Női kézi: az érdi stáb reagált a klubtól távozó Signaté szavaira

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.24. 17:09
null
Szabó Edina reagált a klubtól távozó Mariama Signaté szavaira (Fotó: Földi Imre)
Az Érd női kézilabdacsapatának stábja reagált a klubtól távozó kétszeres világbajnoki ezüstérmes balátlövő, Mariama Signaté szombati, Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatára, melyben a játékos a távozásának körülményeit ecsetelte.

 

Mint néhány napja megírtuk, Mariama Signaté lapunknak úgy nyilatkozott, nem tudja, miért kellett mennie Érdről, hozzátéve, nem ő döntött a távozás mellett. Az érdiek stábja, azaz Szabó Edina és Rácz Marianne a kizárólag a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében írt a történet hátteréről.

Tények – csak a játékoson múlott.

Minden játékosunk elvégezte a nyári szünetre megadott egyéni programot. Mariama Signaté az orvosi kezelése miatt felmentést kapott alóla. A júliusi és augusztusi felkészülés alatt különböző okok és sérülések miatt gyakorlatilag nem vett részt a közös edzésprogramban. Nyilvánvalóan és érthetően, ezek után nem tudott a szezon kezdésre a megfelelő erőnléti és technikai szintre eljutni. Az edzések hiányában ez a folyamat előre látható volt a szakmai stáb számára, ezért folyamatosan jeleztük neki, hogy ez az út nem jó sem neki, sem a csapatnak.

Mariama Signaté a nyári időszak alatt többször kommunikálta az elégedetlenségét a klub által biztosított orvosi, gyógytornászi, gyúrói feltételekről, a csapatot alkotó stábról, játékosokról. Felajánlottuk neki, hogy folytassa a karrierjét olyan helyen, ahol jól érzi magát. A klub vállalta, hogy anyagilag is támogatja ezt a lehetőséget. A fogadó klub várta őt Franciaországban.

Mariama Signaté ezt a segítséget visszautasította, és az érdi folytatás mellett döntött. Ezt a döntést a klub és az edzők elfogadták. Tájékoztattuk, hogy a játékengedélyét a klub nem váltja ki 5 millió forintért sportorvosi engedély nélkül, amíg nincsen versenyképes állapotban.

Első lépésben az orvosi stábunkkal egyeztetve a Teljesítmény-diagnosztikai Laboratóriumban (OSEI) a magyar felnőtt- és utánpótlás-válogatott játékosokra kialakított tesztsorozatot végzett el Mariama Signaté. Szerettünk volna objektív, szakmailag megkérdőjelezhetetlen véleményt kapni a játékos állapotáról. Signaté eredményei egyértelműenazt mutatták, hogy versenysportolásra nem alkalmas, többek között az aerob kapacitása a minimálisan elvárható szintet sem éri el.

Közben a csapat számára elindult az NB I-es bajnokság. Mariama Signaté részére a vezetőedző egyénre szabott erőnléti programot állított össze. A programot egyéni képzések a felnőttcsapat szakmai stábjával és az utánpótláscsapatokkal végzett kollektív edzések egészítették ki.

A Normafánál az első alkalommal a játékos az erőnléti edzéseken kötelező pulzusórát viselte, amivel objektíven mérhető és ellenőrizhető az edzésen elvégzett munka mennyisége és intenzitása. A második szabadtéri edzésre a játékos késve, pulzusóra nélkül érkezett. Erről az edzésről szintén GPS/pulzusórával rögzített adatok állnak a rendelkezésünkre. A kondicionális edzéseket az F&M Fitness világszínvonalúan felszerelt termében végezte a játékos a klub költségén, orvosi felügyelet mellett. Ebben a teremben több játékosunk végez folyamatosan önálló kiegészítő, illetve gyógytornát az edzések mellett.

A felzárkóztató program első hetének 4. napján a játékos nem jelent meg az egyéni képzésen az Arénában, majd másnap szintén nem vett részt a programban szereplő edzésen, viszont beadta a rendkívüli felmondását. A klub és a szakmai stáb addig és utána is betartotta a szerződést. Mariama Signaté munkafeltételei biztosítottak voltak, minden járandóságát megkapta.

A nyilatkozatok, Facebook-bejegyzések mögé lehet bújni, de a sport a pályán zajlik. Az igazságnak sok olvasata lehet, amit érzelmek, érdekek befolyásolhatnak. A tények viszont tények maradnak.”

„A sportban csak az elvégzett munka lehet alapja bármiféle ítéletnek!” – Bay Béla

A klub csatolta az edzésprogramokat is:

Normafa 1. edzés programja
Bemelegítő kocogás a kiépített futópályán
Gimnasztika, mobilizáció önállóan
Erősítés a szabadtéri kondiparkban: 4 széria
10 x tolódzkodás
8 guggolás
5-5 kitörésből fellépés 20 cm
15 felülés, majd
3 x 250 méter könnyű futás

Normafa 2. edzés programja
Bemelegítő kocogás a kiépített futópályán
Gimnasztika, mobilizáció önállóan
10 x 10 méter könnyű futás, 10 méter séta felváltva
Előkészítő feladatok járásban 12 méteren oda, vissza séta

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik