi, ott pedig nem volt könnyű. A Pena helyére érkező Klujber Katrin jól szállt be, de ez is csak ahhoz volt elég, hogy ne nőjön a különbség. Nagyot küzdött a felzárkózásért a zöld mezes csapat, többször játszhatott létszámfölényben, és végül a szünet előtt Bobana Klikovac révén egalizált. Az utolsó szó mégis a Rosztové volt: Polina Kuznyecova talált be a szélről (13–14), miközben Mayssa Pessoa akadályozta a visszafutó Háfra Noémit, amivel nem váltott ki osztatlan sikert a ferencvárosi szurkolók körében.

Nagyszerű összjáték Schatzl és Lukács között

Pena vissza tudott állni a folytatásra, és bár az oroszok nem brillíroztak támadásban, a Fradi hibáit kíméletlenül megbüntették. Bíró a legjobbkor mutatott be egymás után két bravúrt, majd Pena góljával a 41. percben hosszú idő után visszavette a vezetést az FTC (17–16). Martín egyből időt is kért, hogy lenyugtassa csapatát, ami látszólag sikerült is.

A párharc szempontjából nagy jelentősége volt, kinek sikerül jobban az utolsó negyedóra. Julija Manaharova rendre meg tudott lógni a labdaszerzések után, a hatodik góljával 22–20-ra vezetett a Rosztov. Elek időkérése után is jöttek a bosszantó technikai hibák a fizikai küzdelemben mind jobban fáradó FTC-től, így az első félidőhöz hasonlóan mínusz háromról kellett zárkózni. Háfra átlövéseire Kszenyija Makejeva válaszolt beállóból, miközben egyre fogyott az idő. Emberhátrányban is gólt lőtt a Fradi, de az utolsó két találatot a Rosztov érte el, így 29–26-ra nyert idegenben, amivel nagy lépést tett a továbbjutás felé. Nem reménytelen az FTC helyzete, de innen már bravúrnak számítana a fordítás.

Bíró Blanka: Bele kellett volna egy kicsit rúgni a Rosztovba, amikor vezettünk

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ
60. perc:
36 mp-vel a vége előtt Ambros Martín időt kér. Manaharova a szélről belövi. Aztán kiállítják a másik oldalon. Szedojkina védi Márton lövését, három góllal nyer a Rosztov. 26–29
59. perc:
Bíró véd, de a kipattanó az övék, hetes. Bíró védi Borscsenko lövését, de a kipattanót gólra váltja az ukrán. Hazai időkérés. Klivinyi lövését Szedojkina védi. 26–28
58. perc:
Bíró most védi Makejeva ziccerét. Klujber lövése jó. 26–27
57. perc:
Pena hetest harcol ki, Klujber belövi. Klikovacot kiállítják arca mért ütésért. 25–27
56. perc:
Klujber faultos lövését továbbengedik a bírók. Makejeva megint megkapja a labdát a falban. 24–27
55. perc: Márton
első lövése góllal végződik. Makejeva beállóból talál be. 24–26
54. perc: Kozsokar
az egyensúlyát vesztve is betalál a szélről. Háfrától gyorsan jön a válasz. Bíró védése után jöhet a Fradi. 23–25
53. perc:
Pena kiejti a labdát, majd a lerohanó oroszok ellépik. Lukács próbálkozik a szélről, Szedojkinában elakad a labda.
52. perc:
Szedojkináról bepattan a labda Pena lövése után. Kapufáig jutnak az oroszok. 22–24
51. perc: Háfra
most balátlövőből eredményes. Abbingh lövése is becsúszik. 21–24
50. perc: Maszlova
átlövésébe Bíró csak beleérni tud, bepattan róla a labda. 20–23
49. perc: Rossz hazai passz után Maharova robog végig, belövi, jön is a ferencvárosi időkérés. Nem ezt mondta Elek Gábor, egyből eladja a labdát a csapata… 20–22
48. perc:
Bíró lábbal véd, de a kipattanó az oroszoké. Ambros Martín kap sárgát reklamálásért. Kozsokar a bal szélről talál be. 20–21
47. perc: Háfra
betör a jobbátlövő helyén, és a lövése is jó. 20–20
46. perc:
Háfra passzát elcsípi Manaharova, Szeny a saját kilencesükről célba veszi az üres hazai kaput, de mellé dobja a labdát. Az egyik játékvezető kivisz a zsűriasztalhoz egy bedobott tárgyat.
45. perc: Mészárost állítják ki kicsit szigorúan. Manaharova a szélről kihasználja az emberfórt. 19–20
44. perc:
Kovacsics test melletti lövésébe belenyúlnak, Manaharova indul, újra ott az előny. Nem sokáig, Háfra lő a léc segítségével gólt. 19–19
43. perc: Kovacsics
első góljára Szeny válaszol gyorsan. 18–18
42. perc:
Rosztovi időkérés. Bíró védi Szeny átlövését, a kipattanó azonban Manaharováé. 17–17
41. perc: Kozsokar beugrik Lukács mellett, hetes. Bíró védi Abbingh lövését! Pena átlövésével újra a Fradi vezet. 17–16
40. perc:
Pena bejátszásából Klikovac egyenlít. 16–16
39. perc:
Klujber közbelő, leblokkolják. Bíró védi Kozsokar szélről jövő lövését.
38. perc: Kozsokar
lefüleli Pena passzát, majd egyedül végigviszi és belövi. 15–16
37. perc:
Kiegészül a Rosztov, de jól védekezik az FTC.
36. perc: Labdát szerez a Fradi. Nem lövik el a hazaiak üres kapura, Klujber viszont megoldja felállt fal ellen. 15–15
35. perc:
Klivinyit visszarántják, kiállítás azonban nincs, sőt Klivinyit figyelmeztetik. Klivinyi lövését védi Pessoa, a Penát orrba vágó Manaharovát legalább kiállítják. Az oroszoké a labda.
34. perc: Borscsenko
lövi az első vendéggólt a második játékrészben. 14–15
33. perc:
Kiegészül a Rosztov. Szeny passzívnál fölé lő. Klujber nem passzívnál lő fölé.
32. perc:
Bobrovnyikova elszórja a labdát, Schatzl a másik oldalon sokkal ügyesebb. 14–14
31. perc:
Pena újra a pályán. Klujbert visszarántja lövés közben Abbingh, a holland leül két percre. Pena kicselezi Szenyt, aztán viszont Pessoa védi a ziccerét.

1. FÉLIDŐ
30. perc: Háfra
becselezi magát, majd a kapus lábai között talál be. Kuznyecova góljával zárul a félidő. 13–14
29. perc:
Abbingh átlövése után Bíróról ki sem pattan a labda. Schatzl megpróbálja éles szögből, Pessoa véd. Háfra önfeláldozó módon belemenést csikar ki az oroszoknak, megvan a labda.
28. perc:
Klikovac szabálytalanul zár, elveszik a labdát. Kovacsics lerántja Szenyt, őt is kiküldik két percre.
27. perc: Klikovac
egyenlít, és Makejevát ki is állítják róla. Kuznyecova ejtéssel mattolja Bírót. 12–13
26. perc:
Hosszan támad a Rosztov, majd Szudakova vállalja el éles szögből, Bíró véd.
25. perc:
Lukács szemfüles és erőszakos, megszerzi a labdát, az őt lerántó Bobrovnyikovát pedig kiállítják. Klujber átlövésénél a kapufa menti meg az oroszokat.
24. perc:
Kuznyecova a bal szélről ellövi Bíró mellett, de nem adják meg a gólt. Pessoa véd, nincs meg az egyenlítés.
23. perc:
Időt kér a Rosztovot irányító Ambros Martín. Elek Gábor hevesen reklamál lépéshibát, sárga lap a jutalma.
22. perc:
Kovacsics góljába belefújnak. Egy passzra van már csak lehetőség, amikor Schatzl az egyik sarokból átpasszol a másik szélen álló Lukácsnak, ő meg bevágja Pessoa feje fölött. 11–12
21. perc: Makejeva
beállóból eredményes. A Fradi is megjátssza a beállóját, Klikovacot, akiről Petrovát kiállítják. 10–12
20. perc: Klujber
test mellett ellövi, Pessoát meglepi ezzel. Schatzl labdát csen, majd végigviszi, és belövi a ziccert. 10–11
19. perc: Manaharova
a jobb szélről talál be. 8–11
18. perc: Klujber
bújik be két orosz között, és a kapufa a segítségére van. 8–10
17. perc:
Horváthot másodszor állítják ki két percre. Szikora nem tudja kivédeni Abbingh büntetőjét. 7–10
16. perc: Borscsenko lépéshibáját elnézik, Petrova beállóból eredményes. Makejeva odasóz Háfrának, leül két percre. Háfra betör, gól. 7–9
15. perc: Pena betörése góllal végződik, de a spanyol játékos a lábát fájlalva a földön marad. Aggódó tekintetek a hazai kispadnál. Pena végül a saját lábán sántikál le a pályáról. 6–8
14. perc:
Pena pontatlan passza után Petrova lő egész pályáról az üres hazai kapuba. Kiegészül az FTC, Elek Gábor időt kér. 5–8
13. perc:
Kovacsics passzába belenyúlnak, Makejeva üres kapus góllal büntet. 5–7
12. perc:
Horváth lerántja a Petrovát, hetes, két perc. Abbingh belövi. 5–6
11. perc:
Kovacsics átlövése elkerüli a kaput. Manaharova átejti Bírót. Lukács a jobb alsóba lő. 5–5
10. perc:
Szedojkina jön a hetesre az orosz kapuba, de Klujber neki is belövi. Abbingh megcélozza a bal felsőt, de Bíró odaér. 4–4
9. perc: Abbingh
góljával először vezet a Rosztov. Háfra betör, hetes. 3–4
8. perc:
Passzív a Fradi támadásban, a román játékvezetőhölgyek elveszik a labdát.
7. perc:
Abbingh összeránt két ferencvárosit, majd lepasszolja Kozsokarnak, aki a bal szélről szépen átejti Bírót. 3–3
6. perc: Klujber
a padról bejőve értékesíti a Lukács által kiharcolt hétméterest. 3–2
5. perc:
Bíró leér Szeny lövésére, Háfra nagy lendülettel megindul, és kapufás gólt lő. Borscsenko egyenlít. 2–2
4. perc:
Schatzl elvállalja éles szögből, Pessoa derekáról mellé megy a labda.
3. perc: Szeny
áthámozza magát Horváthon, majd a jobb alsó sarokba lő. 1–1
2. perc:
Pessoa védi Háfra lövését. Rossz orosz bejátszás, Pena indul, gól. 1–0
1. perc:
A régóta sérülteken kívül nincs hiányzója a Fradinak, amelynek kapujában Bíró rögtön bemutat egy védést, mégpedig a korábbi győri Szennyel szemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik