Nemzetisport.hu 2013.01.27 10:37 Frissítve: 2015.03.08 02:59

Mocsai Lajos: Öregszenek a játékosok, bajban az utánpótlás

Ahogy arról a Nemzeti Sport elsőként beszámolt, Iváncsik Gergő ideiglenesen lemondta a válogatottságot. Mocsai Lajos szövetségi kapitány elmondta, alaposan megbeszélték a kérdést. A szakember úgy véli, természetes, hogy az idősebb játékosoknál eljön a pillanat, amikor besokallnak, a baj inkább az, hogy nincs, aki átvegye a terheiket.

 

Mocsai Lajos szerint a riói olimpiáig türelemmel kell lennünk (Fotó: Mirkó István)

– Mit szól ahhoz, hogy Iváncsik Gergő ideiglenesen lemondta a válogatottságot?
– Gergővel megbeszéltük a dolgokat. Ahogy ő is elmondta, úgy áll a helyzet, mást én sem tudok mondani.

– A londoni olimpia óta ő a negyedik kézilabdázó, aki így döntött. Mi lehet az oka ennek a tendenciának? Mindegyik eset külön történet, vagy van összefüggés közöttük?
– Az az összefüggés, hogy öregszenek a játékosok. Harminc felett járó emberekről beszélünk, akik hosszú évek óta a válogatott, klubcsapat, család háromszögben élnek. Ebben az őrült terhelésben kell folyamatosan teljesíteniük. Borzasztóan kevés a szabadidő, nem elég a tökéletes regenerálódásra. Természetes, hogy előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor úgy döntenek, hogy a családra több időt szánnak. Ki szólna például egy rossz szót Fazekas Nándira, aki harminchat évesen úgy döntött, a három gyermekével szeretne lenni?

– Nyugtasson meg minket, hogy ön azért látja az utánpótlást.
– Sajnos nem így van. Ebben hibásak vagyunk mindannyian. A magyar kézilabda felelőssége, hogy nem nevelődött ki egy újabb garnitúra, és a szaksajtóé is, hogy nem hívta fel a figyelmet erre a veszélyre. Én is szívesen mentem volna ki a világbajnokságra fiatalabb kerettel, de egyszerűen nincsenek meg azok a kézilabdázók, akikre szükség lenne. A nagy nemzetek utánpótláscsapatai rendre ott vannak a korosztályos tornák élmezőnyében. A franciák, a németek, a horvátok szinte mindig tudnak honnan meríteni, míg nekünk nehezebb a dolgunk, nálunk több ideig tart, amíg minőségi kézilabdázók kerülnek ki a rendszerből. A kétezer-ötös junior-világbajnoki bronzon kívül nem volt az elmúlt években jelentős utánpótlás- eredményünk.

– Majd az akadémiák oldják meg ezt a helyzetet?
– Évek óta ezt mondom, és hiszem is, hogy így lesz. Azonban ez nem megy azonnal – a riói olimpiáig nem számíthatunk az onnan érkező játékosokra.

– Akkor az elkövetkezendő években lejjebb kell adnunk az igényeinkből?
– Azért ez nincs így, hiszen a magyar válogatottra eddig is jellemző volt, hogy képes erején felül teljesíteni. Ne felejtsük el, hogy ez remek csapat, amelyik bebizonyította már, hogy versenyképes a világ legjobbjaival is, és ha sérülése után visszatér Ilyés Ferenc, akkor még erősebbek leszünk. Abban is bízom, hogy Iváncsik Tamásra is számíthatunk a jövőben. Ő sajnos sok igaztalan, méltatlan támadást kapott döntése miatt. A balátlövő posztján ellenben valóban vannak gondjaink.

– Lehet-e megoldás erre a Pérez Carlos esetében már bevált honosítás?

– Lehet, hiszen nem titok, a Veszprémben játszó iráni Iman Dzsamali ügye folyamatban van. Ez azonban rendkívül kényes kérdés, hiszen a családját is Magyarországra kellene hoznunk.

2020.10.24 20:51:49

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Így kellene hosszú távú edzéstervet készíteni, versenynaptárt toldozgatni, elmaradt meccsek esetén új, provizórikus időpontokat rögtönözni, nem utolsósorban játékosoknak szerződéseket kínálni. Éltetni a reményt és a kézilabdát.

2020.10.24 15:35:37

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Visszatértek a vírusból felépült játékosok, a továbbjutás szempontjából is fontos meccset nyert az FTC.

2020.10.22 18:21:26

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Az első félidőben nagyon jól kézilabdázott a magyar csapat, de a szünet után sokkal jobb volt a Meskov Breszt.

2020.10.20 23:28:17

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Vezetőedzőként valószínűleg túl nagy volt a kihívás.

2020.10.18 15:31:11

Kézilabda R. Gy.

Sokáig tartotta a lépést a CSM-mel a Fradi, de végül hat góllal nyertek a hazaiak.