Női kézi BL: az FTC játékosai még épp időben kaptak észbe

Vágólapra másolva!
2019.04.06. 10:50
null
Elek Gábor is próbálta felrázni csapatát a BL-negyeddöntő előtt (Fotó: Koncz György, archív)
Nincsenek életük formájában az FTC-Rail Cargo Hungaria játékosai, de a vasárnapi, Rosztov-Don elleni női kézilabda Bajnokok Ligája-csata előtt épp idejében vetkőzik le az utóbbi hetek fásultságát.

Nerea Pena összecsapta a kezeit. „Gyerünk, gyerekek, gyerünk, kezdődik a fontos munka!” – adta ki az utasítást szinte hibátlan kiejtéssel az FTC spanyol légiósa és idei legeredményesebb gólszerzője pénteken kora délután. Valóban, ideje mindent beleadni, hiszen a zöld-fehéreknek már csak két edzésük maradt, hogy a lehető legjobb állapotba hozzák magukat az orosz Rosztov-Don elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő vasárnapi első felvonására.

DÁNIÁBA IS NYERNI MEGY A GYŐRI ETO

Az Odense BL-újoncként jutott el a Győri ETO elleni negyeddöntőig. Danyi Gábor együttese egyedüliként veretlen a mezőnyben, és Dániába is úgy utazott el, hogy ezt megőrizze.

Szeretjük, amikor egy hét áll a rendelkezésünkre a felkészülésre, mert akkor megvan mindenre az idő a konditól kezdve az egyéni képzésig” – mondta az indulás előtt a Győr csapatkapitánya, Görbicz Anita.

A két csapat első nemzetközi tétmeccsét játssza egymás ellen. Az Odenséből hiányozni fog a sérült Mette Tranborg, valamint az egyaránt szülés szabadságon levő Maja Jakobsen és Jessica Quintino.

Most dől a sorsunk, kiderül, hogy beérik-e a munka, amit eddig elvégeztünk. Bízom a csapatban, keményen dolgoztunk az egész szezonban. Nem lesz könnyű dolgunk, mert nagyon harcos csapattal találjuk magunkat szemben. De azért megyünk Dániába, hogy nyerjünk” – jelentette ki Crina Pintea, míg Danyi annyit tett hozzá, hogy két meccsben gondolkodnak, az első találkozón még semmi sem fog eldőlni.

Márpedig a lehető legjobb állapottól az utóbbi másfél hétben távol került az FTC, amely Debrecenben és Vácon is vért izzadt a kötelező győzelemért, és a Dunaújváros elleni hazai bajnokin is csak egy Fradi-mércével kimondottan gyalázatos első félidő után talált magára, vagyis van honnan előrelépnie. És bár a szerdai, váci fellépés után Elek Gábor edző egy napra inkább elküldte pihenni a játékosait, a pénteki, már a meccs helyszínén, Érden tartott tréning első perceiben is látszott, hogy az idény hajrájára eléggé kilúgozódott az elmúlt hónapokban vagy két szezonra való nehézséggel megküzdő társaság. „Főleg fejben fáradtunk el, de most nincs mese, össze kell szednünk magunkat vasárnapra” – közölte halkan, de határozottan az átlövő Klivinyi Kinga is. A többiek is visszafogottabbak voltak, mint korábban, amikor már az edzések komolyságát veszélyeztetően vásott lányokat alig lehetett kordában tartani.

Az érezhető tompaság azonban a játékosok elszántságát nem csorbította: hatalmas igyekezettel vetették magukat a feladatokba, csak éppen egy-egy ütemet késtek a passzok, kiesett a kezekből a labda, vagy épp a földbe gyökerező lábak nem engedelmeskedtek a fejeknek a kipattanóknál. De ahogy haladt előre az idő, élesedtek a gyakorlatok, keményedtek az ütközések, úgy kezdett el a megfelelő fordulatszámon pörögni a csapat. Mire a Rosztov támadóvariációi elleni védekezés került sorra, Elek Gábor szájából már a „Ne öld meg!” figyelmeztetés is elhangzott, nem minden alap nélkül: egy-egy karambol után Pais Péter gyúrónak kellett előkotornia a jeges borogatást a hűtőtáskából.

Szerencsére apróbb sebesüléseket leszámítva mindenki ép bőrrel megúszta a tréninget, így a keretből csak a deréksérülése után épp a visszatérés közelében lévő, de most még a pálya szélén, civilben és emiatt elég elveszetten tébláboló kapus, Bíró Blanka játéka kérdéses vasárnap. Ráadásul időnként azért azt is megmutatták a lányok, hogy bármennyire is elgyötörtek, képesek gyors, szellemes megoldásokra is: Pena, Kovacsics Anikó vagy Klujber Katrin is megvillant olykor, Háfra Noémi meg egy ízben három emberrel a nyakában tört be és szerzett gólt. „Még hármat elbírtál volna” – jegyezte is meg neki Elek, aki a nap végén kimondott elégedettséggel gyújtott cigarettára. Elvégre még az edzés előtt kisebb szózatot intézett lányaihoz arról, hogy a mindenkire – valahol érthetően – rátelepedő bágyadtságból csak összekapaszkodva lesznek képesek kirángatni egymást, és úgy tűnik, együttesének az utolsó pillanatban sikerült megráznia magát. Ami nem mindegy a szó legalább három értelmében bivalyerős oroszok elleni meccs előtt.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Április 5., péntek
CSM Bucuresti (román)–Metz (francia) 26–31 (11–14)
Április 7., vasárnap
14.30: FTC-Rail Cargo Hungaria–Rosztov-Don (orosz) – élőben az NSO-n!
16.50: Odense (dán)–Győri Audi ETO – élőben az NSO-n!
19.00: Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Vipers Kristiansand (norvég)

VISSZAVÁGÓK
Április 13., szombat
15.00:
Rosztov-Don–FTC-Rail Cargo Hungaria – élőben az NSO-n!
17.30:
Győri Audi ETO–Odense – élőben az NSO-n!
18.15: Vipers Kristiansand–Buducsnoszt Podgorica
20.00:
Metz–CSM Bucuresti

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik