PAPP BÁLINT 2019.08.01 10:17 Frissítve: 2019.08.01 11:15

Női kézi: az új beálló mentalitása még Győrben is unikumnak számít

A Győri Audi ETO új szerzeményei közül Faluvégi Dorottyáé a jövő, a két francia sztár, Estelle Nze Minko és Béatrice Edwige érkezésével pedig még sokoldalúbb és masszívabb lehet a BL-címvédő játéka.

 

Béatrice Edwige (balra) munkához való hozzáállása példaértékű (Fotó: Török Attila)

Az egyhetes balatonboglári és a horvátországi edzőtábor között néhány napig hazai környezetben folytatja a felkészülést a bajnoki, Magyar Kupa- és Bajnokok Ligája-címvédő Győri ETO női kézilabdacsapata, amely kedden nyílt edzésre várta szurkolóit. A drukkerek május 17., az utolsó bajnoki mérkőzés után találkozhattak újra kedvenceikkel, így az új játékosokkal is, köztük a Ferencvárostól szerződtetett Faluvégi Dorottyával.

 RAJT RANGADÓKKAL

Hivatalossá váltak a női bajnokság első fordulójának játéknapjai. A 2019–2020-as idény augusztus 29-én, csütörtökön az újonc Szent István SE Debrecen elleni monori meccsével rajtol (Monor lesz a SZISE hazai pályája), a Győr szeptember 1-jén fogadja a legutóbbi bronzérmes, EHF-kupa-címvédő Siófokot, míg az FTC rangadóval kezd Érden.

NŐI K&H LIGA, 1. FORDULÓ
Augusztus 29. Szent István SE–DVSC, 18. Augusztus 30. Kisvárda–Szombathely, 18. Alba Fehérvár–Mosonmagyaróvár, 18.30.
Augusztus 31.
Érd–FTC, 18. Békéscsaba–Dunaújváros, 18., Vác–MTK, 18.
Szeptember 1.
Győr–Siófok, 18

Nagyon vártam, hogy elkezdjük a munkát – mondta a 21 éves, junior-világbajnok, hétszeres felnőttválogatott jobbszélső. – Azt hittem, szokatlanabb lesz, de tényleg annyira természetes és jó érzés belépni a győri öltözőbe, ennyi sztár közé... Angolul folyik a kommunikáció, de a napokban már felvetődött, hogy nyitott lennék-e néhány norvég szóra, kifejezésre, mondtam, hogy persze – tanítgatjuk egymást. Sűrű és kemény lesz a jövő heti, horvátországi edzőtáborozás és már a felkészülési meccsek is jönnek szép sorban. Természetes izgalom van bennem.”

A jobbszélső maga is kíváncsian várja, mennyivel kell nagyobb tempóra kapcsolnia az új csapatában.

A játékunk gyorsabb lesz, mint amihez hozzászoktam, de igyekszem nem stresszelni azon, hogy BL-győztes csapatba kerültem, világsztárok közé – folytatta Faluvégi. – Inkább azt fogalmaztam meg magamban, hogy várom az átadást, és be kell lőnöm a labdát a szélről, és igyekeznem kell a saját feladatomra koncentrálni. Szeretnék továbbfejlődni, még, ha ez kis lépéseket is jelent az első időszakban. Próbálom megtalálni a helyem, és minél magabiztosabbá, kitartóbbá válni, nem megriadni a hibáimtól – mert hibák mindig lesznek.”

Faluvégi Dorottya szerint szinte természetes volt belépni a győri öltözőbe
 MÉG MEGMOSOLYOGJÁK, HA MAGYARUL SZÓLAL MEG

Béatrice EDWIGE, a Győr beállója: „Mindenki nagyon kedvesen fogadott, és minél többet vagyok a pályán az új társakkal, úgy megy egyre jobban a közös munka. Izgatottan várom már az új idényt – mindent szeretnék megnyerni az ETO-val. Győr tökéletesen megfelel nekem, kisváros, bárhová könnyen és gyorsan el tudok jutni autóval, a centrumba is, folyók is vannak, szóval tényleg nagyon tetszik. Igyekszem már néha a magyar nyelvvel próbálkozni – egyelőre még sokakat megmosolyogtatok, ha megszólalok magyarul, de nem baj.”

A győriek edzője, Danyi Gábor elárulta, nagy kedvvel és pozitívan vágtak bele a felkészülésbe. Faluvégivel kapcsolatban kiemelte: nem kérdés, hogy a fiatal tehetségé a jövő. A tréner a két francia világ- és Európa-bajnok szerzemény, Estelle Nze Minko és Béatrice Edwige kapcsán leszögezte: nem vitás, a holland Cornelia Groot személyében a világ egyik legjobb irányítója távozott, Nze Minko viszont másfajta kézilabdát játszik, más típusú karmester, akivel tovább színesedik a repertoár. A francia Metztől érkező Edwige szerződtetése pedig régóta Danyi tervei között szerepelt.

A munkához és a játékhoz való viszonyulása példaértékű – mondta Edwige-ről Danyi. – Ez a fajta mentalitás még Győrben is unikumnak számít, az első futótesztet, például, rögtön megnyerte, ami nem könnyű ebben a keretben... Nem kérdez semmit, jön edzésre, csinálja a dolgát és minden feladatban igyekszik elöl lenni. Védekezésben kulcsszerep hárul majd rá, hatosfalas és nyitott védelemben is fontos feladatokat szánok neki, miközben poszttársát, Kari Brattsetet is tehermentesítheti.”

 NZE MINKO MÉG JOBB JÁTÉKOSSÁ VÁLNA GYŐRBEN

Sok csapattársa szerint a győri a legjobb női klub jelenleg. Egyetért ezzel?
– Abszolút – válaszolta Estelle Nze Minko, a Győr irányítója. – Az ETO nyerte a legutóbbi három Bajnokok Ligáját, egyértelműen a világ legerősebb női klubcsapata, itt játszanak a világ legjobb játékosai, ezzel mindenki tisztában van.

Milyen célokkal igazolt ide?
– A személyes ambícióim megegyeznek a csapatéival, szeretnék mindent, a bajnokságot, a Magyar Kupát és a BL-t is megnyerni a következő idényben, és közben folyamatosan fejlődni. A Győr olyan klub, amelynek nem lehet nemet mondani. Biztos vagyok benne, hogy itt még jobb játékos válhat belőlem.

A magyar bajnokság korántsem ismeretlen önnek, hiszen ezelőtt három évig Siófokon játszott. Milyen NB I-es idényre számít?
– Érdekes és nagy kihívás a magyar bajnokságban játszani, sokszor olyan formát kell, hogy mutass, mintha nemzetközi kupameccset vívnál. Kiegyenlített a mezőny, kemény ellenfelekkel, bárki meglepetést szerezhet, így nincs egyszerű dolgod, ha minden meccsedet meg akarod nyerni.

A Bajnokok Ligájában ki állíthatja meg a Győrt?
– Erre most még nehéz választ adni, messze van még az októberi BL-rajt, más csapatok is nagy munkában vannak. Biztos, hogy nem elég nagy nevekkel kiállni, fontos, ki, hogyan tudja összecsiszolni a csapatát, a játékát. A BL-ben nincs könnyű meccs, gyors a tempó, mindenki száz százalékot akar kihozni magából, mert minden megszerezhető pont számít.

 

2020.05.29 20:51:29

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha a szerződések rendben voltak jogilag, nehezen értelmezhetők az indulatok.

2020.05.25 19:44:09

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az utóbbi időben alig-alig lőhetett gólt, mégis rajongtak érte a szurkolók. A veszprémi gladiátor a veszélyhelyzet alatt is tanult magyarul.

2020.05.14 10:22:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

Emily Bölköt szenvedélyről, fiatalon megtapasztalt elvárásokról és a Fradinál rá váró kihívásokról is kérdeztük.

2020.05.10 20:06:04

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodtan okoskodhatok, míg az elnöknek és a szervezetének okosnak kell lennie.

2020.05.08 07:53:53

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, ROSKA EMESE BOGLÁRKA

INTERJÚ. A győri kézisek szerény zsenije gyerekként jókislány-típus volt, és még most is zavarba jön, ha a képességeit méltatják.