Németh András úgy érzi, minőségben előreléptünk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.26. 16:09
null
Optimistán várja a női kéziválogatott a vb-t (FOTÓK: SZABÓ MIKLÓS)
Kedden kezdte meg a közvetlen világbajnoki felkészülést a magyar női kézilabda-válogatott. Németh András szövetségi kapitánynak kellemes gondjai voltak a keret kijelölésekor, és az eddig látottak is azt mondatják vele, hogy optimistán várhatjuk a dániai tornát. A nyáron Győrbe visszatérő Tomori Zsuzsanna azt is elárulta, mi lenne számára a tökéletes forgatókönyv. A Kalászi Sportcsarnokban tartott sajtónyilvános edzésen jártunk.

Tizenkilenc játékos kezdte meg kedden a felkészülést, a keretet a mai elnökségi ülésen jóváhagyták. A vb-re 18 játékos utazhat ki, a tornán bevethető keret összetételéről Németh András szövetségi kapitány a december 3-i kiutazás előtt hoz döntést.

„Nem számítottam rá, hogy az utolsó pillanatban bekerülök a válogatott keretbe, de fel vagyok készülve a rám váró feladatra, úgy érzem, jó formában vagyok – mondta a Budakalászon megtartott nyilvános edzés előtt a ferencvárosi Szekeres Klára. – A közeg természetesen nem ismeretlen számomra. Örülök, hogy jól sikerült a nyári klubváltásom, új impulzusok értek, és a válogatottnál is újra felfigyeltek rám. A Bajnokok Ligája-szereplés is nagyon motivált, de inkább az új légkör és az edző hozta ki belőlem a nagyobb teljesítményt."

A védekezésben egész ősszel kimagaslót nyújtó, csupa szív játékos hozzátette, már tanulmányozta az águnkat, és a másik csoportban szereplő válogatottak közül bárki ellen lenne esélyünk.

„Kellemes gondjaim voltak a keret kijelölésénél, biztos kimaradt néhány olyan játékos, aki megállná a helyét, de a létszám adva volt – vette át a szót Németh András. – Minőségben, úgy érzem, előreléptünk, ezért is várom optimistán a világbajnokságot."

Szekeres Klára a válogatott védekezésének is tartást adhat
Szekeres Klára a válogatott védekezésének is tartást adhat
„EGY KOMOLY SPORTÁG ILYET NEM CSINÁLHAT"
„Az új szabályokkal kapcsolatos történet egy nagy káosz, nagyon nem értek vele egyet – mondta Németh András. –. Azzal sem értettem volna egyet, ha most bevezetik, de azzal sem fogok, ha ez az olimpián fog megtörténni. Eddig ennek megvolt a rendszere, és általában az olimpia utánra hagyták, a játékosok szempontjából is sokkal jobb, ha nincs ekkora kapkodás. Egy komoly sportág ilyet nem csinálhat."

A kapitány újra megerősítette, inkább azt az utat választották, hogy mindent újra átvesznek és begyakorolnak a csapattal. A spanyolországi felkészülési tornán való részvétel öt napot elvett volna, így a szabadnapot leszámítva mindössze három napunk lett volna, ami nagyon kevés egy világverseny előtt. Így marad a pénteki, ukránok elleni meccs (16 óra, Elek Gyula Aréna), amelyet követően a két együttes szombaton nézők nélkül is összecsap.

„Biztató, amit eddig láttam az edzéseken. Kicsit most fáradtak a játékosok, hiszen egy erőteljesebb fizikai felkészítés is folyik, de ez természetes, mert a világbajnokság mindennél sűrűbb verseny. Öt meccset fogunk játszani a sorsdöntő nyolcaddöntő előtt, eközben folyamatos javulást várok a csapattól. Meg kell teremteni annak a feltételét, hogy ne a legnehezebb ellenféllel találkozzunk a folytatásban. A második helyben azért reménykedem a csoportkör végére."

A lányok közben Köstner Vilmos irányításával elkezdték a bemelegítést, majd a játékos feladatok után két csapatra bontva gyakoroltak. A kellemes gondokra visszatérve, Kiss Éva és Bíró Blanka is több ziccert hárított.

„A csapatnak van múltja, jelene és jövője. Mindenki előtt nyitva áll a válogatott kapuja, de Évi és Blanka olyan teljesítményt nyújtott a tavalyi Eb-n, és azóta még előrébb léptek, stabilan jól védenek, hogy nem volt ok a változtatásra – indokolta meg a kapusok kiválasztását Pálinger Katalin csapatmenedzser. – (Janurik) Kinga a bekerülésével maximalista szemléletet hozott, mindig száz százalékkal küzd, ez is fontos volt a csapatépítés szempontjából. Tudom, hogy sokan hiányolják Szikorát a keretből, de ha továbbra is folyamatosan ilyen teljesítményt nyújt majd, akkor biztosan meg fogja újra kapni a lehetőséget."

Közben az egykapus játék során különböző felállásokban vették át a védekező- és támadótaktika elemeit a válogatott tagjai. Amikor kellett, a kapitány megállította a gyakorlást, és a pontosítás után újra megismételtette a feladatokat. A szabaddobások és a megkülönböztető mezes felállás is terítékre került a másfél órás tréning során.

AZ NSO TV RIPORTJA

Németh András mindent átismétel a lányokkal
Németh András mindent átismétel a lányokkal

„Görbicz visszatérése már eleve lökést adott a csapatnak – mondta Tomori Zsuzsanna, akinek saját bevallása szerint jót tett a klubváltás. – Meg azért is bizakodom, mert nincsenek igazán kiemelkedő válogatottak. Persze Montenegró és Norvégia nagyon jó, de már nincsenek teletűzdelve világsztárokkal, és nem lehetetlen őket sem megközelíteni. Ha elkapjuk a fonalat, és tudjuk hozni a klubcsapatokban mutatott formát, akkor van rá esély, hogy sokáig eljussunk. Nagyon örülnék egy norvég–brazil döntőnek és magyar bronzéremnek, mert azzal már ott lennénk Rióban [ha a norvégok nyerik a vb-t, akkor az Eb-másodikra száll az olimpiai kvótájuk – a szerk.] . Ez tökéletes forgatókönyv volna. Ehhez persze a szerencsére is szükség lenne, de azért a négybe jutásban reménykedem."

Az ukránok elleni két meccs után vasárnapra szabadnapot kap a csapat, majd hétfőn folytatják a felkészülést. A december 5-én kezdődő vb-n sorrendben Tunéziával, Szerbiával, Montenegróval, Dániával és Japánnal találkozunk. A csoport első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe. A lent látható névsorban szereplő kézilabdázók közül 16 fő nevezhető be a világbajnokságra, és a viadal során két cserére van lehetőség.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 19 TAGÚ KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (Ipress Center Vác), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győr), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC), Planéta Szimonetta (Győr), Tomori Zsuzsanna (Győr)
Irányítók: Görbicz Anita (Győr), Szucsánszki Zita (FTC)
Beállók: Mayer Szabina (Fehérvár KC), Szamoránsky Piroska (FTC)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Triscsuk Krisztina (Dunaújváros), Zácsik Szandra (FTC)
Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok KC), Korsós Dorina (Győr), Kovacsics Anikó (Győr)
Védő: Szekeres Klára (FTC)
Szövetségi kapitány: Németh András
Edző: Köstner Vilmos
Csapatmenedzser: Pálinger Katalin

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA (2015. december 5–20.)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Herning): Dánia, Montenegró, MAGYARORSZÁG, Japán, Tunézia, Szerbia
B-csoport (Naestved): Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola
C-csoport (Kolding): Brazília, Franciaország, Argentína, Dél-Korea, Kongói DK, Németország
D-csoport (Frederikshavn): Norvégia, Spanyolország, Románia, Oroszország, Puerto Rico, Kazahsztán

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
December 5., szombat: Magyarország–Tunézia 18.00
December 6., vasárnap: Szerbia–Magyarország 18.30
December 8., kedd: Montenegró–Magyarország 18.30
December 9., szerda: Magyarország–Dánia 20.45
December 11., péntek: Magyarország–Japán 16.15
(A csoport első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, amelyben a B-csoport egyik továbbjutójával találkozik a nyolc közé kerülésért. A világbajnok közvetlenül kijut a riói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek a 2016 márciusában sorra kerülő olimpiai selejtezőkön.)

A TOVÁBBI PROGRAM
Nyolcaddöntők: december 13-14.
Negyeddöntők: december 16.
Elődöntők, az 5–8. helyért: december 18.
Döntő, a 3. helyért, az 5. helyért, a 7. helyért: december 20.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik