PAPP BÁLINT 2019.08.21 10:15 Frissítve: 2019.08.21 13:47

Női kézi: A legutóbbi idényhez képest is erősebbek leszünk – Danyi

A sorozatok arra valók, hogy véget érjenek, véli a Győrrel vezetőedzőként először meccset veszítő Danyi Gábor, aki szerint nincs dráma csapatánál.

Danyi Gábor szerint a 2019–2020-as idényben még erősebb lehet a Győri Audi ETO (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Mint mondta, már az előző idényben is várta, hogy kikapjanak. Múlt vasárnap „megérkezett” ez a vereség.
– Ha lehetne választani, akkor sokkal inkább most, egy felkészülési mérkőzésen kapjunk ki, mint tétmeccsen – válaszolta Danyi Gábor, az előző idényben a bajnokságot, a Magyar Kupát és a Bajnokok Ligáját is veretlenül megnyerő Győr női kézilabdacsapatának edzője, aki együttesével vasárnap 31–23-ra kikapott a montenegrói Buducsnoszttól a franciaországi Brestben rendezett felkészülési tornán. – Azt persze nyilván nem gondoltam volna, hogy nyolc góllal maradunk alul. Talán a különbség kicsit túlzó, de teljesen megérdemelt volt a Podgorica sikere. Hozzáteszem, más csapattól is kikaptunk volna azon a napon. Öt hétméterest és körülbelül tizenöt tiszta ziccert hagytunk ki. Szóval reális eredmény született.

– Három napon belül játszottak le három meccset a két francia élcsapat, a Brest és a Metz, illetve a Podgorica ellen. A sűrű program is közrejátszott a vereségükben?
– Igen. Utólag mindig okos az ember, de egy kicsit sok volt a három meccs. Pláne annak tudatában, hogy a kapuban Amandine Leynaud rögtön az első találkozón agyrázkódást szenvedett, miután fejbe lőtték egy hétméteresnél, Kari Aalvik Grimsbö eleve sérült, az egyedül maradó Kiss Éva a Metz ellen kitűnően, ötven százalékkal védett, de várható volt, hogy a harmadik napon ezt a teljesítményt nem tudja megismételni. A Podgorica ellen aztán Eduarda Amorim szenvedett ujjsérülést a lövő kezén egy ártalmatlan szituációnál. Veronica Kristiansen és Amanda Kurtovic pedig el sem utazott velünk. Emiatt nagy teher hárult a belső posztokon szereplő embereinkre, de mindenkinek egyenlő játéklehetőséget adtam, nem változtattam az előzetes terveken a hiányzók miatt, és akkor sem, amikor vesztésre álltunk a záró napon.

– Mit lehet tudni Amorimról?
– Elszakadt az egyik szalag az ujjában. Egyelőre várni kell egy-két napot, de úgy néz ki, talán nem kell megműteni, mert nincs törés, ami nagyon jó hír. A jövő vasárnapi bajnoki rajtra talán felépül, ezt a fizioterapeuta és az orvosok eldöntik. A lényeg, nem esünk kétségbe, sem a vereség, sem Amorim kidőlése miatt. Akárhányan is vagyunk, megoldjuk, miként az előző idényben is megoldottuk a feladatainkat, bármilyen probléma is akadt menet közben. Nincs dráma.

– Amióta tavaly nyáron vezetőedző lett, először győzték le a Győrt, amely ezt megelőzően tavaly január huszonhatodikán, a CSM Bucuresti elleni idegenbeli BL-meccsen maradt alul legutóbb.
– Így van. A sorozatok arra jók, hogy megszakadjanak, véget érjenek. Most megtörtént, egy felkészülési torna harmadik napján. Ezen is túl vagyunk, és az égvilágon semmi probléma nincs ezzel. Sejtettem, hogy – ha nem is szenzáció – de hír lesz, hogy kikaptunk. Nyilván jobb lett volna két-három góllal veszíteni, de ez van.

– A szakmán belül vannak olyan vélemények, hogy az ehhez hasonló felkészülési tornák nem adnak sok pluszt, mert csak olyan helyzetek modellezhetők rajtuk, amelyek egy idényben maximum a kétnapos Magyar Kupa- és a BL négyes döntőjében fordulhatnak elő.
– Ha ebből a kontextusból nézzük, akkor ez jogos felvetés. Ugyanakkor az elmúlt huszonöt-harminc évben ez nem jutott eszébe senkinek? A férfiaknál és a nőknél is bevett szokás a felkészülési torna, amelyen megmutatkozik egy csapat gyengéje is, mert kiderül, ki, hogyan reagál a sorozatterhelésre – ez a legjobb szimuláció. Nem azt mondom, hogy ez az egyetlen jó út, hogy ezt kell követni, ahogy azt sem, hogy végképp el kell vetni a tornák ötletét.

– Mi a program a jövő vasárnapi bajnoki rajtig hátralévő időben?
– Az elkezdett munkát és koncepciót folytatjuk. Fontos, hogy megtaláljuk a munka és a pihenés megfelelő arányát, hogy a megterhelő hetek után ne essünk át a ló túloldalára. A jövő keddi, érdi utolsó edzőmeccsünk nagyon jó mérce lesz.

– A felkészülés végéhez közeledve hogyan értékeli az alapozást?
– Három fontos célja volt a felkészülésünknek. Az egyik, hogy a tavaly elkezdett, a korábbiakhoz képest más stílusú kézilabdát szeretnénk tovább javítani, tökéletesíteni és további új taktikai elemeket beletenni támadásban és védekezésben is. A másik, hogy az öt új érkező játékost – ami azért nem kevés – hatékonyan beépítsük, úgy, hogy adaptálják az új stílust. A harmadik az volt, hogy már az idény elején egyből eredményesek legyünk. Sosem ijedek meg a feladatoktól, de rögtön az első bajnoki fordulóban a Siófokkal kezdünk, ami nem lesz sétagalopp. A felkészülési meccseket teljes mértékben a gyakorlásnak és a tanulásnak szenteltük.

– Erősebb ez a mostani Győr, mint az előző idénybeli volt?
– Úgy látom, a legutóbbi idényhez képest is erősebbek leszünk. A nyáron érkező új játékosokkal, Béatrice Edwige-zsel, Faluvégi Dorottyával, Amanda Kurtoviccsal, Estelle Nze Minkóval és Katarina Bulatoviccsal másfajta kézilabdát is játszhatunk. Már csak ezért is vághatunk neki pozitívan és nagyon nagy kedvvel az új évadnak.

2020.05.29 20:51:29

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha a szerződések rendben voltak jogilag, nehezen értelmezhetők az indulatok.

2020.05.25 19:44:09

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az utóbbi időben alig-alig lőhetett gólt, mégis rajongtak érte a szurkolók. A veszprémi gladiátor a veszélyhelyzet alatt is tanult magyarul.

2020.05.14 10:22:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

Emily Bölköt szenvedélyről, fiatalon megtapasztalt elvárásokról és a Fradinál rá váró kihívásokról is kérdeztük.

2020.05.10 20:06:04

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodtan okoskodhatok, míg az elnöknek és a szervezetének okosnak kell lennie.

2020.05.08 07:53:53

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, ROSKA EMESE BOGLÁRKA

INTERJÚ. A győri kézisek szerény zsenije gyerekként jókislány-típus volt, és még most is zavarba jön, ha a képességeit méltatják.