Női kézi: a Larvikot kérdőre vonták a Böhn-karszalag miatt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.13. 14:20
A Larvik rosszalló levelet kapott az Európai Kézilabda-szövetségtől (EHF), amiért játékosai Karl Erik Böhn emléke előtt tisztelegve fekete gyászkarszalaggal léptek pályára a Győri Audi ETO elleni múlt pénteki női Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Az EHF kérte, többé ne forduljon elő hasonló. A norvég kézilabdaklubnál óriási a felháborodás.

Ole Gustav Gjekstad, a Larvik vezetőedzője a Facebookon ostorozta az EHF-et a levél miatt, míg Björn-Gunnar Bruun Hansen klubigazgató a norvég Aftenpostennek nyilatkozott, mondván, számukra természetes volt, hogy fekete karszalaggal emlékezzenek a szakemberre.

„Karl Eriket mindkét csapathoz szoros szálak fűzték, ott volt a csarnokban nem egy családtagja, nagyon megható volt a megemlékezés. Ezt az ügyet végigharcoljuk, és biztosak vagyunk abban, hogy sokan állnak majd mögöttünk – fogalmazott Bruun Hansen. – Válaszlevelünkben megindokoltuk, miért tartottuk helyénvalónak az emlékezés eme módját, és megírtuk azt is, hogy indokolt esetben a jövőben is hasonlóan cselekszünk majd. Egy héttel korábban egy bajnokin is így emlékeztünk egy korábban elhunyt elnökségi tagunkra, és már országokban is hagyománya van az ilyesminek, például Magyarországon.”

A Nemzeti Sport Online kihasználta, hogy Michael Wiederer, az EHF főtitkára a női BL final four sajtótájékoztatója miatt Budapesten tartózkodik, és kikérte véleményét az ügyről. Wiederer elmondta: csupán félreértésről van szó, mivel az EHF nem magát a gyászkarszalagos megemlékezést kifogásolta, hanem azt, hogy a Larvik erről nem értesítette hivatalosan a szervezetet, valamint azt, hogy a karszalag eltakarta az EHF logóját. Wiederer szerint nem a megemlékezéssel, hanem annak megvalósításával volt bajuk.

A norvégok a napokban a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal is hasonló vitába keveredtek: a női 15 kilométeres sífutásban az ország versenyzői – így az aranyérmes Marit Björgen is – fekete karszalaggal versenyeztek egyik társuk, Astrid Uhrenholdt Jacobsen napokban elhunyt testvére emléke előtt tisztelegve. A NOB levélben nehezményezte gyászuk kinyilvánításának eme – szabályokkal ütköző – módját.

A súlyos betegség következtében elhunyt Karl Erik Böhntől, a magyar női kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitányától kedden vettek végső búcsút a norvégiai Sandefjordban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik