Női kézi BL: Elek változtatni fog; Martín még nem látott ilyet a Győrtől

Vágólapra másolva!
2016.04.03. 15:43
null
A győriek megfojtották a Ferencváros támadójátékát (Forró: Földi D. Attila)
Ambros Martín szerint most játszott a legjobban a Győri Audi ETO, amióta átvette a női kézilabdacsapat irányítását. A formaidőzítés mellett arról is beszélt a kiütéses Bajnokok Ligája-győzelem után, mit lehet tanulni a norvég és holland légiósoktól. Elek Gábor úgy látja, a Ferencváros belefáradt a szezonba, de reméli, a hajrára össze tudják magukat kapni.

„A pénteki edzésen olyan elszántsággal, koncentrációval dolgoztak a lányok, hogy kicsit meg is ijedtem, nem korai-e, még volt egy nap a meccsig! – mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón Ambros Martín, a Győri Audi ETO vezetőedzője. – De abban biztos voltam, hogy jó mérkőzést játszunk, bár számszerű eredményben nem gondolkodtam. Azt tudtuk, hogy ha nyerni akarunk, még jobban kell játszanunk, mint a múlt heti bajnokin, és ezt sikerült is megvalósítanunk, most nyújtottuk a legjobb teljesítményt, amióta a csapat edzője vagyok. Nagyon nagy előnybe kerültünk, de ha most hátradőlünk, még meglephet minket a Ferencváros.”

Martín szerint külön készültek a Fradi támadásainak megállítására, és sikerült is általában egy gondolattal megelőzni a fővárosiakat.

„Kedves Ambrostól, hogy ezt mondja, de ki kell jelenteni, hogy eldőlt a párharc – reagált kollégája szavaira Elek Gábor, a Ferencváros vezetőedzője. – Kétség sem férhetett hozzá, melyik volt a jobb csapat, a sokkal jobb, méghozzá. n és a csapat egyaránt szégyelljük magunkat, hogy így végződik, de úgy tűnik, mi jelenleg eddig a szintig vagyunk jók. A világ legjobb csapatától kaptunk ki, de az fájó, hogy ez már a második alkalom, hogy megijedünk a Győrtől. Az elmúlt két, valóban rettenetesen sikerült találkozó ellenére büszkék lehetünk arra, amit eddig elértünk a szezonban.”

„Azért fogunk dolgozni, hogy a következő évben előrébb lépjünk. Idén a Bajnokok Ligájában a nyolc közé jutással elértük a célunkat, voltak jó meccseink és kellemetlen perceink, mint ma is. Látni kell, ez egy folyamat, nem lehet egyik pillanatról a másikra berobbanni a BL-be és bekerülni a négyes döntőbe. Sajnálom a világ legjobb közönségét, mert mínusz tíznél is mögöttünk álltak. Ígérem, hogy a későbbiekben nem ezt a Fradit fogják látni.”

Az FTC edzőjétől megkérdeztük, miért alakult ki ekkora különbség a két csapat között a szezon legfontosabb szakaszának kezdetére.

„Azt érzem, hogy kicsit belefáradtunk ebben a szezonba, nem nagyon volt időnk se dolgozni, se pihentetni a játékosokat. Tudtuk előre, hogy kemény menetelés vár ránk, de azt reméltem, tovább kitartunk. Adva van a feladat, hogy a bajnokság végére, és a Magyar Kupára felrázzuk a csapatot. Jobb csapat az ETO, de semmiképpen sem annyival, mint amit az elmúlt két meccsen láttunk. A hasonló hőfokú meccseken gyakran át tudtuk lépni az árnyékunkat, jobban tudtunk teljesíteni, mint a részek összege, míg most jóval kevesebbet mutattunk ennél. Nem olyan széles a keret, hogy elbírjuk, ha két-három játékos formán kívül van.”

Elek elmondta, változtatni fog a visszavágó előtti munkán.

„Biztos, hogy változtatni fogunk az eltervezett felkészülésen. Úgy látom, egy kis pihenéssel többre megyünk, mintha dolgoznánk. Többen mondták, ennyire még nem volt igénybe véve a csapat április környékére. Egy jól sikerült háromnegyed év után fontos lenne, hogy ne rontsuk le teljesen a végét, bár ha a Győr ilyen brutális formában kézilabdázik, kevés esélyünk van.”

Győri kollégája, Ambros Martín is a formaidőzítés nehézségeiről beszélt:

„Amikor elterveztük a szezont, tudtuk, hogy a végére kell csúcsformába kerülnünk, de hosszú egy idény, és sok minden történhet alatta. Például a sérülésekkel nem lehet előre kalkulálni, és miután nem tudjuk a kívánatos mértékben forgatni a keretet, előbb-utóbb visszaüthet. A magyar bajnokság ráadásul nagyon kemény, ha elmélázol, könnyen bajba kerülhetsz, mint ahogy legutóbb Dunaújvárosban mi is közel álltunk a vereséghez. Ez jót tesz a magyar kézilabdának, de megnehezíti a dolgunkat, mind fizikailag, mind mentálisan.”

A sérülések ebben az idényben sem kerülték el az ETO-t, a megmaradt játékosokkal mégis szépen menetelt a csapat a hazai és a nemzetközi porondon. Martín azonban nem győzte hangsúlyozni a cserék szerepét:

A keret minden tagja fontos. Az edzések során alapoztuk meg, hogy így játsszunk egy ilyen fontos mérkőzésen, márpedig a tréningeken mindenkire szükség van, hogy megfelelően fel tudjunk készülni. Aki esetleg nem kap annyi lehetőséget a meccseken, ugyanúgy odateszi magát az edzéseken, ebben rejlik a titkunk. Tisztán kell látni, hogy mindenkinek fontos szerepe van a csapatban” – tette hozzá a spanyol szakember, aki példaként felhozta Ida Alstadot. A norvég játékos szezon közben érkezett, ezért több időre volt szüksége a beilleszkedéshez, de hasznos munkát végez.

Martín elmondta, a magyar válogatottnál végzett edzések során sem ő, sem Elek Gábor nem titkolózott, hanem inkább segítették egymást.

Szembetűnő, hogy a norvég és holland játékosoknak jót tett a világbajnokság, ahonnan remek formában tértek vissza.

„Élvezik a kézilabdát, a mindennapi edzéseket, és ezt látni is lehet rajtuk. Nem számít, hogy kikapunk, másnap erősebben folytatják, míg ha nyerünk, akkor sem szállnak el, hanem dolgoznak tovább. Ezekben tanulhatunk tőlük, ezt az energiát képesek átadni, és magukkal húzni a fiatalabb játékosokat.”

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–GYŐRI AUDI ETO KC 18–31
(12–17)
Dabas, 2000
néző. Vezette: Madsen, Mortensen (dánok)
FTC: Szikora – Kovacsicz, Pena 4, SZUCSÁNSZKI 4, Szamoránsky P., Zácsik 2, Schatzl 3. Csere: Tomasevics (kapus), Szekeres, Mészáros, Szekerczés 2 (2), Lukács 2, Cifra, Hornyák D. 1. Edző: Elek Gábor
GYŐRI ETO:
GRIMSBÖ – Orbán Adrienn, Sulland 3 (3), GROOT 5, LÖKE 6, AMORIM 6, KOVACSICS 4. Csere: Kiss É. (kapus), Broch 1, Hársfalvi 1, KNEDLÍKOVÁ 4, Görbicz 1 (1). Edző: Ambros Martín
Kiállítások:
10, ill. 4 perc
Hétméteresek:
2/2, ill. 4/4
Az eredmény alakulása. 4. perc:
2–2. 8. p.: 2–5. 14. p.: 5–6. 19. p.: 6–11. 25. p.: 8–16. 39. p.: 14–20. 45. p.: 14–24. 52. p.: 18–27
A visszavágót egy hét múlva rendezik Győrben.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
HCM Baia Mare (romániai)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 24–29 (10–17)
CSM Bucuresti (román)–Rosztov-Don (orosz) 26–25 (11–12)
Vardar Szkopje (macedón)–Larvik (norvég) 34–20 (16–9)
A párharcok győztesei jutnak be a május 7–8-i budapesti négyes döntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik