Női kézi BL: A szokásosnál is többet készültem a meccsre – Elek Gábor

Vágólapra másolva!
2018.02.04. 12:07
null
Elek Gábor igazán alapos videoanyaggal készült a játékosainak (<strong>Fotó</strong>: Az FTC <a href="https://www.instagram.com/ftc_kezilabda/?hl=hu">Instagram-oldala</a>)
Késő délután, 17 órától olyan ellenfél otthonában lép pályára a Ferencváros női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájában, amelynek jószerével nincs gyenge pontja, de a zöld-fehérek tudják, mi kell Metzben a győzelemhez.

Vasárnapra, mondhatni, az utolsó akadály is elhárult az FTC sikeres és eredményes BL-szereplése elől: működött a kivetítő és sikerült optimális körülmények között megtartani a délelőtti videózást – leszámítva talán a lila székeket a csapatszálloda konferenciatermében, amely szín definíció szerint irritál minden igaz ferencvárosi tomport, ugyebár.

TAVALY SIKERÜLT

A Ferencváros védelmének oszlopa, Szekeres Klára is úgy érzi, együttese készen áll a délutáni találkozóra.

A Metz hasonló erőt képviselő csapat, mint a miénk, de tavaly is sikerült legyőznünk – utalt a védő arra, hogy egy évvel ezelőtt, ugyancsak a BL középdöntőjében az FTC 28–25-re nyert Franciaországban, méghozzá elsősorban remek második félidei játékának köszönhetően. – Szerintem jó formában vagyunk, a januári sűrű bajnoki időszak alatt sikerült lendületbe jönnünk, ráadásul voltak valamivel könnyebb meccseink, és olyanok is, amelyeken jobban meg kellett küzdenünk a sikerért – így volt a legjobb. Úgy érzem, készen állunk.”

Ennél nagyobb kellemetlenség azonban nem maradt a meccsnapra, márpedig ez fontos, mert 17 órától a francia Metz otthonában lép pályára a Ferencváros a BL-középdöntő második fordulójában (a mérkőzést élőben követhetik a Nemzeti Sport Online-on), és nemcsak holmi átlagos nyerhető-veszíthető találkozón, hanem olyanon, amelyik sorsdöntő kihatással lehet a sorozat áprilisi (álmodozó kedvű fradisták kedvéért akár a májusi…) szakaszára is.

Még a szokásosnál is többet készültem erre a meccsre – mondta ennek megfelelően Elek Gábor, a ferencvárosiak vezetőedzője, és valóban, a videózás végere azon sem lepődtünk volna meg, ha arról is van négy-öt alaposan kiválogatott felvétele, hogy Ana Gros, a franciák szlovén átlövője melyik kezével teszi a kockacukrot a kávéba reggel, és hogy a Fradi-védelem mely tagjainak harmonikus együttmozgásával lehet megakadályozni, hogy túlédesítse. – A Metz a legerősebb ellenfelünk a középdöntőben, és ha sikerül győznünk az otthonában, azzal nagyon nagyot lépnénk afelé, hogy második helyen végezzünk a csoportunkban, és a másik csoport harmadik helyezettjével játsszunk a negyeddöntőben, vagyis jó eséllyel elkerüljük a Bukarestet és a Győrt. Ha oda-vissza sikerül megvernünk a franciákat és a német Bietigheimet, akkor még az is beleférhet, hogy kikapunk Podgoricában, ahol nem egyszerű nyerni. Ha viszont győz a Metz, azzal ők veszik a kezükbe a sorsukat.”

Márpedig a Metz, amely jelenleg épp úgy 6 ponttal áll a középdöntő 2. csoportjában, mint az FTC, nemcsak képes lehet otthon nyerni, hanem szokása is: a BL őszi csoportkörében a norvég Vipers Kristiansandot nyolc, a német Bietigheimet hat, a montenegrói Buducsnoszt Podgoricát négy góllal verte meg.

Remekül összerakott csapat, amely nagyon alaposan begyakorolt játékokat játszik, és nincs különösebb gyenge pontja – foglalta össze az ellenféllel kapcsolatos lényegi tudnivalókat Elek Gábor. – A belső posztokon Grace Zaadi, a német Xenia Smits és a szlovén Ana Gros egyaránt rendkívül veszélyes, ha jó napot fog ki, ha pedig mindhármuknak kijön a lépés, akkor nagyon nehéz legyőzni a franciákat. Manon Houette szerintem a franciák jobbik balszélsője volt a világbajnokságon, a jobb szélen Jurswailly Luciano holland válogatott, s a kapuban a montenegrói Marina Rajcsicsot nagyon nehéz megingatni. Beatrice Edwige itt is védőspecialista, mint a francia válogatottban, és pont ugyanolyan jó is. A Metz fiataljai tehetségesek és kiváló fizikai adottságokkal rendelkeznek. És remekül felkészített csapat is, amelyik pontosan tudja, mit akar.”

Szerencsére azonban a Fradi is elég pontosan tudja, mit akar, és azt is, mire van szükség a győzelemhez. A szombat esti edzésen ennek megfelelően olyan tempót diktált a társaság, hogy már az edzőnek kellett visszafognia a játékosait, de közben látszott az is, hogy a csapat egyáltalán nem feszült vagy ideges a meccs előtt, legalábbis feszült vagy ideges csapatok tagjai talán ritkábban fakadnak nótára hazafelé a koncentráltan és magas színvonalon végigmelózott edzés után.

Korai keléssel, utazással is nagy odafigyeléssel végzett, hajtós edzésünk volt, a csapat felszabadult, jókedvű – ezek mind jó jelek – mondta Elek Gábor. – De nagyon fontos lesz mindezt megtartani a mérkőzésre is, mert nagyon nehéz meccsre számítok: közhely, de itt tényleg minden labdának, minden kipattanónak, minden belőtt vagy kihagyott ziccernek jelentősége lesz.”

NŐI KÉZILABDA BL
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
II. CSOPORT
17.00:
Metz (francia)–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: Sport1)
17.00: Bietigheim (francia)–Vardar Szkopje (macedón)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Vardar Szkopje (macedón) 5 5 150–124 +26 10
2. FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 5 3 2 150–139 +11 6
3. Buducsnoszt (montenegrói) 6 3 3 154–151 +3 6
4. Metz Handball (francia) 5 3 2 125–122 +3 6
5. Bietigheim (német) 5 1 4 124–138 –14 2
6. Thüringer HC (német) 6 1 5 141–170 –29 2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik