Női kézi BL: a Vipers nagy tehetsége is a Győr célkeresztjében

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.11. 09:11
null
Henny Reistad Háfra Noémihez hasonlóan korosztályának egyik legnagyobb tehetsége (Fotó: Tumbász Hédi)
A Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának a Bajnokok Ligája elődöntőjében szombat délután a Vipers Kristiansand lesz az ellenfele (kezdés: 15.15, Tv: Sport1, élőben az NSO-n). A norvégok egyik kulcsembere a húszéves átlövő, Henny Reistad, aki korosztályának egyik legnagyobb tehetsége – ennek megfelelően az ETO már ki is vetette rá a hálóját, amit a norvég sajtóban némi összekacsintással el is ismertek a felek. 

Két héttel ezelőtt, a Ferencváros elleni bajnokin még a tavalyi, debreceni junior-világbajnokság egyik legjobb átlövője, Háfra Noémi ostromolta a Győri Audi ETO KC kapuját, míg szombat délután a másik fogja: a norvég Henny Reistad, a Vipers Kristiansand húszéves játékosa mosolyogva mesélt arról, hogyan készül élete első Bajnokok Ligája-elődöntőjére – ha minden igaz, leendő együttese ellen…

„Vegyes érzéseim vannak: egyelőre sokkal izgatottabb és lelkesebb vagyok, mint feszült, de ahogy közeledik az első mérkőzés, fog ez változni még – szerintem egyre idegesebb leszek. De a pályán majd úgyis elmúlik – jegyezte meg az általában bal oldalról vagy középről kapura törő átlövő, aki tavaly nyáron lett a Vipers játékosa. – Amikor ideszerződtem, csak arra számítottam, hogy lesz egy jó idényem egy erős csapatban, és sokat fejlődök. Arról, hogy a final fourban fogok játszani, álmodni sem mertem volna…”

Ezzel persze vannak még így néhányan a Vipers keretéből, hiszen a norvégok az előző kiírásban szerepeltek először a BL-ben, és különösebb csinnadratta nélkül ki is potyogtak a csoportkörben. Most viszont meg sem álltak a final fourig, az elődöntőben két tükörsima győzelemmel búcsúztatták a montenegrói Buducsnoszt Podgoricát.

„Ez az első négyes döntője a csapatunknak, szóval leginkább megpróbáljuk élvezni, miközben persze mindent beleadunk – mondta Reistad. – Biztos, hogy nagy élmény lesz ekkora csarnokban, ennyi ember előtt játszani. Alaposan felkészültünk a győriekből: a két középdöntős mérkőzésen élesben megtapasztalhattuk, mennyire erősek, szóval főleg a védekezésünket kell nagyon összekapnunk, ha azt akarjuk, hogy legyen keresnivalónk. A kapunkban Katrine Lunde rengeteget jelent, szóval ha tudunk segíteni neki előtte, akkor jó meccs lehet az elődöntőből.”

A csapatok a pénteki nyitó partin is kitettek magukért

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd
RÉG VOLT MÁR ILYEN A GYŐRNÉL

Ötödik BL négyes döntőjére készül Görbicz Anita, a Győri ETO kapitánya, aki ezek közül hármat meg is nyert, egy serlege pedig még a négyes döntő bevezetése előttről, a 2012–2013-as idényből való. Négy győzelmével a BL-örökranglista második helyén áll csapattársával, Eduarda Amorimmal együtt, és jó esélyük van arra, hogy ötödször is a dobogó tetejére álljanak a legrangosabb európai kupasorozatban.

„A létszám szempontjából ez az idény nagyon sikeres volt, ezáltal nyugodtabb is. Pláne, ha a tavalyival összehasonlítjuk, amely rengeteget kivett a játékosokból, nemcsak azért, mert nagyon sokat kellett dolgozni, hanem mert a sérülések miatt szinte végig kevesen voltunk – mondta Görbicz Anita. – Ez az évad viszont remekül alakult eddig, mert megúsztuk kevés sérülttel, és két célunkat már elértük, megnyertük a bajnokságot és a Magyar Kupát is. Úgyhogy két hete minden energiánkkal a Bajnokok Ligája négyes döntőjére tudunk koncentrálni. Rég volt már ilyen.”

A játékos szerint akármilyen tapasztalt, a final fourt nem lehet megszokni, hiszen az ember nem mindennap fut ki a pályára tízezer fanatikus szurkoló elé, ráadásul a női klubkézilabda csúcseseményén, amelyre csapattársaival egy egész éven át készült.

„Annyira felemelő, hogy egy sportoló átélheti ezt is. Nem lehet megunni, most is várakozással tölt el a hétvége. Talán nem annyira, mint mondjuk az első négyes döntő, hiszen nem izgulok annyira, de csak azért, mert tudom, mire számíthatok, milyen hangulat fogad” – fogalmazott az ETO csapat- kapitánya, aki szerint sok mindent le lehet szűrni a Vipers elleni két korábbi meccsükből, ami még akkor is hasznos, ha a szombati, elődöntős összecsapásuk egészen biztosan más lesz.

Lunde persze nemcsak a pályán jelent segítséget: négyszeres BL-győztesként és korábbi győriként mindent tud arról, hogyan is néz ki egy final four. „Főleg abban segít nekünk sokat, hogyan készüljünk fel arra, hogy két nap alatt két ilyen súlyú meccset játszunk, ráadásul félelmetes hangulatban. Én is az ő tapasztalatai alapján próbálok magam elé képzelni mindenféle szituációkat, hogy aztán amikor élesben is eljönnek, az már ne érjen váratlanul. Főleg azt próbálom magam elé vetíteni, hogy egy az egyben áttörök a győri falon és gólt szerzek…”

Reistad egyébként lassan hazajár Magyarországra, hiszen negyedévente üzembiztosan felbukkan valamelyik itteni csarnokban.

„Tavaly a junior-világbajnokságon, aztán ugye előbb a Ferencváros, majd a Győr ellen a Bajnokok Ligájában, és most ismét – tényleg nagyon ideszoktam – mosolygott. – De mindig szép helyeken járok, kedves emberek között, szóval szívesen jövök ide.”

És nem kizárt, hogy Henny Reistad jön még Magyarországra többször is, mert a norvég Tv2 úgy tudja, az ETO már a debreceni junior-vb-n ki is nézte magának az átlövőt: „Hatalmas tehetség, nagyon motivált is, szóval mindenképp rajta tartjuk a szemünket. Megvannak a vele kapcsolatos terveink” – árulta el Danyi Gábor, a győriek edzője, Reistad pedig annyit jegyzett meg, hogy mindig elismerésnek veszi, ha szóba kerül a neve más csapatoknál. „Nem sok konkrétumot tudok a Győr érdeklődéséről, persze voltak pletykák és beszélgetések, de ennél több nem. Most a Vipers játékosa vagyok, és egy darabig még az is leszek.”

Ez az „egy darabig” praktikusan két évet jelenthet, elvégre Reistad tavaly három esztendőre írt alá a Vipershez, vagyis ha hamarabb ki nem vásárolja az ETO, akkor 2021 nyarán költözhet Győrbe – véletlenül éppen akkor, amikor a magyar bajnok (egyik) aktuális átlövőklasszisa, Eduarda Amorim befejezni tervezi a pályafutását…

Ettől a győri játékostól tartanak a leginkább a Vipersnél

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA)
DÖNTŐ – MÁJUS 12.
Vezeti: Joanna Brehmer, Agnieszka Skowronek (lengyelek) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 12.
Vezeti: Maike Merz, Tanja Schilha (németek) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 11.
Vipers Kristiansand (norvég)–Győri Audi ETO KC
Vezeti: Viktorija Alpaidze, Tatjana Berezkina (oroszok)
15.15 (Tv: Sport1)
Metz Handball (francia)–Rosztov-Don (orosz)
Vezeti:
Kursad Erdogan, Ibrahim Özdeniz (törökök)
18.00 (Tv: Sport1)

A BL-IDÉNY ÁLOMCSAPATA
Kapus:
Katrine Lunde (norvég, Vipers Kristiansand) – 6206 szavazat
Jobbszélső: Jovanka Radicsevics (montenegrói, CSM Bucuresti) – 8017
Jobbátlövő: Anna Vjahireva (orosz, Rosztov-Don) – 7568
Irányító: Stine Oftedal (norvég, Győri Audi ETO KC) – 7667
Beálló: Crina Pintea (román, Győri Audi ETO KC) – 9121
Balátlövő: Anne Mette Hansen (dán, Győri Audi ETO KC) – 10 787
Balszélső: Manon Houette (francia, Metz Handball) – 8693
Védő: Eduarda Amorim (brazil, Győri Audi ETO KC) – 9936
Legjobb fiatal játékos: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria) – 6706
Edző: Emmanuel Mayonnade (francia, Metz Handball) – 5816

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik