Női kézi: A legutóbbi idényhez képest is erősebbek leszünk – Danyi

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2019.08.21. 10:15
null
Danyi Gábor szerint a 2019–2020-as idényben még erősebb lehet a Győri Audi ETO (Fotó: Tumbász Hédi)
A sorozatok arra valók, hogy véget érjenek, véli a Győrrel vezetőedzőként először meccset veszítő Danyi Gábor, aki szerint nincs dráma csapatánál.

 

Mint mondta, már az előző idényben is várta, hogy kikapjanak. Múlt vasárnap „megérkezett” ez a vereség.
– Ha lehetne választani, akkor sokkal inkább most, egy felkészülési mérkőzésen kapjunk ki, mint tétmeccsen – válaszolta Danyi Gábor, az előző idényben a bajnokságot, a Magyar Kupát és a Bajnokok Ligáját is veretlenül megnyerő Győr női kézilabdacsapatának edzője, aki együttesével vasárnap 31–23-ra kikapott a montenegrói Buducsnoszttól a franciaországi Brestben rendezett felkészülési tornán. – Azt persze nyilván nem gondoltam volna, hogy nyolc góllal maradunk alul. Talán a különbség kicsit túlzó, de teljesen megérdemelt volt a Podgorica sikere. Hozzáteszem, más csapattól is kikaptunk volna azon a napon. Öt hétméterest és körülbelül tizenöt tiszta ziccert hagytunk ki. Szóval reális eredmény született.

– Három napon belül játszottak le három meccset a két francia élcsapat, a Brest és a Metz, illetve a Podgorica ellen. A sűrű program is közrejátszott a vereségükben?
– Igen. Utólag mindig okos az ember, de egy kicsit sok volt a három meccs. Pláne annak tudatában, hogy a kapuban Amandine Leynaud rögtön az első találkozón agyrázkódást szenvedett, miután fejbe lőtték egy hétméteresnél, Kari Aalvik Grimsbö eleve sérült, az egyedül maradó Kiss Éva a Metz ellen kitűnően, ötven százalékkal védett, de várható volt, hogy a harmadik napon ezt a teljesítményt nem tudja megismételni. A Podgorica ellen aztán Eduarda Amorim szenvedett ujjsérülést a lövő kezén egy ártalmatlan szituációnál. Veronica Kristiansen és Amanda Kurtovic pedig el sem utazott velünk. Emiatt nagy teher hárult a belső posztokon szereplő embereinkre, de mindenkinek egyenlő játéklehetőséget adtam, nem változtattam az előzetes terveken a hiányzók miatt, és akkor sem, amikor vesztésre álltunk a záró napon.

– Mit lehet tudni Amorimról?
– Elszakadt az egyik szalag az ujjában. Egyelőre várni kell egy-két napot, de úgy néz ki, talán nem kell megműteni, mert nincs törés, ami nagyon jó hír. A jövő vasárnapi bajnoki rajtra talán felépül, ezt a fizioterapeuta és az orvosok eldöntik. A lényeg, nem esünk kétségbe, sem a vereség, sem Amorim kidőlése miatt. Akárhányan is vagyunk, megoldjuk, miként az előző idényben is megoldottuk a feladatainkat, bármilyen probléma is akadt menet közben. Nincs dráma.

– Amióta tavaly nyáron vezetőedző lett, először győzték le a Győrt, amely ezt megelőzően tavaly január huszonhatodikán, a CSM Bucuresti elleni idegenbeli BL-meccsen maradt alul legutóbb.
– Így van. A sorozatok arra jók, hogy megszakadjanak, véget érjenek. Most megtörtént, egy felkészülési torna harmadik napján. Ezen is túl vagyunk, és az égvilágon semmi probléma nincs ezzel. Sejtettem, hogy – ha nem is szenzáció – de hír lesz, hogy kikaptunk. Nyilván jobb lett volna két-három góllal veszíteni, de ez van.

– A szakmán belül vannak olyan vélemények, hogy az ehhez hasonló felkészülési tornák nem adnak sok pluszt, mert csak olyan helyzetek modellezhetők rajtuk, amelyek egy idényben maximum a kétnapos Magyar Kupa- és a BL négyes döntőjében fordulhatnak elő.
– Ha ebből a kontextusból nézzük, akkor ez jogos felvetés. Ugyanakkor az elmúlt huszonöt-harminc évben ez nem jutott eszébe senkinek? A férfiaknál és a nőknél is bevett szokás a felkészülési torna, amelyen megmutatkozik egy csapat gyengéje is, mert kiderül, ki, hogyan reagál a sorozatterhelésre – ez a legjobb szimuláció. Nem azt mondom, hogy ez az egyetlen jó út, hogy ezt kell követni, ahogy azt sem, hogy végképp el kell vetni a tornák ötletét.

– Mi a program a jövő vasárnapi bajnoki rajtig hátralévő időben?
– Az elkezdett munkát és koncepciót folytatjuk. Fontos, hogy megtaláljuk a munka és a pihenés megfelelő arányát, hogy a megterhelő hetek után ne essünk át a ló túloldalára. A jövő keddi, érdi utolsó edzőmeccsünk nagyon jó mérce lesz.

– A felkészülés végéhez közeledve hogyan értékeli az alapozást?
– Három fontos célja volt a felkészülésünknek. Az egyik, hogy a tavaly elkezdett, a korábbiakhoz képest más stílusú kézilabdát szeretnénk tovább javítani, tökéletesíteni és további új taktikai elemeket beletenni támadásban és védekezésben is. A másik, hogy az öt új érkező játékost – ami azért nem kevés – hatékonyan beépítsük, úgy, hogy adaptálják az új stílust. A harmadik az volt, hogy már az idény elején egyből eredményesek legyünk. Sosem ijedek meg a feladatoktól, de rögtön az első bajnoki fordulóban a Siófokkal kezdünk, ami nem lesz sétagalopp. A felkészülési meccseket teljes mértékben a gyakorlásnak és a tanulásnak szenteltük.

– Erősebb ez a mostani Győr, mint az előző idénybeli volt?
– Úgy látom, a legutóbbi idényhez képest is erősebbek leszünk. A nyáron érkező új játékosokkal, Béatrice Edwige-zsel, Faluvégi Dorottyával, Amanda Kurtoviccsal, Estelle Nze Minkóval és Katarina Bulatoviccsal másfajta kézilabdát is játszhatunk. Már csak ezért is vághatunk neki pozitívan és nagyon nagy kedvvel az új évadnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik