Női kézi BL: a „barbárok” sokadszor voltak hűek becenevükhöz - visszhang

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.05. 15:02
null
Akárcsak az aréna széke, a montenegrói szurkolók vandál viselkedésének híre is messze szállt (Fotó: Szabó Miklós)
A Győri Audi ETO KC magasztalása mellett elsősorban a Buducsnoszt Podgorica szurkolóinak viselkedése az, ami megjelenik a nemzetközi sajtóban a női kézilabda Bajnokok Ligája első final fourjának budapesti döntőjéről. Nincs olyan oldal, amely ne emelné ki Görbicz Anita és Katrine Lunde zsenialitását, de a szakportáloktól Ambros Martín is sok dicséretet kap.

 

Lássuk először is, mi a „legyőzött fél” véleménye a fináléról! Az egyik vezető montenegrói médium, a Vijeszti Online „A Győr érinthetetlen, a Buducsnoszt második Európában” címmel közölte tudósítását a Bajnokok Ligája döntőjéről, amelyben azt írják, hogy „Ambros Martín álomcsapata az utolsó ellenféllel szemben is megérdemelten váltotta valóra abszolút esélyét a Papp László Budapest Sportarénában.” A tudósító szerint gyakorlatilag a mérkőzés elején lehetetlen helyzetbe került a Buducsnoszt, amikor elhúzott az ETO, a meccs hajrájában – kettős emberhátrányól – pedig végképp megtörte ellenfele ellenállását a címvédő. A montenegrói oldal szerint a győriek elöl és hátul is domináltak, a Buducsnoszt támadójátékát pedig jól jellemzi, hogy az 57. percben, kettős előnyből lőtt először kapura szélről – és Radmila Petrovics lövése sem volt sikeres.

A Vijeszti tudósítója szerint a Vardar elleni meccs egyszerűen túl sokat kivett a podgoricaiakból, hogy rövid kispadjukkal versenyképesek legyenek az ETO-val, ráadásul a meccs elején hosszabb időre elveszítette védekezésének oszlopát, Szuzana Lazovicsot. A szakíró nem hallgatja el a lelátón történteket sem, kiemelve: a „barbárok” sokadszor voltak hűek becenevükhöz, és nemcsak provokálták a hazai nézők egy részét és a rendezőket, de székeket is dobáltak, viszont a rendőrök gyorsan rendet teremtettek. A tudósító hozzáteszi: „A Buducsnosztra újabb büntetés vár. De ezek a »szurkolók« meg is érdemlik.”

A Pobjeda című lap internetes kiadása rövidebben írt a meccsről, amelyről azt írják, hogy a magyar csapat elégtételt vett a 2012-es döntőért, amikor az oda-vissza vágós rendszerben jobbnak bizonyult a Buducsnoszt. A lap külön cikkben idézi Katarina Bulatovicsot, a győriek montenegrói átlövőjét, aki elmondta, hogy ez a legszebb búcsú Győrtől.

„Gratulálok a Buducsnosztnak, fiatal csapat, amely a jövőben még sokat bizonyíthat. Kemény meccset vártunk, a Buducsnoszté a legjobb védelem, és tudtuk, hogy csak jó védekezéssel vehetjük fel a versenyt. Nagyszerű támogatást kaptunk a kapusunktól, Katrinétől, de mindent együtt értünk el” – mondta Bulatovics, aki az újságíró kérdésére hozzátette: reméli, jövőre meglesz a negyedik BL-győzelme is, immár a montenegróiakkal.

Az európai szövetség honlapja, az eurohandball.com „A veretlen Győr megtartotta a trófeát” címmel számol be a meccsről, és kihangsúlyozza, hogy az ETO a BL 21 éves történetében a Hypo, a Slagelse és a Viborg után mindössze a negyedik csapat, amely meg tudta védeni a címét. A lelátón történtekről az EHF szokás szerint nem tesz említést.

A női kézilabdában számottevő érdekeltséggel rendelkező országok médiumai is beszámolnak kisebb-nagyobb terjedelemben a BL végjátékáról. A ProSport „Igazi királynők. A Győr sorozatban második alkalommal nyert a Bajnokok Ligájában. Neagu egyedül képtelen volt megállítani Európa legerősebb csapatát” felütéssel és természetesen román szemszögből számol be a meccsről. A cikkíró azzal kezdi: a Győr végleg elfelejtheti negatív európai kupadöntős szériáját. A ProSport Neaguról leírja: hét gólt szerzett és négy gólpasszt adott – mindegyiket Dragana Cvijicsnek –, és az egyetlen volt a Buducsnosztból, aki állandó veszélyt jelentett. A román lap szakírója szerint a Győri ETO az elmúlt évek legerősebb csapata a világ valaha volt egyik legjobb irányítójával, Görbicz Anitával, egyik legjobb kapusával, Katrine Lundével, egyik legjobb beállójával, Heidi Lökével és Ambros Martín edzővel, aki rendre képes volt lendíteni csapatán a kulcsmomentumokban.

JÁTÉKOSOK A LEGTÖBB BL-GYŐZELEMMEL
6 győzelem: Ausra Fridrikas (osztrák), Bojana Popovics (montenegrói)
5 győzelem: Rima Sypkus (osztrák), Tanja Dshandshagava (osztrák)
4 győzelem: Katrine Lunde (norvég)
3 győzelem: Csao Zsaj (kínai), Cristina Varzaru (román), Grit Jurack (német), Lene Lund-Nielsen (dán), Rikke Skov (dán), Louise Bager-Nörgaard (dán), Iris Morhammer (osztrák), Stanca Bozovic (osztrák), Mette Melgaard (dán), Anja Freser (szlovén), Luminita Hutuipan-Dinu (román), Cecilie Leganger (norvég), Maja Szavics (montenegrói), Heidi Löke (norvég), Katarina Bulatovics (montenegrói)

A norvég lapok címoldalait az ittasan, Audi A7-esével balesetet okozó olimpiai bajnok sífutó, Petter Northug balesete uralja, ám a női kézi BL döntőjéről is találni rövidebb írásokat. Az Aftenposten „Az uralkodó Győr nyerte ismét a Bajnokok Ligáját” című anyagában a zöld-fehérek erőfölényéről ír, a vg.no Lökét és Lundét emeli ki, utóbbit a világ legjobbjának nevezi csapattársa. Leírják, hogy Lunde újabb BL-győzelmével túltett nagy elődjén, Cecilie Legangeren, aki három BL-győzelmet aratott (Slagelse, 2005, 2007; Larvik 2011), míg Lunde már négynél jár (Viborg, 2009, 2010; Győri ETO, 2013, 2014).

A Bergens Tidende a siker kapcsán megszólaltaja Gunnar Pettersent, a Vag Vipers edzőjét, aki reményét fejezte ki, hogy Lundére – akinek a testvérét, Kristinét edzheti a klubcsapatánál – mihamarabb rájön a honvágy, és ha hazaköltözik, a Vipershez kötelezi el magát. A szakember érdekes választ adott arra, mi kell hozzá, hogy norvég csapat is ott legyen legközelebb a final fouron. „Nemcsak pénzügyileg, de fizikailag is erősítenünk kell, mert ebben van lemaradás. A Larviknak ugyanakkor a legjobb norvégokkal és a két rutinos kapussal, Rantalával és Legangerrel – mert ők abszolút szükségesek – megvan a lehetősége erre” – mondta Pettersen.

A dán Tv2 internetes oldala részletesen is ír a lelátói balhéról, és közölnek egy felvételt is, amelyen látszik, hogy miként zuhant mintegy 10 métert a súlyos sérülése miatt kórházba szállított montenegrói szurkoló. A felvételen az is látszik, hogy sérülése nem a rendőri beavatkozás következménye. Az oldalnak nyilatkozott Camilla Dalby, a Budcsnoszt dán játékosa: „Sosem vicces, amikor verekedés és balhé van a lelátón, de sok rendező volt, akik megakadályozták a rendbontást, és a meccs folytatódhatott – mondta meccsen öt gólt szerző kézis. – Nem tudom, pontosan mi történt, de a családom is itt volt, és ők egy véres fejű embert láttak, miközben megvadultak a szurkolók. Csalódottak vagyunk, de ma a Győr jobb volt.”

„Mint egy születőben lévő királyság. A Győr boldoggá varázsolta a nagyszerű budapesti arénát és tízezer szurkolóját vasárnap délután, dominált a riválisa, a Buducsnoszt Podgorica elleni döntőn” – kezdi beszámolóját a francia L’Équipe, amely Raphaëlle Tervelen keresztül „fényezi” – joggal – Ambros Martínt.

A handball-world.com szakportál úgy látta, hogy Lunde és a védelem teljesítménye döntötte el a csatát, a Buducsnoszt pedig nem tudta kompenzálni, hogy az eltiltása után visszatérő Milena Knezsevics képtelen volt kiemelkedőt nyújtani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik