Női kézi BL: már 9900 forintért látható a budapesti final four

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.13. 12:49
null
Görbicz Anita akcióban a nagybányaiak elleni őszi<br />BL-meccsen (Fotó: Szabó Miklós)
Az Európai Kézilabda-szövetség és az EHF Marketing Kft. hivatalos sajtótájékoztatót tartott a 2014-es budapesti EHF női Bajnokok Ligája négyes döntőről, amelyen elmondták, hogy a kézilabdás rajongók már 9900 forintért jegyet válthatnak a kétnapos eseményre, amelyet május 3–4-én rendeznek meg a Papp László Budapest Sportarénában. A jegyértékesítés hamarosan, februárban indul az EHF weboldalán.

Thomas Schöneich, az EHF kommunikációs részlege részéről magyarul köszöntötte a megjelenteket. A sajtótájékoztatón részt vett Jean Brihault, az EHF elnöke, Michael Wiederer, az EHF főtitkára, Peter Vargo, az EHF Marketing ügyvezető igazgatója, továbbá Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke.

Jean Brihault felvezetőjében kiemelte, a női kézilabda rohamos fejlődése lehetővé tette a final four bevezetését a gyengébbik nem esetében is.

„Ez a mai sajtótájékoztató és a final four egy kemény partneri munka eredménye. Az EHF világos irányt szabott meg a női kézilabda fejlesztésére. Elérkezett az a pont, amikor meg tudjuk rendezni a nőknél is a négyes döntőt. Biztosak vagyunk benne, hogy a rendezvény már az első évében is nagy sikerrel zárul. A magyar szövetség már több éve előállt az ötlettel, a válaszunk mindig az volt, hogy meg kell várni, amíg minden feltétel adva lesz. A szezon kiírásában meghagytuk a lehetőségét a négyes döntőnek. A kézilabdának hatalmas rajongótábora van Magyarországon, és hiszünk benne, hogy az eseményre egész Európából érkeznek majd szurkolók” – mondta el az EHF elnöke, aki hozzátette, személyesen is rengetegen érdeklődtek már nála a jegyek iránt.

Nos, a jegyértékesítés hamarosan, februárban indul az EHF oldalán, a teljes hétvégére, tehát négy mérkőzésre már 9900 forintért kaphatók belépők. Négy árkategóriában árulják majd a belépőket, a legdrágább 34 990 forint, a többi sorrendben 24 990, 17 990 és 9900. A magyar állam is támogatja a rendezvényt, egyrészt az aréna ingyenes használati jogával, valamint ötven millió forinttal. (Kategóriák, jegyárak itt!)

Michael Wiederer elmondta, a magyar szervezőkkel való kiváló kapcsolat is hozzájárult a mieink pályázatának sikeréhez.

„Húszéves évfordulója lesz az első BL-döntőnek, tíz évvel ezelőtt női Eb-t rendezett Magyarország, mint ahogy az idén is” – helyezte történelmi kontextusba a főtitkár a női négyes döntőt.

Jövőre új játékrendszert vezetnek be, a két hatos csoportból álló középdöntőt negyeddöntők követik a női BL-ben, mindezzel is azt a célt szolgálva, hogy a versenyt a szurkolók, a közvetítő televíziók, illetve a potenciális szponzorok és partnerek számára még vonzóbbá tegyék. A mérkőzésekkel párhuzamosan május 4-én Budapesten tartják az EHF kongresszusát, s itt ülésezik majd a női kézilabda tanács is, így néhány napra a Budapest lesz a sportág fővárosa.

Május 3–4-én a női kézilabdaelit Budapestre költözik – tette hozzá Wiederer. Az EHF-nél elképzelhetőnek tartják, hogy egy sikeres rendezést követően Kölnhöz hasonlóan hosszabbítanak Budapesttel is.

Peter Vargo kiemelte, már az első női négyes döntővel minél jobban meg szeretnék közelíteni a férfiak kölni eseményét, még ha a költségvetés lényegesen el is marad a férfiakétól (körülbelül a fele). Még folyamatban van a szponzori kör kialakítása, tárgyalnak az Audival is. Vargo arról is beszélt, hogy a budapesti női final four mérkőzéseit egyedi talajon rendezik meg a Sportarénában, s tárgyalnak az adidasszal arról, hogy a cég egy speciális labdát gyárt az eseményre, amely jövőre a sorozat hivatalos játékszere lehet.

A május eleji hétvége nemcsak a kézilabdáról szól majd, számos kapcsolódó rendezvényt (gasztronómiai, zenei) terveznek a két napra.

A sajtótájékoztató végén ünnepélyesen aláírták a rendezésről szóló szerződést. Az elődöntőkre május 3-án, a döntőre és a bronzmérkőzésre május 4-én kerül sor, a kezdési időpontokat később hozzák nyilvánosságra.

A final four egyik résztvevője a címvédő Győri Audi ETO KC csapata lehet, amely két forduló után jelenleg a második – továbbjutó – helyen áll középdöntős csoportjában.

VÁLASZOL: MICHAEL WIEDERER, AZ EHF FŐTITKÁRA

– Bár fennhagyták rá a lehetőséget, az eredeti terv az volt, hogy a következő szezontól rendezik meg a final fourt a női BL-ben. Miért döntöttek végül az idei debütálás mellett?
– Az előző szezon megkezdése előtt elhatároztuk, hogy kidolgozunk egy új stratégiát a női a BL-re a 2014–15-ös idénytől kezdődően – nyilatkozta Michael Wiederer EHF-főtitkár a Nemzeti Sport Online-nak. – Már ekkor világosan láttuk, hogy a négyes döntőt be fogjuk vezetni. A klubokkal való jó kapcsoltunkra építve kihasználtuk a lehetőséget, hogy már a futó idényben meglépjük a változtatást. Miután a magyar szövetség és Budapest élénk érdeklődést mutatott az első kiírás iránt, a hamarabbi bevezetés mellett döntöttünk. A nemzetközi versenynaptár is lehetővé tette ezt nekünk.

– Jövőre további változások is lesznek a lebonyolításban, a középdöntőket negyeddöntők követik. Ezt a lépést mi indokolta?
– A klubok jelezték, szeretnének több magas színvonalú meccset. A hatos csoportokkal lejátszandó középdöntő és a negyeddöntő erre lehetőséget biztosít. A több hazai meccsel magasabb meccsnapi és szponzori bevételre tehetnek szert.

– Meglepődött, hogy három pályázat is érkezett Magyarországról?
– Különbséget kell tenni a kölni férfi négyes döntő és a májusi női rendezvény között. Kölnben mi vagyunk a rendezők, míg az első női final four esetében világos volt, hogy partnerekre van szükségünk. A magyar szövetség jelezte érdeklődését, de szükségünk volt marketinges partnerre is, erre három magyar ügynökség is jelentkezett. Úgy éreztük, hogy az MKSZ és a Hungarofest közös pályázata kínálta a legjobb kombinációt.

– Kölnben már ötödik éve kerül sor a férfi final fourra, mekkora esélye van rá Budapestnek, hogy tartósan a női négyes döntő házigazdája legyen?
– Ahogy a sajtótájékoztatón is elhangzott, a puding próbája az evés. Egyelőre nem foglalkozunk a jövővel, csak az első kiírásra koncentrálunk, az itteni tapasztalatok alapján döntünk majd a folytatásról. El kell, hogy mondjam, Ljubljana is erős pályázatot adott be, és megígértük nekik, hogy a budapesti döntő után újra megvizsgáljuk a kérdést. Fontos, hogy telt ház előtt kerüljön sor a rendezvényre, színvonalas legyen a rendezés, aztán majd meglátjuk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik