Női kézi BL: Martín szerint egy kis csodára is szükségük lesz Budapesten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.09. 09:28
null
Ambros Martín ezúttal a Rosztovval célozza meg a BL-győzelmet (Fotó: Rosztov-Don)
Hat év alatt négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját a Győri ETO női kézilabdacsapatával, az idén viszont már az orosz Rosztov-Donnal jutott el a budapesti négyes döntőig. Ambros Martín csapatával már az elmúlt hétvégén Magyarországra érkezett, ám ennek inkább logisztikai okai voltak. Az 51 éves spanyol szakember szerint valami különlegesre, „egy kis csodára” is szükségük lesz a final fouron a nagy eredmény eléréséhez.

Mint beszámoltunk róla, a final fouron szereplő külföldi csapatok közül elsőként a Rosztov-Don érkezett meg hazánkba, még az előző hét végén, hogy aztán néhány napig a Balatonnál készüljön fel a négyes döntőre. A korai utazásnak azonban inkább logisztikai okai voltak:

„Több szabadnap is van májusban Oroszországban, és sokan megtehetik, hogy ilyenkor külföldre utaznak egy kis vakációra, így egyszerűen nem tudtunk elég jegyet venni a számunkra kívánatos időpontban. Azt nem akartuk, hogy a csapat éjjel utazzon, mert azzal az egész menetrendünket felborítottuk volna, ezért aztán úgy döntöttünk, hogy néhány nappal korábban Magyarországra utazunk. De szó sincs arról, hogy bujkálnánk, vagy valami rejtegetnivalónk lenne” – mondta Ambros Martín a handballfast.com-nak adott interjújában. A spanyol szakember hozzátette, Balatonblogláron, a NEKA-nál ideális körülmények között készülhetnek, a Győri ETO-val is gyakran választotta ezt a helyet az edzésekhez.

Az elődöntők sorrendjére vonatkozó kérdést elegánsan elhárította, hiszen amíg a Győr edzője volt, haszonélvezője lehetett annak, hogy rendre a hazai csapat játszhatta a korábbi mérkőzést, így aztán több ideje maradt a pihenésre a másnapi helyosztóig, márpedig egy ilyen feszített programban néhány óra is sokat tud számítani.

VJAHIREVA TÍZES SKÁLÁN HETEST ADNA MAGÁNAK

Sokakat meglepett, amikor a Rosztov talán legnagyobb sztárja, Anna Vjahireva visszatért a pályára az FTC elleni negyeddöntő visszavágóján. A világklasszis jobbátlövő sem számított ilyen korai bevetésre: „Az orvosok nem támogatták az ötletet, de nem is tiltották meg. Kockázatos volt, eredetileg azt hittem, hogy hatvan percig a padon fogok ülni.”

Amikor az elutazás előtt a formájáról kérdezte az EHF honlapja, egyetértett edzőjével abban, hogy még nincs a legjobb állapotban. „Tízes skálán hetest adnék magamnak. De még van egy kis időm, és dolgozom rajta.”

A válogatottal nyert már olimpiát, a Rosztovval pedig EHF-kupát, de a BL-cím még hiányzik a gyűjteményéből. A csapat ott volt már a tavalyi final fourban is, de végül csak a negyedik helyen zárt. „Nem változtunk olyan sokat, viszont tapasztaltabbak lettünk. És új edzőnk is van: Ambros Martín. Nagyon ért ahhoz, hogyan motiváljon minket és erősítse az önbizalmunkat. Tudja, mi kell a BL-győzelemhez, ezért szerintem jó esélyünk van vele a végső sikerre.”

Ami legnagyobb gondot okozza, hogyan oldja meg a Ferencváros elleni negyeddöntőben súlyos térdsérülést szenvedő beálló, Majja Petrova helyettesítését.

„Ez egy valós probléma, mint ahogy Marina Szudakova betegsége is. Több opciót is kipróbáltunk az edzéseken, de tényleg nagy veszteség egy olyan játékos hiánya, aki beállóban és védekezésben is klasszis, de a legtapasztaltabb szélsőm kiesése sem jött jókor. Beállóban Anna Szeny bevetése a legkézenfekvőbb, hiszen már van tapasztalata ebben a pozícióban, de egy edzőnek az is a feladata, hogy arányosan ossza el a terhelést. Nem szabad, hogy kifulladjanak a kulcsjátékosok a meccs döntő szakaszára, ezért egyértelmű, hogy Makejevának és Szenynek is szüksége van a pihenőre, mert ők a védelem közepén is fontos szerepet töltenek be.”

Az említetteken kívül a brazil irányító Ana Paula Rodrigues sincs még tökéletes állapotban, miután Achilles-ín-szakadás miatt (amit éppen a tavalyi final fouron szedett össze) szinte a teljes idényt kihagyta. „Nem szeretnék nyomást helyezni egy olyan játékosra, aki még nincs tökéletes állapotban. Két műtétet követően majdnem az egész évet kihagyta. Egy final four esetében inkább olyanokat részesítek előnyben, akik végig velünk edzettek, és fizikailag is rendben vannak. Lehet, hogy pályára fog kerülni, de csak rövid időszakokra.”

A világklasszis jobbátlövő, Anna Vjahireva is könyöksérülésből tért vissza a közelmúltban, az esetében azonban már az FTC ellen is láthattunk, hogy rövid idő alatt is mennyit hozzá tud tenni a Rosztov játékához: „Még nincs a legjobb formában, de ami jó hír, hogy már egészséges, és készen áll a játékra. Nemcsak a góljai miatt fontos a számunkra, hanem mert magára vonja az ellenfelek figyelmét.”

Martín az európai szövetség (EHF) honlapjának is nyilatkozott, s elmondta, mindenki örömmel fogadta Oroszországban, így hamar beilleszkedett. „Mint minden szerelem esetében, az első, fantasztikus hetek után egyre jobban megismeritek egymást, és ez nagyon fontos időszak. Keményen kell dolgozni azért, hogy sikeres és hosszan tartó kapcsolat legyen belőle. És nem a győzelmek, hanem a vereségek mutatják meg a gyenge pontokat, amin javítani kell.”

A final fourra visszatérve kijelentette, minden azon múlik, melyik csapat lesz képes a legjobb játékra ezen a két napon. Valami különlegesre, extrára, egy kis csodára lesz szükségünk Budapesten, és a jó pillanatban kell rátalálnunk. Mindennek stimmelnie kell a sikerhez!”

A Rosztov az idénybeli 14 BL-meccséből 11-et nyert meg, az elődöntős ellenfelétől, a Metztől kétszer is kikapott, így itt az ideje a visszavágásnak. „A Metz keretéből nyolcan is ott voltak az Eb-győztes francia válogatottban, ez segített nekik, hogy a középdöntőben önbizalomtól duzzadva játszanak. Remélhetőleg megtanultuk a leckét ezekből a meccsekből, és megtaláljuk a módját, hogyan nyerhetünk. Nem lesz egyszerű, de a saját erőnkkel is tisztában vagyunk.”

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA)
DÖNTŐ – MÁJUS 12.
Vezeti: Joanna Brehmer, Agnieszka Skowronek (lengyelek) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 12.
Vezeti: Maike Merz, Tanja Schilha (németek) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 11.
Vipers Kristiansand (norvég)–Győri Audi ETO KC
Vezeti: Viktorija Alpaidze, Tatjana Berezkina (oroszok)
15.15 (Tv: Sport1)
Metz Handball (francia)–Rosztov-Don (orosz)
Vezeti:
Kursad Erdogan, Ibrahim Özdeniz (törökök)
18.00 (Tv: Sport1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik