Nagy László: Az utolsó húsz percen kell javítanunk

Vágólapra másolva!
2013.01.17. 22:29
null
Nagy Lászlót kivették a játékból a spanyolok, és ez sokba került a mieinknek (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
A magyar férfi kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokság csoportkörének negyedik fordulójában 28–22-es vereséget szenvedett Madridban a házigazdától, így eldőlt, hogy a 3. helynél már nem végezhet előrébb a csoportjában. A találkozó után Nagy László arról beszélt, hogy az utolsó húsz percen kell javítani.



„A mérkőzés jelentős részében a világbajnokság színvonalához illő rangadót láthattak a nézők. A magam részéről éppen ezért csalódott vagyok a végeredmény miatt – értékelt a lefújás utáni sajtótájékoztatón Mocsai Lajos szövetségi kapitány. – A csapatom rendkívül motiváltan és felkészülten érkezett a találkozóra. Az első félidő fantasztikus játékot és küzdelmet hozott, a másodikban pedig egygólos hátrányban két-három lehetőségünk is volt, hibáztunk, és a kezdeményezést átadtuk az ellenfélnek. Ekkor volt nyolc-kilenc perc, amikor kihagytuk a ziccereket, eladtuk a labdákat, és ezt a rossz periódust az ellenfél könyörtelenül kihasználta. Ebben az időszakban taktikailag érettebben kellett volna kézilabdáznunk, és a felépített lehetőségeinket ki kellett volna használnunk.”

„Sajnálom, hogy ekkor néhány addig jól teljesítő játékos elbizonytalanodott, és technikai hibákat követett el. A spanyol csapat a végjátéknak köszönhetően megszerezte a két pontot, ehhez gratulálunk neki. A negyvenedik percig a teljesítményünk megfelelt a magyar kézilabdától elvárt színvonalnak, szenzációs küzdelmet produkáltunk, megpróbálunk ezután hatvan percig kitartani.”

A kapitány többször is változtatott az irányítóposztján, Császár Gábor kezdte a mérkőzést, de Lékai Máté is hosszú ideig játékban volt. „A klubcsapatban Nagy László és Császár Gábor összeszokott páros, ám ezúttal több hiba is volt az összjátékukban – nyilatkozta Mocsai Lajos a Nemzeti Sport Online-nak. – A két irányítót háromszor is cseréltük, sőt egy ideig a kétirányítós játékkal is próbálkoztunk, de egyik megoldás sem hozott igazi eredményt, és a második félidő végén kritikus helyzetben a technikai hibáink döntőnek bizonyultak. Sterbik Árpád védései és a gyors leindítások eldöntötték a mérkőzést. Nagy Lászlót a következő mérkőzéseken is ugyanígy megpróbálják majd szorosan fogni, erre fel kell készülnünk.”

RIVERA: ARINO DÖNTÖTT
Valero Rivera spanyol szövetségi kapitány az első félidei magyar támadójátékot dicsérte, a mérkőzés kulcsát pedig Aitor Arino szereplésében látta. „Nehéz, kemény mérkőzést játszottunk – értékelt Rivera. – A magyarok remekül támadtak az első félidőben, a játékukra nem tudtunk megfelelően reagálni, Sterbik Árpád többször is tiszta helyzetben nézett szembe az ellenféllel, és így nem volt lehetősége hárítani. Az öt egyes felállás és Aitor Arino emberfogása Nagy László ellen megváltoztatta a játékot, különösen neki köszönöm a mai győzelmet. És persze mindenki másnak is a csapatban, hiszen végig képesek voltunk legyűrni a nehézségeket. Carlos Ruesga, Antonio García és Ángel Montoro nem régóta szerepel a válogatottban, és ők hárman is döntő érdemeket szereztek a sikerben. Sterbik Árpád pedig a világ egyik legjobb kapusa, kis túlzással szinte mindent megfogott, ami felé ment. Mostantól Horvátország ellen készülünk.”
A spanyol válogatott kapujában Sterbik Árpád valóban kiváló teljesítményt nyújtott, 42 százalékkal fogta a mieink lövéseit (a szintén remeklő Tatai Péter mutatója 38 százalék). „Ez a találkozó sokban emlékeztetett a magyarok ellen az olimpián vívott mérkőzésre, ide-oda futottak a támadások, és a végén nagy különbséggel nyerni tudtunk. Az eredménnyel elégedettek lehetünk, de védekezésben fejlődnünk kell, hiszen a magyarok nagy kedvvel támadtak, mi pedig sokat hibáztunk. A második félidőben kicsit nyugodtabban játszottunk, és elhúztunk három-négy góllal, amit a végén még növeltünk is. Ahogy haladunk előre a világbajnokságon, egyre jobban játszunk, most pedig az utolsó, legfontosabb csoportmeccs áll előttünk Horvátország ellen. Meg kell nyernünk, hogy elsők legyünk a csoportban” – nyilatkozta Sterbik.
A zentai születésű kapus a remeklő Tatai Péterről is elmondta a véleményét: „Tatai jól védett ma, de nem először látjuk ezt tőle. Jó párost alkotnak Mikler Rolanddal, Fazekas Nándi nyugodtan pihenhet” – mondta viccesen a spanyolok kapusa. Sterbik a kérdésünkre azt is elárulta, hogy a heteseknél ezúttal semmi különleges nem történt, Császár Gábor, Harsányi Gergely, majd Krivokapics Milorad eredménytelenségének egyetlen oka, hogy ma a kapusnak volt több szerencséje...

A szövetségi kapitány hangsúlyozta, hogy a magyar szurkolók nagy támogatást adtak a csapatnak. A vesztes meccs ellenére a kapitánynak a játékvezetésre sem lehetett panasza: „Törekedtek a korrekt játékvezetésre, ez volt az első páros a világbajnokságon, amely a beálló és a védő kapcsolatában igyekezett igazságosan ítélni.”

A magyar válogatott legjobbja ezen az estén a kapus, Tatai Péter volt, aki az első félidőben Mikler Rolandot váltotta. Az ő teljesítményével kapcsolatban is kértük a szövetségi kapitány véleményét. „Tatai bravúrokra képes – mondta Mocsai. – Amíg el nem fáradt, nagyon jól ment neki a játék, hozzáteszem, nagyon jó védőjáték mellett, hiszen a spanyoloknak keresniük kellett a folyosókat a lövésekhez. A két kapusunk kiegészíti egymást, így amikor érezni lehetett, hogy ez nem Mikler meccse, változtatni tudtunk.”

A meccs utáni sajtótájékoztató mosolyogtató jelenettel kezdődött, a helyi újságírók mindenesetre jót derültek, amikor a spanyol-angol tolmács megkérdezte Nagy Lászlót, hogy beszél-e spanyolul… A volt barcelonai átlövő hamarosan bizonyította a nyelvtudását, hiszen spanyolul nyilatkozott.

„Gratulálok a spanyol csapatnak, megérdemelte a győzelmet – mondta a félidőnként három-három gólig jutó Nagy. – Negyven percig harcban voltunk, a védekezés is jól ment, pedig ebben előzetesen nem lehettünk biztosak. Utána megváltozott a spanyol védekezés, szorosan fogták a jobbátlövőt, mi pedig több pozícióból is elhibáztuk a lövéseinket, és az elveszett labdák megbosszulták magukat (a spanyol újságírók újabb derültségére Nagy ennél közönségesebb kifejezést használt spanyolul, majd rögtön elnézést kért – a szerk.). A továbbiakban meg kell próbálnunk a fennmaradó húsz percben is megfelelően teljesíteni.”

Császár Gábor kritikusan fogalmazott saját magáról, bosszantotta, hogy nyolc próbálkozásából csak egy talált a kapuba. „Hosszú ideig nagy küzdelem volt a pályán, aztán valamiért belefásultunk a játékba. Nagy Lászlót ekkor levették a pályáról, tanácstalanok lettünk, és a lövéseink sem sikerültek. Nem tudom megmondani az okát, de nekem ma nem úgy ment a játék, mint máskor” – mondta az irányító.

„Felvettük a küzdelmet a spanyolokkal, intenzív mérkőzést játszottunk. A második félidő végén pontatlanok voltunk, ami megbosszulta magát – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Mocsai Tamás, akit a saját teljesítményének az értékelésére is megkértünk. – Az ellenfél emberfogásra váltott, én emiatt kaptam most több lehetőséget. Úgy érzem, van mit javítanom a teljesítményemen.”

Nagy Kornél a lefújás után optimistán tekintett előre. „Ezzel a védekezéssel még sokra vihetjük a jövőben – mondta. – Sajnos ezúttal Nagy Lacit kivették a játékból egy időre, és ezzel nem tudtunk mit kezdeni.”

ZUBAI SZABOLCS ÉRTÉKELÉSE

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG
D-CSOPORT, 4. FORDULÓ
SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 28–22 (14–14)
Madrid, 10 500 néző. V: Krstic, Ljubic (szlovénok)
SPANYOLORSZÁG: Sterbik – Tomás 6, Maqueda 2, Sarmiento 6, Aguinagalde 1, A. Entrerríos 2, Arino. Cs: Morros, G. Guardiola, Montoro 2, A. García 2, Rocas 5 (1), Ruesga 2, Canellas, Rivera
MAGYARORSZÁG: Mikler – Harsányi G. 3, Nagy L. 6, Császár 1, Zubai 2, Putics 2, Iváncsik G. 3. Cs: Tatai (kapus), Schuch, Nagy K. 1, Lékai 1, Szöllősi Sz. 1, Mocsai 2, Krivokapics, Vadkerti A.
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–3. 15. p.: 7–9. 19. p.: 9–11. 25. p.: 12–14. 38. p.: 17–15. 45. p.: 20–17. 50. p.: 21–20. 58. p.: 28–20
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 3/–
ITT TALÁLJA A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT!
A csoport további eredményei: Ausztrália–Algéria 15–39, Horvátország–Egyiptom – 24–20
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 4 4 135–71 +64 8
2. Horvátország 4 4 121–74 +47 8
3. MAGYARORSZÁG 4 2 2 118–94 +24 4
4. Algéria 4 1 1 2 97–97 0 3
5. Egyiptom 4 1 3 91–109 –18 1
6. Ausztrália 4 4 52–169 –117 0
A vastag betűvel szedett csapatok már továbbjutottak a nyolcaddöntőbe!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik