Mocsai Lajos lapot kér - tizenkilencre

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2012.01.02. 23:03
null
Császár Gáborék számára izzasztó napok következnek (fotó: Czerkl Gábor – archív)
Címkék
A szűkre szabott Eb-felkészülés hajrájával, a veszprémi edzőtáborozással járó napi teendők mellett a keretszűkítés a másik jelentős feladata a férfi kézilabda-válogatott szakmai stábjának, s persze főleg a csapatért százszázalékosan felelős Mocsai Lajos szövetségi kapitánynak.

 

A Szerbiában január 15-én (a magyarok ágán a C-és a D-csoportban 16-án) kezdődő férfi Európa-bajnokságra továbbra is Veszprémben gyakorol Mocsai Lajos kapitány 21 tagú kerete. A mesteredző és segítője, Juhász István (az MKSZ szakmai igazgatója) rendkívül feszes edzéstervet állított össze a csapatnak, amely decemberben a Felvidéken rendezett Karácsony-kupa megnyerésével kezdte meg, majd december 27-től a veszprémi csarnokban folytatja a felkészülést.

MINIINTERJÚ LALUSKA BALÁZZSAL
– Elég volt a pihenő?
– Aktívan töltötten az utóbbi heteket annak ellenére is, hogy kezdődő gerincsérvem miatt fájt a derekam. Egyéni edzéseket végeztem, erősítettem a hátizmaimat, miközben súlyfürdőbe jártam és igyekeztem sokat pihenni.
– Nehéz, fájdalmas hónap áll ön mögött?
– November végén a Berlin elleni veszprémi BL-meccsünkön már nagyon sajgott a derekam, de aztán még decemberben is fontos mérkőzések vártak klubcsapatomra. Csak ezután kezdhettem a sérülésem kezeltetését.
– Tudja vállalni az Európa-bajnokságot?
– Mindent megteszek érte. Már a kerettel edzek, igyekszem utolérni magam, és ha egészséges leszek, valamint a kapitány is úgy gondolja, örömmel játszom Újvidéken.

„A következő napokban még nem tervezem a keret szűkítését, hiszen szerdán a szlovákok ellen lehetőséget szeretnék adni a még bizonyítani akaróknak, vagyis a kerethez csak karácsony után csatlakozó fiúknak, köztük az idegenlégiósoknak és a sérülésből felépülőknek – mondta Mocsai Lajos. – Ugyanakkor persze foglalkoztat a létszám szükségszerű csökkentésének kérdése, ám az is biztos, hogy a keret továbbra is nyitott, a meghívottak edzésmunkája pedig nem vész kárba, hiszen valamennyien esélyesek az Európa-bajnokságra utazó csapatba kerülésre.”

Sérüléséből felépülve csatlakozott társaihoz Katzirz Dávid (boka) és Laluska Balázs (derék), míg külföldről érkezett meg Grebenár Gábor, Krivokapics Milorad, Mocsai Tamás, Nagy Kornél és Putics Barna.

„A kisebb rostálás szándéka mellett abszolút kísérleti mérkőzést szeretnénk játszani szerdán Szlovákia ellen – folytatta a kapitány. – Megkérjük ellenfelünket, hogy a két félidő után plusz húsz perc ráadás következzen, mert így mind a huszonegy játékosunk pályára léphetne, vagyis megnézhetném éles körülmények között, mire képesek az utóbbi időben ritkábban látott fiúk. Ezt követően is csak ketten térnének vissza klubjukba, s maradnának tartalékok, mert az a tervem, hogy az Európa-bajnokságig tizenkilenc játékosra számítok, sőt akár Újvidékre is ennyi, de legalább tizennyolc tagú keret utazna.”

Az Eb csoportküzdelmeire legfeljebb 16 (vagy ennél kevesebb) játékos nevezhető. Ha mondjuk csak 15 játékost nevez a kapitány, akkor egyet a csoportmeccsek idején még nevezhet. Vagyis ha 19 tagú maradna az utazó keret, akkor négy kézilabdázó közül választhatna (de az is elképzelhető, hogy az itthon maradók, vagyis a 28 tagú keret további tagjai közül hív ki valakit Újvidékre).

A KERET TOVÁBBI PROGRAMJA
A válogatott szerdán Veszprémben (18.15 óra) Szlovákiával mérkőzik, majd pénteken Németországba utazik. Szombaton Brémában, vasárnap Magdeburgban a németekkel csap össze.
Január 9-én, hétfőn hazatér, kedden pihen, majd 11-én, szerdán már Szegeden edz. Itt játssza utolsó Eb-felkészülési meccsét 12-én (18.15 óra) Bahrein ellen.
Január 14-én Szegedről utazik a Vajdaságba, ahol 16-án, hétfőn Újvidéken az oroszok ellen kezdi, majd a spanyolok és a franciák ellen folytatja az Eb-t. (A csoportból három csapat jut a középdöntőbe.)

„Nagyon nehéz döntés a keretszűkítés, amelyet a szövetség elnökségével is meg kell beszélni, és a végeredményt a németek elleni, hét végi két tesztmérkőzés tapasztalatait mérlegelve, január tizenkettedikén Szegeden hozzuk nyilvánosságra – vélekedett Mocsai Lajos. – Még több kérdés akad a belső posztokon, a válaszokra pedig tíz napunk marad.”

A csapata taktikai repertoárja kapcsán őt foglalkoztató kérdésekről Mocsai Lajos nem kívánt részletesebben beszélni, ám ezekre a Karácsony-kupa után már tett utalást. Akkor a hármas védő, a beállós és az átlövők kérdése foglalkoztatta.

A védősorba Ilyés Ferenc, Laluska Balázs és Schuch Timuzsin mellé bekerülhet Katzirz Dávid. Jó jel, hogy a balkezes átlövők közül Ancsin Gábor bajnoki és BL-lendülete megmaradt, Laluska Balázs deréksérülése sokat javult, a magyar anyanyelvű, koperi Krivokapics Milorad pedig szintén a BL-ben remekelt. Szintén karácsony után csatlakozott a kerethez a jó formában levő flensburgi Mocsai Tamás. A felsoroltak erőnlétét és a formáját ezekben a napokban látja a kapitány, s így van ezzel a jobbkezes átlövőknél is: Ilyés Ferenc mögé kerülhet Grebenár, Nagy, Katzirz és Putics, ha a keretben is nemzetközi szintű teljesítményre képes. A kapitány védőspecialistát a beállósok közül is választhat, s nem titok: Schuch Timuzsin a legesélyesebb jelölt, akivel Szöllősi Szabolcs és a támadásban is remek Zubai Szabolcs verseng.

A VÁLOGATOTT BŐ EB-KERETE
Kapusok: Fazekas Nándor (Veszprém), Tatai Péter (Szeged), Mikler Roland (Szeged)
Jobbszélsők: Harsányi Gergely (Tatabánya), Iváncsik Tamás (Veszprém)
Jobbátlövők: Krivokapics Milorad (Koper), Ancsin Gábor (Szeged), Laluska Balázs (Veszprém), Mocsai Tamás (Flensburg)
Beállósok: Schuch Timuzsin (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Szeged)
Irányítók: Császár Gábor (Veszprém), Lékai Máté (Szeged)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (Veszprém), Katzirz Dávid (Csurgó), Grebenár Gábor (Zaragoza), Nagy Kornél (Dunkerque), Putics Barna (Gummersbach)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (Veszprém), Vadkerti Attila (Szeged)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik